Bezgova šabesa
Print Friendly, PDF & Email

Bezgova šabesa je osvežilna, nekoliko rezka in zelo aromatična pijača, ki marsikoga spomni na mladost. Tudi mene spomni na otroške dni, ko sem se smukala okoli posode, v kateri je mama namakala cvetove bezga in vsakič znova spraševala, ali je že. Tokrat sem šabeso naredila na moževo željo, saj je že zelo dolgo ni pil, jaz pa ne pripravljala. A star, preverjen recept, iz zvezka z recepti moje mame, ki sem ga priredila mojemu okusu nikakor ne razočara. Bezgova šabesa po tem receptu je izjemno aromatična in okusna. Njena barva je malo bolj intenzivna, kot ste je morda vajeni pri šabesi, za kar je delno kriv rjavi sladkor, ki sem ga uporabila in pa seveda količina bezgovih cvetov.

Dobro ohlajena je popolna poletna osvežitev!

Bezgova šabesa

Pripomočki za pripravo šabese

 • večja posoda v kateri bomo namočili cvetove (velikost primerna količini)
 • lesena kuhalnica
 • bombažna gaza
 • gosto cedilo
 • steklenice (lahko tudi plastenke)
 • manjši kosi bombažne gaze in elastike

Sestavine za bezgovo šabeso

Za 5 l šabese:

 • 5 l vode
 • 400 g sladkorja (ali po okusu)
 • 2 (bio) limoni
 • 1 dl vinskega kisa (če ga nimate, lahko tudi jabolčni)
 • 10 cvetov bezga

Priprava bezgove šabese

Priprava šabese (poznamo jo tudi pod imenom šebesa) se prične z nabiranjem cvetov bezga. Bezeg vedno nabirajte v sončnem in lepem vremenu, po tem, ko nekaj dni ni deževalo. Le tako bo poln vsega dobrega in bo tudi bolj aromatičen. Prav tako ga nabiramo stran od cest.

Pripravimo si še ostale sestavine. Limoni dobro operemo pod vročo vodo in ju nato narežemo na 0,5-1 cm debele kolobarje.

V večjo posodo, ki je primerna za količino šabese, ki jo boste pripravljali, nalijemo vodo (hladno). Dodamo sladkor, vinski kis, rezine limone in seveda bezgovo cvetje. Vse skupaj s kuhalnico dobro premešamo, da se sladkor stopi.

opomba avtorice
Količino sladkorja lahko prilagajate svojemu okusu. Lahko ga dodate tudi manj (ali več). Enako je s cvetovi bezga, če želite, lahko dodate kakšnega manj, a nam je všeč intenziven okus po bezgu.

Sedaj vse skupaj postavimo na senčno mesto s sobno temperaturo. Jaz vse skupaj postavim kar na balkon, ki je cel dan v senci in je temperatura približno enaka tisti v hiši. Če boste imeli šabeso (šebeso) namočeno zunaj, lahko posodo prekrijete s čisto bombažno krpo in tako preprečite žuželkam, da bi zašle vanjo.

Tako pripravljeno šabeso pustimo namočeno 2-3 dni. Vmes jo občasno premešamo s kuhalnico (jaz jo približno 2x na dan).

Po 2 ali treh dneh šabeso precedimo skozi gosto cedilo v katerega smo položili tudi bombažno gazo.

Šabeso prelijemo v čiste in suhe steklenice, ki pa jih ne zapremo s pokrovčki, ampak čez vrat denemo le manjšo bombažno krpico (gazo), ki ji pritrdimo na steklenico s pomočjo elastike. Namreč, kvasovke bodo opravile svoje in v steklenici se bodo dogajali procesi vrenja, zato steklenice ni priporočljivo povsem zapreti.. Nekateri šabeso raje prelijejo v plastenke in njihove zamaške le napol privijejo.

Šabeso hranimo v temnem, suhem prostoru. Ko se v pijači začno delati mehurčki, je šabesa pripravljena za pitje. Od takrat dalje jo hranimo v hladilniku. Seveda jo lahko spijete tudi prej, mi jo, saj nam je takšna, brez mehurčkov, ko še ni tako rezka, boljša.

Naj tudi vas osveži bezgova šabesa (šebesa).

Šabeso lahko pijemo takšno, nerazredčeno, ali pa jo še nekoliko razredčimo z vodo.

Bezgova šabesa

Opomba avtorice
Bezgovo cvetje lahko tudi zamrznete in iz njega skozi celo leto pripravljate to odlično aromatično pijačo iz bezga.
Ocena:
Skupaj: 19 Povprečno: 4.2]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor