Pijana nevesta
Pecivo pijana nevesta je okusno, rahlo in sočno, vendar vsebuje alkohol in zato naj bi ga uživali samo odrasli. Pijano nevesto se pripravi zelo enostavno in hitro, okrasimo pa jo po želji. Okus sočnega čokoladnega biskvita z rumom, in vaniljeva krema … Pijano nevesto lahko dodatno okrasimo s stepeno smetano, domačo marmelado, čokoladnim prelivom in posujemo čokolado v prahu … Meni je pri okrasitvi pomagal kar vnuk.
Pijana nevesta – pripomočki:
- mešalnik ali skleda in stepalo
- merica za tekočino
- žlica
- pekač 38 x 33 cm
- pečica
- mikrovalovna pečica ali klasično kuhanje pudinga
- kozica za preliv
- skleda za puding
- stepalo (metlica za mešanje)
- palični mešalnik
- posoda za smetano
Pijana nevesta – sestavine
Za biskvit:
- 9 žlic moke gladke bele
- 9 žlic sladkorja
- 9 žlic mleka
- 9 žlic olja sončnično
- 3 cela jajca
- 1 vaniljev sladkor
- 1 pecilni prašek
- 4 žlice kakava
Za preliv:
- 300 ml mleka
- 6 žlic sladkorja
- 6 žlic ruma
Za puding:
- 3 vaniljeve pudinge
- 1 l mleka
- 5 žlic sladkorja
Za okrasitev:
- 300 ml sladke smetane
- 100 g jagodne marmelade
- čokoladni preliv
- čokolada v prahu
Pijana nevesta – navodila za pripravo
V skledo odmerimo vse sestavine za biskvit: moko, sladkor, mleko, olje, pecilni prašek, vaniljev sladkor, dodamo jajca in kakav v prahu. Vse sestavine dobro premešamo in testo za biskvit je narejeno.
Pekača ni potrebno naoljiti in vanj ni potrebno dati peki papirja, ker se to pecivo ne prime dna. Testo denemo v pekač, poravnamo, da ima na vseh koncih enako debelino in pečemo v na 200 stopinj Celzija (ventilacijska pečica) ogreti pečici 20 minut.
Za preliv v kozici segrejemo mleko in sladkor. Mešamo tako dolgo, da se sladkor stopi. Ko se ohladi, dodamo rum, premešamo in prelijemo čez pečeno vroče testo.
V posodi pripravimo prašek za puding, sladkor in premešamo, dodamo hladno mleko in z metlico za stepanje zmešamo, da postane masa brez grudic. Puding lahko skuhamo v mikrovalovni pečici ali pa na klasični način, po navodilu proizvajalca pudinga (a ne pozabite 1 l mleka na 3 vrečke praška za pudinga).
Ko je puding kuhan, z njim prelijemo pečen biskvit in poravnamo puding, da je enakomerno porazdeljen po vsem biskvitu in pustimo, da se ohladi.
Pijano nevesto lahko namažemo še s stepeno sladko smetano ali pa okrasite vsak košček posamezno. To priporočam, če predvidevate, da peciva ne boste pojedli takoj in, da bo moral počakati 2 – 3 dni, da ga vsakokrat okrasite s svežo stepeno smetano, marmelado, kakavom ali čokoladnim prelivom.
Posladkajte se in boste bolj veseli, Lučka Glaser.
Pripravila sem še recepte za različne sladice:
- enostavna obrnjena slivova pita,
- pecivo lene gospodinje z malinami,
- odlična torta v 12 minutah,
- jagodna puding torta na hitro,
- kremne rezine ali pašta krema,
- bananine palačinke,
- potica iz suhih sliv,
- pustni krofi, ki vedno uspejo,
- domači krhki flancati,
- domači kvašeni flancati,
- kvašene miške brez jajc,
- ocvrte miške frittole ali uštipci.