Droži za vzhajanje kruha
Print Friendly, PDF & Email

Droži za vzhajanje kruha so enostavni za pripravit, kruh vzhajan z drožmi ima bolj enakomerne luknjice in zato je bolj rahel, skorjica pa je bolj hrustljava. Takšen način peke so uporabljale že naše prababice in še generacije nazaj. Kruh pripravljen po tem postopku predvsem potrebuje čas, da se razvijejo droži. Da uspešno spečemo domač kruh z domačimi droži si moramo vzeti dovolj časa. Droži lahko pripravljamo iz več vrst polnovredne moke, ker vsebujejo več rudnin, ki ugodno vplivajo na razvoj droži.

Pripomočki za pripravo droži za vzhajanje kruha

  • tehtnica
  • kozarec za vlaganje 1 l
  • žlica
  • merica za tekočino
  • bombažni ali papirnati prtiček
  • elastiko za prtiček
  • posodice za zamrzovanje po potrebi

Sestavine za pripravo droži za vzhajanje kruha

Droži za pripravo okoli 6 – 7 kg kruha

Prvi dan:

  • 50 g ržene moke
  • 100 ml tople vode
  • 1 žlica jogurta ali kislega mleka

Tretji dan:

  • 150 g ržene moke
  • 150 ml tople vode

Postopek za pripravo droži za vzhajanje kruha

Prvi dan v kozarec za vlaganje odtehtamo rženo moko, dodamo mlačno vodo in jogurt.

Vse sestavine dobro premešamo, pokrijemo s prtičkom iz bombažna ali papirja in ga pritrdimo z elastiko. Drugi dan prtiček odkrijemo in sestavine v kozarcu premešamo, ter ponovno pokrijemo. Sestavine imamo vseskozi na sobni temperaturi, da se droži pričnejo razvijati.

Tretji dan kozarec odkrijemo, dodamo odtehtano moko, dolijemo vodo za tretji dan in vse sestavine za droži dobro premešamo. Pokrijemo z bombažnim prtičkom in pustimo na sobni temperaturi.

Četrti dan, ko droži masa vre in nastajajo mehurčki, uporabimo droži za pripravo testa za kruh.

Če pečete kruh iz 1000 g moke, dobite 1700 – 1600 g pečenega kruha. Za 1 kg moke zadostuje 1/4 pripravljene droži za vzhajanje kruha.

Ostale droži lahko spravite v hladilnik, kjer prenehajo delovati, ko pa droži ponovno postavite na sobno temperaturo, ponovno pričnejo delovati. Iz hladilnika droži lahko kar takoj zamesimo in bodo delovali pri vzhajanju kruha. Droži imamo lahko do 7 dni v hladilniku in jih uporabljamo za sprotno peko kruha, pekovskega peciva …

Če pa dlje časa ne bomo uporabljali droži jih lahko tudi zamrznemo in dan pred peko odmrznemo, da droži oživijo in pričnejo delovati.

Ko zamesimo testo za kruh, ga moramo pustiti vzhajati od 15 do 24 ur na sobni temperaturi. Dalj časa pustimo testo vzhajati, bolj je kruh rahel.

Vračam se v preteklost in obujam dragocene enostavne recepte. Lučka Glaser

Ocena:
Skupaj: 30 Povprečno: 4.5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki.Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor