Ocvirkova potica
Print Friendly, PDF & Email

Ocvirkova potica je sladko – slana potica, ki je rahla, da se kar topi v ustih in ostane nam prijeten sladko slan okus. Pripravimo jo lahko za slasten prigrizek ob: čaju iz trobentic, čaju iz kopriv … ali pa za kosilo in večerjo ob enolončnicah kot je: fižolova kremna juha z ribano kašo, ali čebulna juha z bučkami, in koleraba v enolončnici,  pa tudi poleg kmečkega kislega zelja, kremne bučne juhe ali  porove in grahove juhe se odlično poda. Paše tudi poleg zdravilne prežganke, juhe iz kopriv ali slastne trojke v enolončnici in tudi ob enolončnici iz ohrovta. Ocvirkova potica je najboljša še malo topla, zato priporočam, da jo pogrejete pred uživanjem.

Ocvirkova potica – pripomočki za pripravo:

  • mešalnik za testo
  • kozica
  • tehtnica
  • merica za tekočino
  • kozarček za kvasec
  • kavna žlička
  • vilice
  • žlica
  • nož
  • prt
  • valjar
  • pekač  velikosti 22 x 35 cm ali 2 x okrogel model premera 22-25 cm
  • skodelica za nadev
  • kozica za ocvirke
  • čopič
  • paličica za luknico (velikost zobotrebcov)
  • pečica

Ocvirkova potica – sestavine:

Za kvasec:

  • 100 ml mleka
  • 1 kavna žlička sladkorja
  • 1 kavna žlička moke
  • 20 g svežega kvasa

Za testo:

  • 1 jajce za v testo
  • 1 jajce za premazat pred peko
  • žlica masti za v testo
  • 250 ml mleka
  • poravnana kavna žlička soli
  • 600 g bele moke
  • žlica masti za namazat pekač

Za nadev:

Ocvirkova potica – postopek:

Preden se lotite priprave, je pomembno, da sovse sestavine in pribor, ki ga bomo uporabljali pri peki, ogrete na sobno temperaturo, ker kvas bolje deluje na toploti in nam bo potica lepše vzhajala.

Najprej pripravimo kvasec; v mlačno mleko dodamo sladkor, moko in kvas. Pustimo, da vzhaja, medtem pa pripravljamo mokre sestavine in moko za testo.

V kozico odmerimo mleko in ga ogrejemo na 30 stopinj Celzija, dodamo mast, sol in jajce vse dobro premešamo. V posodo mešalnika odtehtamo moko in napravimo vdolbino.

V vdolbino najprej zlijemo mleko z dodatki in kvasec. Vključimo mešalnik  na najbolj počasno mešanje in pustimo mešati, da se premešajo vse sestavine v enotno zmes. Testo pokrijemo in pustimo vzhajati 30 minut.

Ko testo vzhaja, pripravimo namaz. V skodelici pripravimo namaz iz smetane: damo kislo smetano, jajce in dobro premešamo, dodamo še cimet, sladkor in poper po želji. Vse sestavine ponovno dobro premešamo z vilicami. V kozico odtehtamo ocvirke in jih pogrejemo, da se stopijo.

Ko testo vzhaja, ga razdelimo na dva dela. Z maščobo od ocvirkov namažemo pekač (približno 1 jušna žlica masti).

Testo na prtu z valjarjem razvaljamo enakomerno debelino za prst debelo. Najprej testo premažemo z namazom iz kisle smetane in potresemo z ocvirki brez masti.

Na robu pričnemo testo tesno zavijat, potem pa nadaljujemo zavijanje, da dvigujemo prt in potica se ravno prav tesno zavije. Zavitke naložimo v namaščen pekač in pokrijemo, da vzhaja 30 minut.

Ko je potica vzhajana, jo premažemo s stepenem jajcem in naredimo luknjice, da odvečen zrak med peko zapusti potico.

Pekač s potico damo v ogreto ventilatorsko pečico na 200 stopinj Celzija za 10 minut, potem temperaturo znižamo na 180 stopinj celzija in pečemo še 30 minut in potica je pečena.
 Želim vam dober tek Lučka Glaser.

Ocena:
Skupaj: 26 Povprečno: 4.5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor