Palačinke iz polnozrnate moke
Print Friendly, PDF & Email

Palačinke iz pšenične polnozrnate moke so bolj  zdrave, bolj nasitne in so bolj polnega okusa.  Na pogled so malo bolj temne in tudi za pečenje bolj občutljive, saj se hitreje zapečejo, zato moramo biti pri pečenju bolj pazljivi. Po tem receptu bomo naredili rahle, zdrave polnozrnate palačinke. Ste za?

Polnozrnato pšenično moko dobimo v vseh živilskih trgovinah, pridobijo pa jo z mletjem celega pšeničnega zrna, pri tem otrobov ne odstranijo. Glede na vsebnost mineralov in vlaknin je prehransko bogatejša moka iz celega zrna in je zato polnovredna. Vsebuje vitamine iz skupine B ter A, K, E, beljakovine, rudnine in nenasičene maščobne kisline. Iz pšenične polnozrnate moke lahko pripravimo z vlakninami, minerali in vitamini bogat kruh, palačinke, pekovsko pecivo, kekse in še in še …

Pripomočki za pripravo palačink iz polnozrnate moke:

  • skleda
  • merica za tekočino
  • tehtnica
  • metlica
  • ponev
  • lopatica
  • krožnik
  • štedilnik

Sestavine palačinke iz polnozrnate moke

Za približno dvajset palačink:

  • 300 g pšenične polnozrnate moke
  • 2 jajci
  • 200 ml mleka
  • 200 ml radenske
  • 300 ml vode
  • 1 zavojček pecilnega praška
  • 1 vanilin sladkor
  • sol po okusu

In še:

  • olje za peko palačink (jaz uporabim sončnično)

Postopek priprave palačink iz polnozrnate moke

Pripravimo si vse sestavine, ki jih bomo potrebovali za peko polnozrnatih palačink.
V posodo, v kateri bomo zamešali maso, ubijamo jajci, dodamo mleko, vodo, radensko, pecilni prašek in vanilin sladkor.

Zmes sestavin, ki smo jih dali v posodo se bo začela peniti, zato takoj dodamo polnozrnato moko in s pomočjo metlice maso zamešamo, ne smemo pa pozabiti, da jo tudi posolimo. Dobro zmešamo maso tako, da bo enotna in brez grudic.

Pred pečenjem je priporočljivo, da masa stoji eno do dve uri, da se moka dobro prepoji s tekočino in nam olajša razlitje mase po ponvi s tem tudi tanjše (in rahlejše) palačinke.

V ponvi segrejemo olje in začnemo s peko palačink na vročem olju zato, da se hitro zapečejo, z zajemalko zajamemo maso in jo vlijemo v ponev in jo z nagibanjem ponve v vse smeri enakomerno razlijemo po ponvi.

Ko je palačinka enostransko pečena, jo s pomočjo lopatice obrnemo, če pa smo spretni s peko palačink, jih lahko obračamo s pravilnimi gibi tudi v zraku. Značilnost polnozrnatih palačink je, da so bolj prozorne, vsebujejo več luknjic. Palačinko popečemo še z druge strani.

Med pečenjem palačink iz polnozrnate moke, pa že lahko premišljujemo kako jih bomo uporabili pri nadaljevanju priprave obroka …

Kako nasitne in primerne za vse vrste premazov so palačinke iz polnozrnate moke boste ugotovili, če si jih pripravite. Lučka Glaser

Oglejte si tudi kaj vam še priporočam, da si pripravite iz pečenih palačink.

Ali pa si jih enostavno namažete z:

Ocena:
Skupaj: 19 Povprečno: 4.7]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor