Potratna potica
Print Friendly, PDF & Email

Potratna potica je  bogato nadevana z orehovim in skutinem nadevom, ima rahlo svetlo in čokoladno biskvitno testo in vse sestavine zložene v zaporedju in zavito v mlečno kvašeno testo za potico. Potratno potico običajno pripravimo za praznike, da dobro pogostimo družino in obiskovalce. Potratna potica je dobila ime po bogatih sestavinah, dveh ali treh vrstah testa in dveh vrst nadevov.

Pripomočki za potratno potico:

  • kozarček za kvasec
  • sekljalnik ali mesoreznica za orehe
  • mešalnik za mešanje testa in biskvita
  • skleda za vzhajanje
  • kozica
  • kuhalnica
  • tehtnica
  • merica za tekočino
  • kavna žlička
  • žlica
  • silikonska podloga za gnetenje 45 x 32 cm
  • prt za pokrivanje pečene potice
  • prtiček
  • valjar
  • pekač velikosti 35 x 40 cm
  • peki papir
  • čopič
  • nož
  • štedilnik
  • pečica
  • kovinski podstavek  za hlajenje
  • vrečke za hranjenje hrane v slučaju, da želite zamrzniti potratno potico

Sestavine za potratno potico:

Za kvasec:

  • 100 ml mleka
  • 1 kavna žlička sladkorja
  • 1 kavna žlička bele gladke moke, tip 500
  • 1 vrečka suhega kvasa 7 g

Za kvašeno testo:

  • 500 ml mleka
  • kavna žlička soli
  • 50 g masla, margarine ali svinjskega sala
  • žlica sladkorja kristalnega
  • 1 jajce
  • 750 g bele moke gladke tip 500
  • 100 g  bele moke gladke tip 500 za posip silikonske podloge pri gnetenju in valjanju testa

Za  svetel biskvit:

  • 9 žlic moke bele gladke tip 500
  • 9 žlic sladkorja kristalnega
  • 9 žlic mleka
  • 9 žlic sončničnega olja
  • 3 cela jajca
  • 1 vaniljev sladkor
  • 1 pecilni prašek

Za čokoladen biskvit:

  • 9 žlic moke bele gladke tip 500
  • 9 žlic sladkorja kristalnega
  • 11 žlic mleka
  • 9 žlic olja sončnično
  • 3 cela jajca
  • 1 vaniljev sladkor
  • 1 pecilni prašek
  • 4 žlice kakava

Za skutni nadev:

  • 1 kg skute
  • 3 jajca
  • vanilin sladkor
  • 4 žlice sladkorja kristalnega

Za orehov nadev:

  • 750 g jedrc prebranih orehov
  • 300 ml mleka
  • žlička nastrgane limonine lupinice
  • 1 žlička mletega cimeta
  • 4 žlice ruma
  • 100 g sladkorja kristalnega
  • 200 g medu

Postopek priprave potratne potice:

Najprej pripravimo kvasec za vzhajano testo, v kozarček nalijemo mleko, ki je segreto na sobno temperaturo ali ga segrejemo na 30°C, na tej temperaturi najhitreje kvas deluje, nato dodamo v mleko žličko moke, sladkorja in kvasa. Vse sestavine za kvašeno testo naj bodo ogrete na sobno temperaturo, da bo testo lepše in hitreje vzhajalo.

Sestavine za kvasec premešamo in pustimo na sobni temperaturi, da vzhaja, medtem pričnemo pripravljat sestavine za kvašeno testo.

V skledo damo odtehtano moko in vanjo naredimo vdolbino za ostale sestavine, ki jih dodamo; mleko, sol, sladkor, maslo, jajce in kvasec, ki je medtem že vzhajal.

Vse sestavine dobro premešamo z mešalnikom (lahko tudi ročno) in testo preložimo v posodo, kjer bo testo vzhajalo. Pokrijemo s prtom ali prtičkom, da ostane v skledi toplo in testo hitreje vzhaja.

Med vzhajanjem testa pripravimo sestavine za svetel biskvit. V skledo mešalnika odtehtamo moko, sladkor, mleko, olje, jajca, vanilin sladkor in pecilni prašek.

Vse sestavine dobro premešamo in damo v pekač, ki smo ga obložili z peki papirjem, testo biskvita z žlico razporedim po vsem pekaču enakomerno debelo in damo v ogreto ventilatorsko pečico na 200°C za 15 minut in biskvit je pečen. Preložimo ga na kovinski podstavek (rešeto), da se ohlaja iz vseh strani.

Med tem časom, ko se peče svetel biskvit, pripravimo sestavine za temen biskvit. V skledo mešalnika odtehtamo moko, sladkor, mleko, olje, jajca, vanilin sladkor, pecilni prašek in sestavine dobro premešamo.

Dodamo čokolado v prahu in vse sestavine ponovno dobro premešamo.

Čokoladno testo, enakomerno razporedimo po vsem pekaču na peki papirju in damo v vročo ventilatorsko pečico na 200°C za 15 minut. Ko je čokoladni biskvit pečen, ga vzamemo iz pekača in damo ohlajat na kovinski podstavek (rešeto).

Ko imamo oba biskvita pečena, ju spravimo, da nam ne bodo v napoto na kuhinjskem pultu.

Medtem, ko smo pekli biskvite je kvašeno testo v skledi vzhajalo, položimo ga na silikonsko podlogo za gnetenje, ki smo jo potresli z moko in testo dobro ročno pregnetemo in damo ponovno vzhajati v skledo in pokrijemo s prtom ali prtičkom.

V skledo mešalca, odtehtamo skuto, dodamo jajca, vanilin sladkor, kristalni sladkor in dobro premešamo, tako je pripravljen skutni nadev.

Orehe preberemo in odstranimo morebitne orehove lupine in smeti, čiste orehe sesekljamo ali zmeljemo, v kozici zavremo mleko, ki smo mu dodali sladkor.

Orehe stresemo v vrelo mleko in dve minuti kuhamo med stalnim mešanjem, potem kozico odstavimo iz štedilnika in dodamo; limonino lupinico, cimet, rum, med in vse sestavine s kuhalnico dobro premešamo in orehov nadev je pripravljen.

Pripravimo peki papir in ga damo v pekač. Kvašeno testo, ki je ponovno vzhajalo, preložimo ga na silikonsko podlogo, ki smo jo potresli z moko in z valjarjem zvaljamo na 5 – 7 cm debelo, testo dvignemo s podlogo in potegnemo preko pekača, da na zgornji strani ostane toliko testa, da bomo lahko z njim prekrili sestavljeno potratno potico.

Na kvašeno testo najprej naložimo polovico orehovega nadeva in z žlico ga enakomerno razporedimo po kvašenem testu, potem na orehov nadev položimo čokoladni biskvit.

Čokoladni biskvit premažemo z skutnim nadevom, tudi ta nadev enakomerno razmažemo in nanj položimo svetli biskvit.

Svetel biskvit premažemo z drugo polovico orehovega nadeva in še s skuto, če nam je ostala, in jo enakomerno razmažemo.

Ko smo vse sestavine zložili v pekač, potegnemo drugo polovico kvašenega testa preko biskvitov in namazov. Kvašeno testo, ki visi preko pekača in je odveč, odrežemo z nožem in stisnemo testo s prsti, kjer se potica s kvašenim testom zapira, s čopičem premažemo testo z mlekom, da bo lepša skorjica potice. Testo, ki smo ga odrezali, lahko uporabimo tako, da pečemo hlebček mlečnega kruha.

Pripravljeno potratno potico damo v vročo ventilatorsko pečico na 170 – 180°C  za 1 uro.
Pečeno in še vročo potratno potico preložimo na kovinski podstavek, da se lepo ohladi iz vseh strani. Ohlajeno pokrijemo s prtom.

Nasvet
Če ste spekli preveliko potico jo lahko spravite tudi v zamrzovalnik, da si polepšate tudi kakšen drugi dan. Za spravljanje potratne potice v zamrzovalnik priporočam, da potico narežete na rezine in v eno vrečko shranite toliko kosov, kolikor jih potrebujete za enkrat v vaši družini. Z zamrzovanjem, če vrečka dobro tesni, potratna potica ne spremeni okusa.

Z potratno potico je res malo več dela, a je tudi veliko okusnejša. Lučka Glaser

In za ideje poglejte še ostale moje potice:

Ocena:
Skupaj: 22 Povprečno: 4.5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor