Pečeni skutni štruklji
Print Friendly, PDF & Email

Pečeni skutni štruklji iz vlečenega testa so sočni in rahli. Pripravljeni pa enostavno in so nastali ob priliki, ko sem klasične kuhane skutne štruklje iz vlečenega testa želela pripraviti malo drugače, saj imamo pri nas doma sirove štruklje zelo radi kot samostojno kosilo skupaj s skledo solate. Zabela iz drobtinic, ki jo sicer polijemo prek kuhanih štrukljev, pa ni vsem všeč.

pečeni skutni štruklji

Pripomočki za pečene skutne štruklje

 • pekač velikosti 22*30 cm
 • električni mešalnik
 • čopič za mazanje

Sestavine za pečene skutne štruklje

Za 4 osebe kot glavna jed:

 • cca. 300 g vlečenega testa oz. 8 listov vlečenega testa
 • 500 g nepasirane skute
 • 200 g kisle smetane
 • 2 rumenjaka
 • 3 beljaki
 • ščepec soli oz. po okusu
 • pšenični zdrob po potrebi

Za preliv:

 • 3 jajca
 • 200 g kisle smetane
 • ščep soli oz. po okusu

Priprava pečenih skutnih štrukljev

Najprej se lotimo skutnega nadeva, ki je pravzaprav enak tistemu za kuhane štruklje, zato lahko štruklje po tem receptu tudi skuhate, če želite.

V eno posodo damo 3 beljake, v drugo pa 500 g skute, 2 rumenjaka, sol, 200 g kisle smetane. Najprej z električnim mešalnikom beljake stepemo v sneg, nato pa zmešamo še sestavine v drugi posodi. K skutnemu nadevu sedaj postopno in pri najnižji hitrosti vmešamo še sneg iz beljakov.

pečeni skutni štruklji

Pečico vklopimo in nastavimo na 170 °C, ventilacija.

Na delovno površino pogrnemo kuhinjsko krpo in nanjo položimo vlečeno testo. Potrebujemo 8 listov tankega vlečenega testa (če ste kupili testo, ki je bolj debelo, lahko le 4). Seveda lahko testo pripravite tudi sami, recept zanj tukaj. Pripravimo si še skodelico z vodo, čopič in skutni nadev.

Najprej s čopičem na hitro in ”površno” premažemo testo.

Na testo porazdelimo 4 žlice skutnega nadeva in ga razmažemo po spodnjih treh četrtinah. Čez posujemo 2-4 ščepce pšeničnega zdroba.

pečeni skutni štruklji

Štrukelj zavijemo. Sama kupim vlečeno testo, ki je zelo tanko, zato zavijem skupaj po 2 lista.  Zavijamo od spodaj navzgor in zaključimo pri nenamazanem delu. Štrukelj pustimo ob strani. Postopek ponovimo še s preostalimi listi vlečenega testa, torej še trikrat.

Ko smo naredili vse skutne štruklje, jih prerežemo na pol. Polovice naložimo v pekač, ki smo ga malenkost namazali z oljem (pazimo, da namažemo tudi stene in robove) tako, da zapolnimo pekač.

Pripravimo preliv iz 3 jajc in 200 g kisle smetane in ščepca soli. Vse sestavine z metlico za stepanje dobro zmešamo v enotno zmes, ki jo enakomerno prelijemo prek skutnih štrukljev tako, da so vsi prekriti.

pečeni skutni štruklji

Pečemo v ogreti pečici na 170 °C (ventilacija) 25-30 minut.

pečeni skutni štruklji

Pečene skutne štrukje pustimo v pekaču nekaj minut, da se ”umirijo”, nato pa jih razdelimo na poljubne dele in postrežemo.

pečeni skutni štruklji

Naj teknejo!

Rumenjak, ki je ostal, lahko porabite za linške rezine z orehi, še več idej kako porabiti rumenjake pa najdete tukaj.

Ocena:
Skupaj: 14 Povprečno: 4.4]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor