Medenjaki s sladkornim ledom
Print Friendly, PDF & Email

Medenjaki s sladkornim ledom, so zimski piškoti in največkrat jih spečemo meseca decembra, ko prihajajo dobri možje, prazniki in z njimi sorodniki, prijatelji in sosedje. Medenjake s sladkornim ledom vsi radi jemo in dobrodošli so vso leto ob kavi, čaju in kakavu. Medenjaki s sladkornim ledom so še boljšega okusa zaradi sladkornega ledu, ki je narejen iz soka limone in sladkorja.

Pripomočki za pripravo medenjakov s sladkornim ledom:

  • skleda
  • žlica
  • žlička
  • tehtnica
  • nož
  • podloga za gnetenje in razvaljanje testa
  • PVC vrečka primerna za hrano
  • valjar
  • ožemalnik za limono
  • skledica za sladkorni led
  • čopič
  • modeli za piškote
  • pekač velikosti 35 x 40 cm ( pekač iz vaše pečice )
  • peki papir
  • pečica
  • posoda za shranjevanje piškotov

Sestavine za pripravo medenjakov s sladkornim ledom

Za medenjake:

  • 400 g ržene moke
  • 150 g črne moke tip 1100
  • 80 g svinjskega sala (uporabimo lahko tudi maslo ali margarino)
  • 120 g sladkorja
  • 250 g tekočega medu
  • 2 žlički sode bikarbone
  • 2 jajci
  • 1 vanilin sladkor
  • žlička nastrgane limonine lupinice
  • cimet po okusu
  • ingver po okusu
  • muškatni orešček po okusu

In še za sladkorni led:

  • sok polovice limone
  • 100 g mletega sladkorja

Postopek priprave medenjakov s sladkornim ledom

V skledo damo rženo in črno moko in ju premešamo. Potem dodamo salo, sladkor, med, sodo bikarbono, jajci, vaniljin sladkor.

Da so medenjaki bolj dišeči in okusni dodamo še: cimet, nastrgano limonino lupino, ingver in muškatni orešček.

Iz vseh sestavin zgnetemo testo, najprej v skledi, potem pa na na podlogi za gnetenje, da postane testo gladko.  Testo damo v PVC vrečko in nato počivat v hladilnik za najmanj 12 ur. Pred valjanjem, damo testo vsaj za 1 uro na sobno temperaturo, da se ogreje in postane mehkejše za valjanje.

Preden pričnemo testo za medenjake valjati, naredimo sladkorni led za premaz. Najprej stisnemo limono, dodamo odtehtan sladkor v prahu in premešamo, tako je sladkorni led narejen.

Testo razdelimo na štiri dele in vsak del položimo na podlogo za valjanje in ga prekrijemo s peki papirjem, da se testo med valjanjem ne prijema valjarja. Testo razvaljamo na debelino 4-5 mm in z modeli poljubnih oblik izrežemo oblike medenjakov.

V pekač položimo peki papir, nanj pa narezane medenjake, ki jih premažemo z sladkornim ledom.

Pečico ogrejemo na 180 °C (klasična pečica) in medenjake s sladkornim ledom pečemo 10 minut. Medenjake ohladimo v pekaču, če jih takoj stresemo v skledo, se lahko medenjaki s sladkornim ledom sprimejo in zvijejo. Ohlajene medenjake s sladkornim ledom pospravimo v posodo za shranjevanje piškotov. Medenjaki s sladkornim ledom so uporabni najmanj dva meseca, če jih prej ne pojemo. 

Medenjaki so zimski piškoti, ki jih radi jemo vse leto. Lučka Glaser

In še drugačni piškoti:

Ocena:
Skupaj: 12 Povprečno: 4.3]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki.Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor