Enkrat vzhajan ajdov kruh z orehi
Print Friendly, PDF & Email

Posebnost tega kruha, da ga samo enkrat vzhajamo in potem ga spečemo. Ajdov kruh je sladko grenak z dišečo hrustljavo skorjico in rahlo sredico, ko pa dodamo še grobo nasekljane orehe je lahko kos kruha tudi zdrav obrok. Ajdov kruh je cenjeno, zdravo, polnovredno živilo in ga priporočajo osebam z diabetesom, boleznimi srca in ožilja, naj bi vplival tudi na nižanje holesterola …

enkrat vzhajan ajdov kruh

Pripomočki za peko ajdovega kruha z nasekljanimi orehi:

  • mešalnik z nastavkom za gnetenje ali večja posoda
  • tehtnica
  • lonček za 2 dl
  • žlica
  • pletena košara za vzhajanje
  • peki papir
  • pekač poljubno velik
  • servieta iz blaga
  • pečica
  • kovinsko stojalo za ohlajanje kruha

Sestavine za peko ajdovega kruha z nasekljanimi orehi :

  • 150 g ajdove moke
  • 500 g moke tipa 1100
  • 50 g nasekljanih orehov
  • pol kocke kvasa ali pol vrečke suhega kvasa
  • 1 žlica olja
  • 1 žlica sladkorja
  • 1 žlica soli
  • 4 – 5   dl  vode

Priprave za peko ajdovega kruha z mletimi orehi:

V posodo mešalnika odtehtamo 150 g ajdove moke. 2 dl vode segrejemo do vrelišča in poparimo ajdovo moko in premešamo. Pustimo 10 minut, da se ohladi ter dodamo vse sestavine in dobro zgnetemo – gnetemo vsaj 10 minut.

Enkrat vzhajan ajdov kruh z orehi

Enkrat vzhajan ajdov kruh z orehi

Damo vzhajati v posodo ali košaro za 1 uro.

Enkrat vzhajan ajdov kruh z orehi

Potem pa testo obrnemo v pekač na peki papir in potrosimo z moko, ter zarežemo.

Enkrat vzhajan ajdov kruh z orehi

Vsa umetnost dobrega kruha je v temperaturi pečice. Testo damo v pečico ogreto na 250 stopinj Celzija in po 10 minutah  zmanjšamo temperaturo na 200 stopinj Celzija. Kruh se peče 1 uro potem ga damo ohlajat na kovinsko stojalo.

Enkrat vzhajan ajdov kruh z orehi

Namig
Ta kruh lahko namesto z orehi spečemo tudi z zelišči, pečkami bučk, sezamom, koščki suhega sadja …

Dober tek vam želi Lučka

Ocena:
Skupaj: 29 Povprečno: 4.7]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor