Pecivo lene gospodinje z rozinami
Print Friendly, PDF & Email

Pecivo lene gospodinje z rozinami je okusno pecivo, ki je otroško enostavno za pripraviti, saj moramo sestavine samo naložiti v mešalnik in premešati, dodamo še rozine, ki zelo obogatijo okus peciva. Pecivo pa ni le enostavno za pripraviti, ampak je tudi okusno, z okusom po skuti, kisli smetani, rozinah …

Kuhinje in posode s pripravo tega peciva ne umažemo veliko in ravno zato se imenuje pecivo lene gospodinje, ker ne potrebujemo nikakršnih naporov za pripravo tega peciva. Zato naj tudi ga otroci pomagajo pripraviti, seveda ob nadzoru staršev ali skrbnikov.

Pecivo je rahlo, sočno in tudi do tri dni ostane enake kvalitete, če ga imamo spravljenega v hladilniku. In, če boste sledili receptu, boste dobili tudi nasvet kako pripraviti pecivo lene gospodinje z borovnicami.

Pripomočki za pripravo peciva lene gospodinje z rozinami:

  • mešalnik s skledo
  • žlica
  • kuhinjska tehtnica
  • pekač velikosti 27 x 22 cm
  • ventilatorska pečica
  • silikonski čopič
  • nož
  • servirni krožnik

Sestavine za pecivo lene gospodinje z rozinami

Za pecivo:

  • 500 g skute
  • 100 g rozin
  • 2 jajci
  • 200 ml kisle smetane
  • 200 ml navadnega jogurta
  • 7 žlic olja
  • 7 žlic sladkorja
  • 7 žlic moke
  • 1 pecilni prašek
  • 1 vanilin sladkor
  • 1 žlica olja za premaz pekača
  • 1 žlica moke za potresti pekač za pecivo

Za preliv:

  • 200 ml kisle smetane
  • 1 jajce

Postopek za pripravo peciva lene gospodinje z rozinami:

Pripravimo si vse sestavine, da bo priprava peciva lene gospodinje čim bolj enostavna in tekoča, mi pa ne bomo ”skakali” po kuhinji in iskali sestavin ter morda česa pozabili dodati v pecivo.
V skledo damo skuto, jajca, kislo smetano, jogurt, olje, sladkor, pecilni prašek, vanilin sladkor in moko. Vse sestavine dobro premešamo, da ni več grudic.

Rozine pregledamo in odstranimo vse peclje in poškodovane rozine, rozine dodamo v skledo k masi za pecivo in dobro premešamo, da se porazdelijo enakomerno po masi za pecivo. Notranji del pekača s pomočjo silikonskega čopiča premažemo z oljem in potresemo z moko. Nato zlijemo maso za pecivo lene gospodinje z rozinami v pripravljen pekač in z žlico maso poravnamo.

Skledo, v kateri smo pripravili maso za pecivo (pomivanje ni potrebno), sedaj uporabimo za pripravo preliva.
V skledo damo kislo smetano in jajce in oboje dobro premešamo, ko preliv postane enakomerno premešan in tekoč, je pripravljen.

Preliv prelijemo enakomerno preko mase, ki je že v pekaču in pekač postavimo v ogreto ventilatorsko pečico na 180 °C in v ogreti pečici pecivo pečemo 50 minut. Ko preliv lepo porjavi in vse skupaj zadiši, je pecivo lene gospodinje z rozinami pečeno.

Pecivo ohladimo in režemo na poljubne kose, večje manjše, trikotne, kvadratne … in se sladkamo, po kosilu ali ob kavici.

Ideja

Enako pecivo lahko pripravite tudi z borovnicami (lahko so sveže ali zamrznjene), potrebujete enako količino borovnic (100 g).
Postopek priprave peciva lene gospodinje z borovnicami je enak, le da borovnic ne vmešamo v maso, ampak po pripravljeni masi enakomerno potresemo sveže (ali zamrznjene) borovnice in jih z lopatico na rahlo potisnemo v maso. Preliv pripravimo po enakem postopku in ga enakomerno prelijemo preko vse mase za pecivo lene gospodinje z borovnicami.
Ko pecivo narežemo, ga tik preden ga postrežemo po želji okrasimo in obložimo še s svežimi borovnicami ter vejicami borovničevja.

Pecivo lene gospodinje z borovnicami.

Vedno iščem in pripravljam sladice, ki vsebujejo kvalitetne sestavine.

Pecivo lene gospodinje z rozinami lahko postrežemo ob okusnih domačih enolončnicah, ki sem vam jih pripravila v povezavah:

Ocena:
Skupaj: 56 Povprečno: 4.5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor