Pica s šunko
Print Friendly, PDF & Email

Pica s šunko je lahko slasten prigrizek, malica ali samostojen obrok. Vsi tisti, ki obožujete pico, jo lahko pripravite iz doma pripravljenega testa iz pirine moke. Bogato obložena pica, ki je pravilno pečena je mehka in ob straneh tudi hrustljava. In prav takšno pico boste pripravili, v kolikor boste sledili spodnjemu receptu.

Pira je starodavno žito in je eno prvih gojenih žit na našem področju, že pred 1000 leti so piro pridelovali naši predniki. Pira na 100 g vsebuje 337 kalorij, vitamina: A, B6 in minerale: kalcij, železo, magnezij, natrij, kalij … vsebuje tudi vlaknine in ugodno vpliva na našo prebavo. Zaradi slabega donosa so piro prenehali pridelovati in sedaj se, zaradi svojih pozitivnih učinkov na naše telo, vrača v naša gospodinjstva.

Pripomočki za pripravo pice s šunko:

  • tehtnica
  • merica za tekočino
  • 200 ml posodica za kvasec
  • žlička
  • žlica
  • mešalnik za gnetenje testa ali skledo
  • silikonska podlaga za gnetenje
  • prtiček za pokrivanje testa pri vzhajanju
  • valjar
  • posodica za moko, ki jo bomo uporabili pri gnetenju in valjanju
  • peki papir
  • pekač velikosti 22 x 35 cm
  • pečica

Sestavine za pripravo pice s šunko

Iz navedenih sestavin boste dobili eno veliko pico za dve osebi.

Za testo:

  • 250 g pirine moke
  • 4 g soli
  • 1 žlička olja po želji
  • 3 g suhega kvasa
  • pol žličke sladkorja
  • 65 ml vode
  • 65 ml mleka

Za nadev:

  • 100 ml paradižnikove omake
  • žlička suhe bazilike, lahko tudi sveže
  • žlička suhega origana, lahko tudi svežega
  • 200 g na tanko narezane šunke
  • 200 g naribanega sira mozzarella
  • 8-9 oliv po želji
  • 4 žlice delikatesnega hrena

Priprava pice s šunko

Vodo in mleko, kar na začetku zmešamo skupaj in ju pogrejemo, da imata okoli 30°C, ta temperatura ugodno vpliva na kvasovke, da kvas hitreje deluje. Za pripravo kvasca najprej v posodo stresemo suh kvas,  sladkor, žlico moke ter 50 ml ogretega mleka z vodo, vse sestavine premešamo in pustimo stati 5 do 10 minut, da kvas prične delovati.

Medtem, ko čakamo, da kvasec prične delovati, damo v mešalnik ali skledo vso moko in sol ter ju dobro premešamo, da se sol porazdeli in ne pride v stik s kvasom. Sedaj vzamemo od skupne moke 1 zvrhano žlice moke in jo shranimo za poznejšo uporabo, ko bomo gnetli in valjali testo.

V moki, ki je v skledi, na sredini naredimo jamico in vanjo zlijemo ogreto mleko z vodo, olje in kvasec, ki se je medtem že aktiviral in vse sestavine premešamo, da se naredi kepa testa. Silikonsko podlogo potresemo z moko in nanjo damo pirino testo, na podlagi testo dobro pregnetemo, da postane prožno in svetlo.

Testo za pico iz pirine moke damo vzhajat na pomokano podlago in tudi povrhu ga pomokamo, da se ne prijema prtička, s katerim ga pokrijemo med vzhajanjem, vzhajamo 1 uro, da testo naraste na dvojni volumen. Vzhajano testo razvaljamo na 5 do 8 mm debelo in preložimo na peki papir v pekač.

več o pripravi testa in kako ga lahko shranite, da ga imate vedno pri roki, si preberite v recept: testo za pico iz pirine moke.

Med tem časom, ko je testo vzhajalo smo si pripravili sestavine za nadev. Testo za pico najprej enakomerno z žlico premažemo s paradižnikovo omako.

Obložimo s šunko, potresemo z naribanim sirom.

Povrhu potresemo še z origanom, baziliko in obložimo z olivami.

Preden smo pričeli pico nadevati, smo pečico priklopili na 250 °C (klasična pečica), da se v tem času segreje. Obloženo pico vstavimo v ogreto pečico in jo pri isti temperaturi pečemo 10 minut in pica je pečena. Na pečeno pico dodamo hren za popestritev okusov. Seveda hren ni obvezen.

Samo slika ne pove, kako je pica okusna in dišeča, zato si jo le pripravite in prepričali se boste. Lučka Glaser

Zraven pice priporočam pa okusen zdrav napitek: ledeni čaj iz koprive, smrekovih vršičkov, mete in rmana.

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor