Klasična krompirjeva musaka
Pri nas doma smo ljubitelji bolonjske omake, zato je vedno pripravimo malo več in porabimo še k drugim jedem, kot samo k testeninam. Ponavadi je to krompirjeva musaka, ki postane preprosto kosilo, ki ga zna vsakdo pripraviti. Danes bomo naredili čisto klasično, sočno različico krompirjeve musake, ki bo taka postala zaradi bolonjske omake in jajčne polivke.
Krompirjeva musaka – pripomočki:
- nož za lupljenje krompirja
- posoda za jajčno omako
- steklen oziroma keramičen pekač
- pečica
Krompirjeva musaka – sestavine
(za 4 osebe)
- bolonjska omaka iz 500 g mletega mešanega mesa*
- približno 8 večjih krompirjev
- 3 jajca
- 1 kisla smetana (180 g)
- 3 dl mleka
- sol (približno 2 žlički)
- ščepec popra in muškatnega oreščka
*Kadar bolonjske omake nimamo pripravljene, lahko tudi samo prepražimo mleto mešano meso z začimbami in paradižnikovo omako. Je pa ravno zaradi bolonjske omake musaka še bolj sočna.
Klasična krompirjeva musaka – priprava:
Pripravimo bolonjsko omako iz 500 g mletega mešanega mesa po receptu: najboljša bolonjska omaka, oziroma si jo samo pripravimo, če jo že imamo skuhano. Tako omako lahko seveda porabimo za več vrst jedi (k testeninam, lazanji, tortiljam …)
Olupimo in na tanke rezine narežemo krompir.
Pripravimo jajčno polivko. Zmešamo jajca, kislo smetano, mleko, sol, poper in muškatni orešček. Z soljo ne gre ravno skopariti, saj krompirja posebej ne solimo in musaka ne bo okusna, če ne bo dovolj slana.
Musako moramo samo še sestaviti skupaj, še prej pa segrejemo pečico na 180 stopinj Celzija. Vzamemo steklen ali keramični pekač, damo na dno dve žlici jajčne polivke in naložimo plast krompirja. Po krompirju polijemo cca. 5 žlic jajčne polivke.
Nato na krompir damo nekaj žlic bolonjske omake in čez polijemo še 2 žlici jajčne polivke.
Postopek ponavljamo dokler nam ne zmanjka krompirja in mesa. Na koncu je vedno krompir, kamor polijemo še preostanek jajčne polivke. Čeprav se nam mogoče zdi, da je v musaki preveč tekočine, naj nas to ne skrbi, saj bo krompir posrkal vso tekočino, musaka pa bo ravno zaradi tega sočna in okusna.
Musako pečemo od 45-60 minut, oziroma ko je krompir mehak, ko poizkusimo z vilico.
Zraven ponudimo skledo solate in kosilo je pripravljeno.
Pa dober tek!
Odlična 🙂