Medenjaki s sladkornim premazom
Print Friendly, PDF & Email

Medenjaki s sladkornim premazom so rahli, z okusom po medu in zimskih začimbah, so enostavni in se dajo hitro pripraviti, ponazarjajo nam zasneženi zimski čas in z njimi lahko okrasimo novoletno drevesce, združujejo družino, saj vsi družinski člani lahko sodelujejo pri peki, izrezovanju in okraševanju medenjakov. Pa tudi pri sladkanju z medenjaki je dobrodošla vsa družina.

Pripomočki za medenjake s sladkornim premazom:

  • električni mešalnik
  • žlica
  • žlička
  • tehtnica
  • nož
  • podloga za gnetenje in razvaljanje testa
  • valjar
  • ožemalnik za limono
  • električni mešalnik za sladkorni premaz
  • čopič
  • modeli za piškote
  • pekač velikosti 35 x 40 cm (pekač, ki pride s pečico)
  • peki papir
  • pečica
  • posoda za shranjevanje piškotov

Sestavine za medenjake s sladkornim premazom:

  • 100 g svinjsko salo ali masla, margarine
  • 1 jajce
  • 1 rumenjak
  • 120 g sladkorja
  • 2 žlici medu
  • 1/2 žličke mletega ingverja
  • 1/2 žličke mletega cimeta
  • 1/2 žličke mletih nageljnovih žbic
  • 1/2 žličke nastrgane limonine lupinice
  • 1/2 žličke mlete kurkume
  • 1 žlička jedilne sode bikarbone
  • 500 g moke črne tip 1100
  • 3 žlice mleka

In za pripravo sladkornega premaza in okrasitev:

  • 200 g sladkorja v prahu
  • 1 beljak
  • 1 žlička soka limone
  • 20 – 30 g čokoladnih mrvic
  • 20 – 30  g raznobarvnih mrvic
  • 10 g srebrnih kroglic

Postopek za pripravo medenjakov s sladkornim premazom

V skledo damo celo jajce, rumenjak, salo, sladkor, med in dišavnice: mleti ingver, mleti cimet, mlete nageljnove žbice, nastrgano limonino lupinico, mleto kurkumo in vse sestavine dobro premešamo, da se masa poenoti in v njej ni več grudic.

Premešani masi dodamo sodo bikarbono in ponovno dobro premešamo. Masi dodamo še moko in mleko in vključimo mešalnik, da meša in se masa za medenjake prične sprijemati v testo.

Če se masa ne sprijema, kakor prikazuje fotografija, dodamo še žlico ali dve mleka in mešamo, da se začne sprijemati. Testo za medenjake damo na podlogo za gnetenje in testo ročno dobro pregnetemo. Dobro vgneteno testo razvaljamo na podlogi, ki smo jo potresli z moko, da se testo ne prilepi na podlogo, ko valjamo testo, valjamo preko peki papirja, da se testo ne oprijema valjarja, razvaljamo na  3 – 4 mm debelo.

 

Z modeli po lastni izbiri narežemo testo in jih polagamo na pekač, ki smo ga prekrili z peki papirjem.

Medenjake pečemo v ogreti pečici brez ventilatorja na 180°C  in to 10 – 12 minut. Pečene medenjake ohladimo na ravni podlagi, da ostanejo zravnani.

Pripravimo sestavine za sladkorni premaz, v mešalnik damo beljak, mleti sladkor in sok limone, vse sestavine mešamo na najhitrejšem programu, da postane premaz gost, da ne pade iz posode, ko posodo obrnemo. Če se sladkorni premaz ne strdi, dodamo še mleti sladkor, da dobimo gost sladkorni premaz.

 

S čopičem nanesemo sladkorni premaz na medenjake in takoj potresemo z mrvicam, kroglicami ali dekoracijami. Pazite, da se vam sladkorni premaz prehitro ne posuši, ker potem se na premaz ne prijemajo več dekoracije.

Z okrasitvijo medenjakov razveselite partnerja, otroke in jih povabite da vam pomagajo. Če pa krasite sami, vam priporočam, da si vzamete dovolj časa in se likovno izživite in uživate v okrasitvi vsakega medenjaka.

Sladkorni premaz se hitro posuši in s tem zalepi okraske na medenjakih. Ko medenjake krasite, jih polagajte na pladnje, ko so vsi okrašeni medenjaki dobro suhi,  jih zložite v posodo za piškote. Uporabnost medenjakov pripravljenih po tem receptu je najmanj dva meseca.

Naredite medenjake s sladkornim premazom in podarite izvirno božično darilo iz pod lastnih rok. Lučka Glaser

Vabim vas na ogled receptov za:

Ocena:
Skupaj: 19 Povprečno: 4.8]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor