Buhteljni z marmelado
Print Friendly, PDF & Email

Buhteljni z marmelado so sladica, ki je rahla in se kar topi v ustih. Z nadevom, ki si ga lahko pripravimo po želji, največkrat pa so z marmelado. Buhteljni so pripravljeni z veliko manj maščobe kakor krofi, drugače pa imajo podobne sestavine. Včasih smo jih spekli h kosilu z enolončnico ali kot nedeljsko sladico. Kvašeno testo, zlasti boljše vrste, pripravljamo v toplem prostoru. Vsa živila: moka, jajce, maslo … in tudi predmete: valjar, prtiček, mešalnik, skleda, ki jih uporabljamo pri pripravi testa, ogrejemo tako, da jih pravočasno prinesemo na toplo. Mleko segrejemo posebej na štedilniku, da se segreje na 30 stopinj Celzija. Kot vzhajalno sredstvo uporabljamo sveži kvas, lahko tudi suhi. V sodobnem svetu velikokrat uporabljamo suhi kvas. Pri uporabi tega kvasa je najbolje narediti preizkus, da ni prestar. To naredimo tako, da pogrejemo 1 dl mleka, dodamo kvas, ki mu dodamo kavno žličko sladkorja in kavno žličko moke, s tem tudi pospešimo delovanje kvasa, zato je dobro, da tako naredimo tudi s svežim kvasom, ker bolje deluje in testo je bolj rahlo.

Buhteljni z marmelado – pripomočki:

  • merica za tekočino
  • tehtnica
  • pekač 22 x 35 cm
  • kozica
  • mešalnik
  • skleda
  • valjar
  • prtiček iz blaga
  • žlica
  • nož
  • pečica

Buhteljni z marmelado – sestavine:

Za kvasec:

  • 1 dl toplega mleka
  • 20 g svežega kvasa
  • žlička sladkorja
  • žlička moke

Za testo:

  • 250 ml toplega mleka
  • žlička soli
  • 40 g masla
  • limonina lupinica
  • 100 g sladkorja
  • 2 jajci
  • 500 g moke
  • maščoba za pekač
  • sladkor v prahu
  • 50 ml olja

Za nadev:

  • 200 g dobre goste marmelade ali kateri koli nadev za potice

Buhteljni z marmelado – priprava:

Najprej pripravimo kvasec, kar naredimo tako, da toplemu mleku primešamo kvas, sladkor in moko ter ga postavimo na toplo, da kvas vzhaja.

Nato v kozico natočimo mleko, ga malo pogrejemo, mu dodamo sol, sladkor, maslo in limonino lupinico.

Nato dodamo še jajca in dobro premešamo. V posodo odtehtamo moko, naredimo na sredini jamico in vanjo nalijemo mleko z dodanimi sestavinami. Nazadnje dodamo še kvasec.


Vgnetemo testo, ki ga dobro stepemo ter pustimo vzhajati. Lahko pustite vzhajati kar v mešalniku, jaz sem testo preložila v skledo z namenom, da vidite, kako je vzhajalo. Testo naj vzhaja toliko, da se podvoji.

Vzhajano testo položimo na prtič in ga razvaljamo za prst debelo.

Nato testo narežemo na pravokotnike. Na konce pravokotnika položimo žličko marmelade, prepognemo testo preko marmelade, zavijemo in z obeh strani spodvihamo, da je marmelada na sredini.

Drug način pa je, da položimo marmelado na sredino pravokotnika, zavijemo in spodvijemo polžasto, da je marmelada na sredini.

Buhteljne pomočimo v olje in postavimo v pekač, da se komaj dotikajo. Ko je pekač poln, jih pokrijemo s prtičem in pustimo vzhajati 30 minut.

Pečico ogrejemo na 200 stopinj Celzija (ventilacijska pečica) in buhteljne na pekaču damo v pečico. Po 10 minutah temperaturo zmanjšamo na 180 stopinj Celzija in pečemo še 30 minut. Pečene buhteljne stresemo na mrežast podstavek, da zrak kroži tudi spodaj in posujemo s sladkorjem v prahu. Pod mrežast podstavek postavimo nizek pekač, da sladkor, ko posipate, ne pada vsepovsod, ampak ostane na pladnju.

Dober tek vam želi Lučka Glaser.

Ocena:
Skupaj: 55 Povprečno: 4.5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor