Češnjev zavitek s kislo smetano
Print Friendly, PDF & Email

Češnjev zavitek s kislo smetano je enostavno narejena sladica z vlečenim testom in s kislo smetano in češnjami brez koščic, ki obdržijo lep videz, okus in vonj po slastnih češnjah, ki se prepletajo z začimbami, ki smo jih dodali, sladkobnost zavitka pa povečamo s potresenim sladkorjem po vrhu češnjevega zavitka. Kljub enostavnosti, je prava poslastica, ki jo lahko ponudimo samostojno, ob kavi, čaju ali pa za sladico na koncu obroka.

Češnje so nizkokalorično živilo, saj 100 gramov tega okusnega sadeža vsebuje le 67 kalorij, so bogate z antioksidanti in z drugimi koristnimi sestavinami. Poleg vitamina C vsebujejo še vitamine A, B1, B2 in B6, železo, fosfor, bioflavonoide, elagično kislino in antocianine.

 

Češnjev zavitek s kislo smetano

Pripomočki za češnjev zavitek s kislo smetano

 • pekač velikosti 35 x 40 cm

Sestavine za češnjev zavitek s kislo smetano

Za 16 kosov zavitka.

Za vlečeno testo:

 • 250 g pšenične moke tip 500
 • 1 jajce
 • 150 ml mlačne vode
 • žlička morske soli
 • 3 žlice sončničnega olja za premaz testa
 • 4 žlice pšenične moke za gnetenje in valjanje
 • 30 g stopljenega masla za premaz pred peko ali pa svinjskega sala

Za češnjev nadev:

 • 500 g kisle smetane 20% m.m.
 • 1500 g svežih češenj,(če imamo zamrznjene češnje brez koščic,1300 g)
 • žlička mletega cimeta
 • žlička mletih klinčkov
 • naribana lupinica 1 bio limone
 • 4 žlice belih drobtin
 • sladkor po želji
 • mleti sladkor po želji

Priprava češnjevega zavitka s kislo smetano:

Vlečeno testo lahko iz vseh naštetih sestavin za testo zamesimo že večer pred pripravo češnjevega zavitka, ker počiva in se razvije gluten, se testo lažje in lepše razvleče, da je tanko. Testo razvaljamo, razvlečemo in nadevamo na prtičku, da ga zaradi tankosti testa lahko zavijamo.

Moko presejemo v skledo, dodamo toplo vodo, jajce in sol, sestavine najprej premešamo v posodi, dobljeno testo stresemo na delovno površino, ga razdelimo na dva dela, ter ju na pomokani površini dobro pregnetemo v gladko, voljno testo. Hlebčka premažemo z oljem, da se testo ne izsuši in pustimo počivati vsaj 1 uro, še bolje pa preko noči. Pred uporabo vlečenega testa, na delovno površino razgrnemo prtiček, ga potresemo z moko nanj položimo testo, ki ga tudi potresemo z moko in valjamo dokler se še razteza, po potrebi testo potresemo z moko, da se ne prijema valjarja ali pa prtička, potem pa ga pričnemo z rokami raztegovati iz sredine proti robovom, da postane tanek. Testo

Natančna navodila za pripravo vlečenega testa: vlečeno testo iz črne (ali bele) moke.

Češnjev zavitek s kislo smetano

Češnjam najprej odstranimo peclje, liste in morebitne poškodovane sadeže.

Češnjev zavitek s kislo smetano

Češnje operemo v hladni vodi in damo ne cedilo, da se voda odteče, sedaj češnjam odstranimo pečke lahko jih ročno ali pa s pripomočkom. Uporabimo lahko tudi zamrznjene češnje, ki smo jih pred tem že razkoščičili.

Češnjev zavitek s kislo smetano

Potem, ko imamo testo pripravljeno, nanj najprej razdelimo kislo smetano in z njo rahlo premažemo vso površino vlečenega testa. Češnje enakomerno potresemo po testu, pri čimer pazimo, da del testa (cca. 1/4), kjer bomo zaključili z zavijanjem, pustimo ne posut, čez češnje potrosimo še drobtine, mleti cimet, mlete klinčke in naribano limonino lupinico ter po želji in okusu tudi sladkor. Jaz ne uporabljam sladkorja, saj so že češnje največkrat dovolj sladke.

Češnjev zavitek s kislo smetano

Sedaj pričnemo zavitek lepo zavijati s pomočjo prtička, da ga dvigujemo in zavitek se lepo zavije. Zavitek prestavimo v pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem in premažemo s stopljenim maslom ali svinskim salom.

Češnjev zavitek s kislo smetano

Navadno pečico ogrejemo na 180 °C in v ogreto pečico potisnemo pekač s češnjevim zavitkom s kislo smetano in ga pečemo 45 minut in zavitek je pečen. Lahko ponudimo še toplega ali pa ohlajenega. Ljubitelji bolj sladkih zavitkov pa naj zavitek po vrhu potrosijo z mletim sladkorjem.

Češnjev zavitek s kislo smetano

Češnjev zavitek s kislo smetano je popolna sladica v vseh letnih časih, če imamo češnje zamrznjene. Lučka Glaser

Za popolno kosilo ob slastnem češnjevemu zavitku s kislo smetano vam priporočam, da izberete okusno juho ali pa enolončnico:

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor