Kruh z rozinami in skuto
Print Friendly, PDF & Email

Kruh z rozinami in skuto je zelo primeren za zajtrk, prav tako izredno lepo popestri praznično mizo za veliko noč ali božič. Ni tipičen mlečni kruh, ki bi dajal priokus po krofih. Je ravno prav sladek in zaradi dodane skute sočen, rozine pa ga še dodatno obogatijo.

Kruh z rozinami in skuto – pripomočki:

  • tehtnica
  • posoda za testo
  • kuhinjski robot (ni obvezno)
  • pekač mere 30 x 10 cm
  • peki papir (ni obvezno)

Kruh z rozinami in skuto – sestavine:

  • 500 g gladke moke tip 400
  • 250 ml mlačnega mleka
  • 30 g stopljenega masla
  • 10 g suhega kvasa (lahko 3/4 kocke svežega kvasa)
  • 100 g sladkorja
  • ščep soli
  • ščep naribane limonine ali pomarančne lupinice
  • 125 g pasirane polnomastne skute
  • 150 g rozin

In še:

  • žlička masla za premaz pekača in kruha

Kruh z rozinami in skuto – postopek:

V posodi za testo najprej enakomerno premešamo vse suhe sestavine za testo, vključno s suhim kvasom.

Nato dolijemo mleko in dodamo pasirano skuto ter gnetemo tako dolgo, da dobimo gladko testo, ki ne sme biti pretrdo in ne premehko. Posodo s testom pokrijemo s prtičem in pustimo, da eno uro vzhaja.

V vzhajano testo nato primešamo rozine. Če želimo lahko rozine za kakšno uro ali dve namočite v rum, kar pa ni obvezno.

Na delovni površini testo z rozinami z rokami raztegnemo na dolžino pekača. Nato ga zvijemo kot štruco. Na zgornji strani testa s prstom zatlačimo rozine v testo, da ne bodo vidne, namreč rozine se rade prepečejo.

Štruco denemo v pekač, ki smo ga premazali z maslom ali obložili s peki papirjem in ga eno uro pustimo, da ponovno vzhaja.

Pečemo v predhodno neogreti pečici na 180 stopinj Celzija klasične peke, cca. 60 minut. Če boste pečico predhodno ogreli, zmanjšate čas pečenja. Pred pečenjem štruco premažemo z vodo. Ko se bo kruh rahlo zlato obarval, ga prekrijemo z alu folijo, tako bomo preprečili, da bi se nam preveč močno zapekel. Zadnjih 10 minut peke folijo odstranimo. Ko je kruh pečen, ga po vrhu premažemo z maslom.

Kruh z rozinami in skuto je prava specialiteta med kruhi. Še posebno dobro se poda z maslom in medom, zato je zelo primeren za zajtrk.

Naj vam tekne!

Ocena:
Skupaj: 21 Povprečno: 4.1]

Dodaj odgovor