Čokoladni medenjaki s snegom
Print Friendly, PDF & Email

Čokoladni medenjaki s snegom so aromatični, okusni piškoti, ki so sladkani z medom, testo pa je pripravljeno brez jajc. Testu za medenjake dodamo še čokolado in začimbe, da še bolj omamno dišijo in so polnejšega okusa. Če kdo ne sme uživati jajc, naredimo medenjake brez glazure iz snega, ravno tako so zelo okusni.

Za peko in okrasitev medenjakov navdušite tudi partnerja, otroke in jih povabite, da vam pomagajo. Če pa krasite sami, vam priporočam, da si vzamete dovolj časa in se likovno izživite in uživate v peki in okrasitvi vsakega medenjaka, da bodo vsebovali tudi pozitivno energijo in veselje.

Pripomočki za pripravo čokoladnih medenjakov s snegom:

  • skleda mešalnika ali navadna skleda
  • mešalnik ali kuhalnica, s katero bomo testo zmešali ročno
  • tehtnica
  • sito ali večje cedilo za sejanje moke
  • strgalnik za strganje limone
  • krožnik za počivanje testa
  • folija za shranjevanje živil za pokritje med počivanjem testa
  • pult za valjanje testa
  • valjar
  • okrogel modelček ali modelčki po želji
  • peki papir
  • pekač 35 x 40 cm ali pekač od pečice
  • kozica
  • kuhalnica
  • žlica
  • štedilnik
  • električna pečica
  • palični mešalnik ali metlica za stepanje
  • posoda za izdelavo snega iz beljakov
  • posoda za rumenjak, ki ga uporabimo v drugem receptu
  • vrečka za dekoracijo ali kavna žlička
  • posoda za shranjevanje medenjakov s pokrovom, ki tesni

Sestavine za čokoladne medenjake s snegom

Za skoraj 1500 g čokoladnih medenjakov:

  • 3 žlice cvetličnega medu (lahko tudi druge vrste)
  • 3 žlice sladkorja
  • 180 g svinjskega sala ali masla, margarine
  • 3 žlice čokolade v prahu
  • 3 žlice ruma
  • 180 g kisle smetane
  • 800 g bele moke tip 500
  • 1,5 žličke jedilne sode
  • 0,5 zavitka pecilnega praška
  • ščepec soli
  • 0,5 žličke mletega cimeta
  • 0,5 žličke mletih klinčkov
  • nastrgana lupinica bio limone
  • 4 žlice pšenične moke tip 500 za pomoč pri valjanju

Za glazuro in okrasitev čokoladnih medenjakov:

  • 1 beljak
  • 70 g sladkorja v prahu
  • 50 g raznobarvnih mrvic

Priprava čokoladnih medenjakov s snegom

V primerno posodo presejemo moko, ki smo jo odtehtali, dodamo jedilno sodo in pecilni prašek. Vse sestavine premešamo in naredimo na sredini vdolbino za tekoče sestavine.

V primerno kozico damo med, salo, čokolado v prahu in sladkor. Vse sestavine postavimo na štedilnik in med mešanjem počasi segrevamo, da postane vsebina v kozici gladka tekoča masa, potem dodamo še cimet in klinčke v prahu ter vse sestavine dobro umešamo. Nato maso pustimo, da se malo ohladi (vsaj na 50 °C).

Na sredini sklede, kjer je vdolbina v moki, sedaj dodamo ohlajeno tekočo maso iz kozice, kislo smetano in nastrgano lupinico limone.

Vse sestavine dobro premešamo in oblikujemo manjše kepe testa za lažje valjanje. Pokrijemo jih s folijo, da se ne izsušijo in maso pustimo vsaj eno uro počivati, še bolje pa je, če masa počiva čez noč.

Čist pult potresemo z moko, da razvaljamo kepe testa na debelino 2 do 3 mm. Med valjanjem testo lahko obračamo in potresemo z moko, da dobimo enakomerno debelino testa.

Potem vzamemo okrogel modelček ali modelčke po želji in iz testa narežemo piškote. Naložimo jih na peki papir, ki smo ga dali na pekač. Med piškoti pustimo za 1 do 2 cm prostora, saj piškoti med peko narastejo.

Čokoladne medenjake lahko okrasimo samo z mrvicami ali pa jim po peki naredimo še glazuro iz stepenega beljaka – snega. Če jih bomo okrasili samo z mrvicami, jih moramo posuti še pred peko, da se te med peko zapečejo v piškote in ne padajo z njih, ko so pečeni. Medenjake (neokrašene in okrašene z mrvicami) pečemo v predhodno ogreti pečici od 9 do 10 minut na 180 °C.

Za medenjake, ki jih želimo okrasiti s snegom, pripravimo glazuro. V posodah ločimo rumenjak in beljak. Beljak damo v posodo, kjer ga bomo lahko stepali. Beljak stepamo in med stepanjem dodajamo sladkor v prahu, da postane sneg gost in trd.

Sneg iz beljakov lahko naložimo v vrečko za dekoracijo in oblikujemo poljubne motive, kakor sta jih moja vnuka Jan in Tim, lahko pa tudi z malo žličko naložimo malo snega na medenjak in ga poravnamo po celi površini. Po želji čez potresemo še raznobarvne mrvice. Ko so piškoti okrašeni z dekoracijo po naši želji, jih postavimo v pečico, ki je še vedno malo topla – pečice ne segrevamo dodatno za sušenje glazure – in pustimo, da se sneg suši 1 do 2 uri, odvisno od debeline nanosa. Sneg lahko posušimo tudi na sobni temperaturi tako, da medenjake postavimo na pult. Jaz postavim medenjake v pečico, da mi na kuhinjskem pultu ne delajo napote.

Čokoladne medenjake shranimo v posodo iz plastike ali kovine, ki je primerna za shranjevanje živil. Primerni so tudi kozarci za vlaganje. Vsekakor mora biti posoda, v kateri hranimo čokoladne medenjake s snegom, hermetično zaprta, da so dlje časa sveži.

Zraven čaja, mleka, kakava ali kave se vedno prileže domač čokoladni medenjak s snegom ali brez. Lučka Glaser

Poglejte še ostale moje sladke prigrizke in si jih pripravite:

Ocena:
Skupaj: 12 Povprečno: 4.8]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor