Hitro pripravljena orehova potica
Orehova potica po tem receptu je rahla, z okusom po slastnih orehih, aromi ruma, medu, cimeta … in je posebnost naših krajev. Potico lahko jemo toplo ali pa hladno. Po tem receptu jo hitreje naredimo in je zelo enostavna za pripravit. Testo za to potico lahko uporabimo tudi za: drobnjakovo potico, ocvirkovo potico, sadna potica iz suhih hrušk ali pa buhteljne z marmelado.
Orehova potica – pripomočki:
- skleda
- kozica
- tehtnica
- merica za tekočino
- kozarček
- kavna žlička
- žlica
- vilice
- prt
- valjar
- pekač 33 x 38 cm
- posoda za stepanje beljaka
- peki papir
- posoda za rumenjake
- paličica za luknjice
- čopič
- pečica
Orehova potica – sestavine:
Za kvasec:
- 100 ml mleka
- 1 kavna žlička sladkorja
- 1 kavna žlička moke
- 20 g svežega kvasa
Za testo:
- 500 ml mleka
- kavna žlička soli
- 50 g masla ali margarine
- žlica sladkorja
- 2 rumenjaka
- 750 g bele moke
- beljak za premaz
- sladkor v prahu za posip
Za nadev:
- 150 ml mleka
- 400 g mletih orehov
- limonina lupinica
- ščep cimeta
- 2 žlici ruma
- 100 g kristalnega sladkorja
- 100 g medu
- sneg 2 beljakov
Orehova potica – postopek:
V mlačno mleko damo sladkor, moko, kvas in pustimo vzhajati, da pospešimo vzhajanje kvasa.
V kozico odmerimo mlačno mleko dodamo, sol, sladkor, dodamo maslo, limonino lupinico, rumenjaka in ročno premešamo.
V mešalnik odtehtamo moko, naredimo vdolbino in vanjo zlijemo mleko z dodanimi sestavinami in nato še pripravljen vzhajan kvasec. Testo pustimo na prvi stopnji, da se dobro premeša, potem povišamo hitrost na drugo stopnjo, da se testo stepa še 10 minut. Mešalniku odstranimo kljuko za mešanje, pokrijemo z prtom, da vzhaja pol ure.
Medtem, ko testo vzhaja, pripravimo nadev; pregledamo orehe, da so brez lupin in jih sesekljamo po všečni velikosti. Nekateri imamo radi, da nam oreh pride pod zob nekateri pa sesekljajo na drobno. V kozici segrejemo odmerjeno mleko.
In, ko zavre, mleku dodamo zmletie orehe, naribano limonino lupinico, rum, sladkor, med, cimet in vse sestavine, dobro premešamo, da se med stopi in so sestavine lepo porazdeljene med seboj. Iz beljakov pripravimo sneg.
Medtem, ko smo pripravljali nadev in nam je testo vzhajalo, če je vzhajalo na dvojno količino je pripravljeno, da ga damo na prt, ki smo ga potresli z moko in najprej malo raztegnemo z roko, potresemo še povrhu z moko in razvaljamo za prst debelo (8 – 12 milimetrov).
Na razvaljano testo najprej z žlico enakomerno nanesemo nadev, potem pa razmažemo namaz po vsem testu. Nato premažemo še s snegom iz beljakov.
Namazanemu testu odrežemo robove in ga prerežemo na pol. S prsti pričnemo zvijati na tesno, da dvakrat zapognemo potem pa dvignemo prtič iz strani zavijanja in potica se bo zavila.
Zavitke potice naložimo na pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem, pokrijemo s prtom, da še enkrat vzhaja, po 30 minutah testo premažemo s stepenim beljakom in naredimo luknjice s tanko paličico, da odvečen zrak, ki je ostal pri zavijanju, zapusti potico. Pečico vključimo na 200 stopinj Celzija (ventilacijska pečica), da se segreje.
Ko je pečica segreta na 200 stopinj Celzija (ventilacijska), damo pekač na najnižjo prečko v pečici, po 10 minutah znižamo temperaturo pečice na 180 stopinj Celzija (ventilacijska) in pečemo še 35 minut.
Pečeno potico pustimo v pekaču, da se ohladi, potem jo obrnemo in potresemo s sladkorjem v prahu.
Dober tek vam želi Lučka.
Potica, sestavine, recepti …
ojojoj …. Vsakič znova predstavlja velik izziv, vsaj zame.
Poskusila bom z tem receptom, kateremu bom dodala še rozine v nadevu, ker res res ne morem brez njih (ne mi zameriti ,saj so dobre in zdrave 🙂 ), in upala na najboljše. Skoraj vse sestavine sem kupila v Eurospinu : https://www.letakonosa.si/eurospin/aktualni-letak-od-cetrtka-21-12-2017-0/ , če slučajno še komu služi 😉
fingers crossed da mi uspe, hehe
LP,
Sasha