Klasična krompirjeva musaka
Print Friendly, PDF & Email

Pri nas doma smo ljubitelji bolonjske omake, zato je vedno pripravimo malo več in porabimo še k drugim jedem, kot samo k testeninam. Ponavadi je to krompirjeva musaka, ki postane preprosto kosilo, ki ga zna vsakdo pripraviti. Danes bomo naredili čisto klasično, sočno različico krompirjeve musake, ki bo taka postala zaradi bolonjske omake in jajčne polivke.

klasicna-krompirjeva-musaka

Krompirjeva musaka – pripomočki:

 • nož za lupljenje krompirja
 • posoda za jajčno omako
 • steklen oziroma keramičen pekač
 • pečica

Krompirjeva musaka – sestavine

(za 4 osebe)

 • bolonjska omaka iz 500 g mletega mešanega mesa*
 • približno 8 večjih krompirjev
 • 3 jajca
 • 1 kisla smetana (180 g)
 • 3 dl mleka
 • sol (približno 2 žlički)
 • ščepec popra in muškatnega oreščka

*Kadar bolonjske omake nimamo pripravljene, lahko tudi samo prepražimo mleto mešano meso z začimbami in paradižnikovo omako. Je pa ravno zaradi bolonjske omake musaka še bolj sočna.

Klasična krompirjeva musaka – priprava:

Pripravimo bolonjsko omako iz 500 g mletega mešanega mesa po receptu: najboljša bolonjska omaka, oziroma si jo samo pripravimo, če jo že imamo skuhano. Tako omako lahko seveda porabimo za več vrst jedi (k testeninam, lazanji, tortiljam …)

Olupimo in na tanke rezine narežemo krompir.

klasicna-krompirjeva-musaka

Pripravimo jajčno polivko. Zmešamo jajca, kislo smetano, mleko, sol, poper in muškatni orešček. Z soljo ne gre ravno skopariti, saj krompirja posebej ne solimo in musaka ne bo okusna, če ne bo dovolj slana.

klasicna-krompirjeva-musaka

Musako moramo samo še sestaviti skupaj, še prej pa segrejemo pečico na 180 stopinj Celzija. Vzamemo steklen ali keramični pekač, damo na dno dve žlici jajčne polivke in naložimo plast krompirja. Po krompirju polijemo cca. 5 žlic jajčne polivke.

klasicna-krompirjeva-musaka

Nato na krompir damo nekaj žlic bolonjske omake in čez polijemo še 2 žlici jajčne polivke.

klasicna-krompirjeva-musaka

Postopek ponavljamo dokler nam ne zmanjka krompirja in mesa. Na koncu je vedno krompir, kamor polijemo še preostanek jajčne polivke. Čeprav se nam mogoče zdi, da je v musaki preveč tekočine, naj nas to ne skrbi, saj bo krompir posrkal vso tekočino, musaka pa bo ravno zaradi tega sočna in okusna.

klasicna-krompirjeva-musaka

Musako pečemo od 45-60 minut, oziroma ko je krompir mehak, ko poizkusimo z vilico.

klasicna-krompirjeva-musaka

Zraven ponudimo skledo solate in kosilo je pripravljeno.

klasicna-krompirjeva-musaka

Pa dober tek!

Ocena:
Skupaj: 137 Povprečno: 4.2]

patricia

Moje vodilo v kuhinji je, da mora biti kuhanje preprosto, hitro, pa vendar še vedno okusno. Predvsem pa je treba izkoristiti vse dobrote, ki nam jih ponuja narava in kuhati sezonsko. Domači vrt, tržnica ali pa gozd nam ponujajo ogromno sestavin, ki jih lahko pripravimo za svoje domače.

Ena misel o “Klasična krompirjeva musaka

Dodaj odgovor