Sadna potica z nadevom iz hrušk
Print Friendly, PDF & Email

Sadna potica z nadevom iz hrušk je lahek, slasten nasiten prigrizek ali obrok primeren tudi za diabetike. Za potice lahko uporabimo različne nadeve, vendar sadni nadev, ki ga naredimo iz svežih ali pa suhih hrušk, ki smo jih čez noč namočili. Ko poberemo sadje iz kompota ga zmeljemo, sesekljamo ali pa pretlačimo s tlačilko za krompir. Za namaz zdrobimo piškote in dodamo zmletim hruškam za zgostitev namaza. Osnovnemu nadevu lahko dodajate sestavine po vaši želji: orehe, lešnike, rozine, kokosovo moko, čokolado … Ko prvič čakamo, da testo vzhaja naredimo nadev, da se piškoti prepojijo s sokom iz hrušk. Jaz sem naredila namaz za potico iz svežih rjavih hrušk in tudi recept bo napisan tako. Iz beljaka naredimo sneg in tik preden namažemo potico z nadevom ga nežno umešamo v nadev, da je namaz bolj rahel. Za ljudi, ki ne uživajo sladkorja ni potrebno dodatno sladkati nadeva, saj so sladke hruške in zdrobljeni piškoti. Vse sestavine in posoda, ki jo bomo uporabili naj bodo segrete na sobno temperaturo.

sadna-potica-z-nadevom-iz-hrusk

Sadna potica z nadevom iz hrušk – pripomočki:

  • merica za tekočine
  • tehtnica
  • kozica
  • skleda 2x
  • žlica
  • kavna žlička
  • vilice
  • prtiček
  • valjar
  • 2x silikonski (ali klasični) model za potico premera 22 cm
  • skodelica za jajček
  • čopič
  • igla
  • sekljalnik
  • nož
  • stepalo za beljake

Sadna potica z nadevom iz hrušk – sestavine:

Za 2 modela za potico premera 22 centimetrov

Ta nadev:

  • 1 kg hrušk
  • 2 jajca
  • limonina lupina
  • cimet
  • 100 g mandlji zdrobljeni
  • zdrobljene piškote ( težko je določit količino, ker jih dodajamo glede na vlažnost hrušk in gostoto namaza )
  • 30 g rozin

Za kvasec:

  • 1/2 dl mlačnega mleka
  • žlička sladkorja
  • žlica moke
  • 20 g svežega kvasa ( polovica kocke )

Za testo:

  • 1/2 l mlačnega mleka
  • žlička soli
  • 50 g masla ali margarine
  • žlica sladkorja
  • 1 jajce
  • 750 g moke
  • jajce za premaz

Sadna potica z nadevom iz hrušk – postopek:

Najprej pripravimo kvasec. V manjši lonček odmerimo mlačno mleko, razpustimo sladkor, kvas in moko, ga postavimo na toplo, da vzhaja.

sadna-potica-z-nadevom-iz-hrusk

V skledo odtehtamo moko v kozico odmerimo mleko in segrejemo na 30 stopinj Celzija, dodamo sol, razpustimo maščobo, sladkor, jajce vse sestavine dobro zmešate. V moki naredimo na sredini luknjo in vanjo zlijemo mleko z dodatki in kvas, ki je vzhajal. Najprej z vilicami mešamo testo, ko se zgosti mešamo še z roko, da naredimo testo. Testo naložimo v skledo, potresemo z moko in pokrijemo z prtičkom, da vzhaja do dvojne količine.

sadna-potica-z-nadevom-iz-hrusk

Hruške umijemo pod tekočo vodo in s prtički obrišemo. Narežemo hruške na manjše dele in izločimo pečke, muhe, peclje … Vse obrezane hruške sesekljamo in jim dodamo drobtine sesekljanih piškotov, naribano lupinico limone, sesekljanih mandlji , rumenjak, in cimet. V posodo damo beljake in jih dobro zmešamo, da postane trd sneg. Sneg z vilicami rahlo umešamo v namaz.

sadna-potica-z-nadevom-iz-hrusk

Vzhajano testo stresemo na pomokan prt, ga potresemo z moko in zvaljamo za mezinec debelo. Razvaljano testo enakomerno namažemo z nadevom, potresemo z rozinami in na tesno zavijemo.  Potico naložimo v namazana modela. Potico dobro potresemo, da se lepo usede v model nato pa z iglo testo večkrat prebodemo, da potica ne bo luknjičasta. Potico postavimo na toplo, da vzhaja.

sadna-potica-z-nadevom-iz-hrusk

Vzhajano potico s pomočjo čopiča premažemo s stepenim jajčkom in pečemo 1 uro v srednje vroči ventilatorski pečici – začetku je priporočena temperatura 200 stopinj Celzija in po 10 minutah znižana na 180 stopinj Celzija.

sadna-potica-z-nadevom-iz-hrusk

Dober tek vam želi Lučka Glaser

Ocena:
Skupaj: 12 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor