Kutinova pita
Print Friendly, PDF & Email

Kutinova pita je sladica, ki se prileže ob skodelici popoldanske kave ali čaja.

Kutina je sadež, ki dozori najkasneje in sicer, v pozni jeseni, ko jih oplazi že prva slana in nas očarajo s svojo rumeno barvo, plod pa nas spominja na jabolko in po obliki tudi na hruško. V preteklosti je kutina bila poznana samo po aromi, saj zaradi trdote ni primerna za uživanje v surovem stanju in so jo tako gospodinje zaradi prijetne arome polagale v omare, ali za okras na mizi in s tem izboljšale prijeten vonj po hiši ali stanovanju. Danes vemo, da so toplotno obdelane kutine lahko prava poslastica.

Kutine sicer izvirajo iz jugozahodne Azije in vsebujejo veliko vitamina: A, C, B1, B3 in minerale: kalcij, magnezij, kalij, baker, natrij, cink, železo, mangan in klor.  Zaradi vseh sestavin, ki jih vsebujejo kutine, so (ali pa bi vsaj morale biti) v kulinariki nepogrešljive, še posebno pri pripravi raznih marmelad, džemov, slaščic in kompotov.

Pripomočki za pripravo kutinove pite:

  • 3 x posoda (za umivanje, rumenjake in suhe sestavine)
  • deska za rezanje
  • tehtnica
  • kuhinjska krpa
  • nož
  • pekač velikosti 22 x 35 cm
  • papir za peko
  • kuhinjski robot (lahko tudi posoda in ročni mešalnik)
  • kuhinjska metlica, stepalo
  • kuhinjsko strgalo
  • krožnik
  • lopatica
  • pečica
  • pladenj  velikosti 22 x 35 cm ali večji krožnik

Sestavine za kutinovo pito

Za 8 do 12 kosov, odvisno od velikosti:

  • 1200 g očiščenih kutin
  • 100 g sladkorja
  • 6 jajc
  • ščepec soli
  • 150 g sladkorja
  • 200 g bele pšenične moke tip 500
  • 50 g jedilnega koruznega škroba
  • pol kavne žličke mletega cimeta
  • 1 pecilni prašek
  • nastrgana lupinica 1 bio limone

Postopek za pripravo kutinove pite

Najprej kutine dobro operemo in jih zbrišemo z grobo kuhinjsko krpo, da odstranimo volneni poprh, ter jih narežemo na četrtine in odstranimo muho, pecelj ter trdo sredico s pečkami.

Četrtine kutin narežemo na krhlje, debele okoli 10 – 15 milimetrov in jih polagamo po pekaču, ki smo ga prekrili s papirjem za peko, da prekrijemo dno. Ko s krhlji prekrijemo dno, ostale kutine narežemo na 1 centimeter velike kocke in jih razdelimo po vsem pekaču (čez naložene krhlje).
Sedaj kutine potresemo s 100 g sladkorja in jih damo v ogreto ventilatorsko pečico na 150 °C za 20 minut, da sladkor karamelizira.

Med tem časom, ko se kutine pečejo, si pripravimo maso za biskvit.

Jajca ločimo nao beljak in rumenjak, beljake damo v posodo malega gospodinjskega aparata (robota ali v posodo v kateri bomo beljake stepali s pomočjo ročnega mešalnika), rumenjake pa v manjšo posodo. Beljake posolimo in jih pričnemo stepati, med stepanjem počasi dodajamo 150 g sladkorja, da postane beljak trd.

V drugi skledi odtehtamo suhe sestavine: moko, koruzni škrob, pecilni prašek in cimet, vse suhe sestavine dobro premešamo. V skledo, v kateri se nahaja strjen beljak, med ročnim rahlim mešanjem najprej postopoma dodajamo rumenjake. Ko rumenjake vmešamo, pričnemo dodajati suhe sestavine po dve žlici na enkrat in jih ročno in na rahlo vmešamo in postopek ponavljamo tako dolgo, da porabimo vse sestavine.

Limonino lupinico nastrgamo in jo na koncu na rahlo vmešamo masi za testo.

Med tem časom so kutine že pečene, zato jih vzamemo iz pečice in jih prelijemo z maso, ki jo enakomerno poravnamo po površini pekača in s pekačem trikrat rahlo potolčemo ob pult, da se masa testa poveže s kutinam.

Pripravljen pekač postavimo nazaj v ogreto ventilatorsko pečico na 180 °C in kutinovo pito pečemo 45 minut.
Pečeno kutinovo pito vzamemo iz pečice in jo položimo na podstavek za vroče odlaganje. Po približno 10 minutah pito obrnemo s peki papirjem na pladenj ali večji krožnik, potem peki papir odstranimo in zagledali bomo čudovito kutinovo pito.

Kutinovo pito lahko narežemo na manjše ali večje kocke, trikotnike, pravokotnike … in ponudimo. Kutinovo pito lahko tudi spravimo v posodo, ki dobro tesni in jo ohlajeno shranimo v hladilnik, tako shranjena je okusna še 5 dni.

Kutina je na drevesu čarobna, pečena na krožniku pa zelo okusna. Lučka Glaser

Skodelica toplega čaja pa nam zapolnil manjkajočo potrebo po tekočini, zato poleg priporočam:

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor