Sočno jagodno pecivo
Enostavna sladica, ki pa vseeno očara. Sočno jagodno pecivo je narejeno kot bi mignil, še največ časa boste potrebovali za samo peko, med katero se bo iz pečice vil krasen vonj po jagodah.
Jagodno pecivo v sebi skriva veliko jagod, kar ga vsekakor naredi še posebno okusnega. Namesto jagod lahko uporabite tudi drugo sadje, ki bo, ovito v rahel biskvit, poskrbelo za nasmeh na obrazu ob vsakem grižljaju.
Pripomočki za sočno jagodno pecivo
- skleda za pripravo mase
- električni mešalnik
- pekač velikosti 13*30 cm (lahko tudi malo večji), ali okrogel pekač premera 22-24 cm
- papir za peko
- pečica
- silikonska lopatka ali podoben pripomoček
- kuhinjska tehtnica
- nož
- žlica
Sestavine za sočno jagodno pecivo:
- 350 g svežih jagod (lahko tudi drugo sadje; tudi sadje iz kompota)
- 2 jajci
- 100 g sladkorja
- 230 g kisle smetane
- 1,2 dl olja
- 1 jedilna žlica vaniljevega ekstrakta (lahko tudi vaniljev sladkor)
- 260 g gladke bele moke tip 500
- 1 zavitek pecilnega praška
In še:
- malo sladkorja v prahu za posip (po želji in okusu)
Priprava sočnega jagodnega peciva
Najprej umijemo jagode, jih nekoliko osušimo in jim odstranimo zeleni del ter morebitne slabe dele. Jagode narežemo na manjše koščke. Pripravimo in odmerimo si še ostale sestavine, da bodo pri roki. Moki primešamo pecilni prašek. Vklopimo pečico in njeno temperaturo nastavimo na 190 °C (klasična peka).
V skledi s pomočjo električnega mešalnika pri najvišji hitrosti zmiskamo jajci in sladkor (če boste namesto (ali poleg) vaniljevega ekstrakta uporabili vaniljev sladkor, ga dodajte že sedaj). Miksamo 3-5 minut (ves čas na najvišji hitrosti), da dobimo lahkotno zmes, ki spominja na kremo.
Sedaj dodamo kislo smetano, olje in vaniljev ekstrakt. Pri najnižji hitrosti na hitro premešamo, samo toliko, da združimo sestavine.
Nato med stalnim mešanjem dodajamo žlico po žlico moko, ki smo ji primešali pecilni prašek. Mešamo počasi, na najnižji hitrosti. Vso moko s pecilnim dobro vmešamo v maso za sočno jagodno pecivo.
Ko je zmes pripravljena, vzamemo še pekač in ga obložimo s papirjem za peko. Če imate pekač s snemljivim obodom, ga lahko samo namažete z maslom.
Polovico mase za pecivo denemo v pekač in ga enakomerno porazdelimo po pekaču. Čez posujemo polovico jagod, ki jih skušamo čim bolj enakomerno porazdeliti. Čez jagode prelijemo preostalo maso in na koncu po vrhu razporedimo in posujemo še preostale jagode.
Pečemo v ogreti pečici (190 °C, klasična peka, brez ventilacije) približno 45-50 minut oz. tako dolgo, da se pecivo na vrhu lepo zapeče. Če niste prepričani ali je pečeno, lahko naredite preizkus z zobotrebcem, s katerim zapičite v pecivo in, ko ga izvlečete, mora biti zobotrebec suh.
Pečeno pecivo pustimo, da se ohladi, nato pa ga (lahko še malo mlačnega) posujemo s sladkorjem v prahu (po želji) in narežemo na poljubno velike kose (rezine) in postrežemo.
Poleg tega peciva se izjemo dobro poda tudi jagodna omaka, zato vam toplo svetujem, da jo pripravite in z njo prelijete sočno jagodno pecivo.
Prijetno sladkanje želim!
Ljubitelje jagodnih sladic vabim, da poskusijo tudi:
Ljubitelji domačih marmelad pa poskusite:
- jagodno marmelado z borovnicami in banano,
- jagodno marmelado z josto,
- jagodno marmelado z breskvijo,
- jagodno marmelado z banano.