Kakijeva pita
Print Friendly, PDF & Email

Kakijeva pita je sočna, sveža, sezonsko okusna sladica, ki ima biskvitno dno, ki se ga da enostavno pripraviti. Za kakijev nadev, pa enostavno pokuhamo kaki, ki ga uporabimo za nadev in končno okrasimo še s sveže narezanimi krhlji kakija. Sladica je čudovita in vedno prijetna za zaključek kosila, da si popestrimo popoldansko kavico in razveselimo svoje bližnje ali  goste. Kaki je zaradi svoje barve, oblike, okusa in sestavin imenovan tudi zlato jabolko, vsebuje vitamin A, več vitaminov iz skupine B in tudi precej vitamina C. Vsebuje še veliko magnezija, železa, fluora, bakra in joda ter pektin, ki uravnava prebavo. Zrel kaki vsebuje okoli 77 kalorij na 100 g, ima značilen sladek okus šele ko dozori.

Pripomočki za pripravo kakijeve pite:

  • mešalnik za biskvitno testo ali skledo in metlico
  • nož
  • deska za rezanje
  • merica za merjenje sestavin
  • okrogel pekač za pite premera 26 cm
  • pečica
  • ura
  • sekljalnik
  • lonec za kuhanje
  • štedilnik
  • zajemalko
  • kuhalnica
  • čopič
  • večji krožnik ali pladenj

Sestavine za pripravo kakijeve pite:

Za 8 kosov pite:

  • 2 jajci
  • 100 ml sladkorja
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
  • 400 ml bele moke tip 500
  • 1 zavojček pecilnega praška
  • 200 ml mleka
  • 200 ml sončničnega olja
  • 500 g kakija za kuhanje nadeva
  • 2 – 3 kakije za dekoracijo
  • sončnično olje za pekač

Postopek za pripravo kakijeve pite:

V skledo damo jajca, sladkor in vaniljin sladkor te sestavine dobro zmešamo, da se spenijo, potem dodamo še odmerjeno moko, pecilni prašek, olje in mleko, vse sestavine dobro zmešamo, da postana testo gladko in brez grudic.
Moko in sladkor enostavno odmerimo v merilni posodici (100 ml sladkorja in 400 ml moke).

Pekač s pomočjo čopiča dobro premažemo po dnu in tudi po robovih z oljem, potem prelijemo testo za pito v pekač.

Pekač postavimo v ogreto ventilatorsko pečico na 180°C in pečemo 40 minut. Ko je biskvit pečen, ga prevrnemo na večji krožnik ali pladenj, to naredimo tako, da pokrijemo s krožnikom pekač z biskvitom, vse skupaj obrnemo, da je pladenj spodaj pekač pa na vrhu. Odstranimo pekač in biskvit je pripravljen za obogatitev.

Kaki operemo pod tekočo vodo, narežemo na krhlje in odstranimo koščice, naložimo v sekljalnik in sesekljamo v zmes brez koščkov.

Sesekljane kakije zlijemo v lonec postavimo na štedilnik in med stalnim mešanjem počakamo, da zavre in se kuha 3 – 5 minut. Kakijev nadev se zelo hitro zgosti.

Še toplega naložimo na pito in  kakijev nadev poravnamo po njej in pustimo, da se ohladi.

Kaki, namenjen za dekoracijo, umijemo in narežemo na krhlje in ga olupimo, potem krhlje kakija naložimo na pito in postrežemo.

Krhlje kakija lahko naložimo tudi na krožnik za dekoracijo in svežino kakijeve pite.

Najbolje je uživati sezonsko sadje. Naj bo sveže, tudi na pecivu. Lučka Glaser

Ocena:
Skupaj: 13 Povprečno: 4.3]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor