Medenjaki s sladkornim ledom
Medenjaki s sladkornim ledom, so zimski piškoti in največkrat jih spečemo meseca decembra, ko prihajajo dobri možje, prazniki in z njimi sorodniki, prijatelji in sosedje. Medenjake s sladkornim ledom vsi radi jemo in dobrodošli so vso leto ob kavi, čaju in kakavu. Medenjaki s sladkornim ledom so še boljšega okusa zaradi sladkornega ledu, ki je narejen iz soka limone in sladkorja.
Pripomočki za pripravo medenjakov s sladkornim ledom:
- skleda
- žlica
- žlička
- tehtnica
- nož
- podloga za gnetenje in razvaljanje testa
- PVC vrečka primerna za hrano
- valjar
- ožemalnik za limono
- skledica za sladkorni led
- čopič
- modeli za piškote
- pekač velikosti 35 x 40 cm ( pekač iz vaše pečice )
- peki papir
- pečica
- posoda za shranjevanje piškotov
Sestavine za pripravo medenjakov s sladkornim ledom
Za medenjake:
- 400 g ržene moke
- 150 g črne moke tip 1100
- 80 g svinjskega sala (uporabimo lahko tudi maslo ali margarino)
- 120 g sladkorja
- 250 g tekočega medu
- 2 žlički sode bikarbone
- 2 jajci
- 1 vanilin sladkor
- žlička nastrgane limonine lupinice
- cimet po okusu
- ingver po okusu
- muškatni orešček po okusu
In še za sladkorni led:
- sok polovice limone
- 100 g mletega sladkorja
Postopek priprave medenjakov s sladkornim ledom
V skledo damo rženo in črno moko in ju premešamo. Potem dodamo salo, sladkor, med, sodo bikarbono, jajci, vaniljin sladkor.
Da so medenjaki bolj dišeči in okusni dodamo še: cimet, nastrgano limonino lupino, ingver in muškatni orešček.
Iz vseh sestavin zgnetemo testo, najprej v skledi, potem pa na na podlogi za gnetenje, da postane testo gladko. Testo damo v PVC vrečko in nato počivat v hladilnik za najmanj 12 ur. Pred valjanjem, damo testo vsaj za 1 uro na sobno temperaturo, da se ogreje in postane mehkejše za valjanje.
Preden pričnemo testo za medenjake valjati, naredimo sladkorni led za premaz. Najprej stisnemo limono, dodamo odtehtan sladkor v prahu in premešamo, tako je sladkorni led narejen.
Testo razdelimo na štiri dele in vsak del položimo na podlogo za valjanje in ga prekrijemo s peki papirjem, da se testo med valjanjem ne prijema valjarja. Testo razvaljamo na debelino 4-5 mm in z modeli poljubnih oblik izrežemo oblike medenjakov.
V pekač položimo peki papir, nanj pa narezane medenjake, ki jih premažemo z sladkornim ledom.
Pečico ogrejemo na 180 °C (klasična pečica) in medenjake s sladkornim ledom pečemo 10 minut. Medenjake ohladimo v pekaču, če jih takoj stresemo v skledo, se lahko medenjaki s sladkornim ledom sprimejo in zvijejo. Ohlajene medenjake s sladkornim ledom pospravimo v posodo za shranjevanje piškotov. Medenjaki s sladkornim ledom so uporabni najmanj dva meseca, če jih prej ne pojemo.
Medenjaki so zimski piškoti, ki jih radi jemo vse leto. Lučka Glaser
In še drugačni piškoti: