Krhki piškoti iz testomata
Print Friendly, PDF & Email

Krhki piškoti iz testomata so okusni in oblikovno zanimivi, so hitro pripravljeni in z našo domišljijo si lahko pripravimo zanimive okusne ter krhke piškote, ki jih bomo s ponosom postavili na mizo in jih ponudili domačim in obiskovalcem.

 

Pripomočki za pripravo krhkih piškotov na testomat

  • testomat (stiskalnica za testo)
  • električni mešalnik
  • žlica
  • silikonska podloga za testo za gnetenje testa in stiskanj piškotov
  • lopatica
  • pekač 35 x 40 cm (pekač iz vaše pečice )
  • pečica
  • peki papir
  • posoda za shranjevanje piškotov

Sestavine za pripravo krhkih piškotov na testomat

  • 300 g bele moke tip 500
  • 100 g sladkorja v prahu
  • 200 g svinjskega sala ali masla, lahko tudi margarine
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
  • 1/2 zavitka pecilnega praška
  • 1/2 žličke fino naribane limonine lupine

Če želimo testo obarvati s kakavom:

  • 1 žlico kakava
  • 1 žličko sala ali masla, lahko tudi margarine, da ostane testo enako mehko

In za okrasitev piškotov:

  • orehova, mandljeva  in lešnikova jedrca za okrasitev po želji
  • 20 – 30 g raznobarvnih mrvic po želji

Postopek za pripravo krhkih piškotov iz testomata

V posodo električnega mešalnika damo moko, sladkor v prahu, salo, vanilin sladkor in pecilni prašek, vključimo električni mešalnik in mešamo toliko časa, da dobimo dobro pregneteno maso za piškote. Očistimo testomat za oblikovanje piškotov, izberemo model (vzorček), ki ga bomo uporabili in testomat napolnimo z maso. Pri izdelavi piškotov se držimo navodil proizvajalca testomata za piškote.

Maso stiskamo na podlogo za gnetenje testa in jih nato z lopatico prestavljamo na peki papir, ki smo ga položili v pekač. Na podlogo stiskamo maso zato, ker se na peki papirju ne odlepi oblikovan piškot od testomata.

Oblikovane piškote obogatimo z jedrci mandljev, orehov ali lešnikov, nato jih nalagamo  v pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem, pečico segrejemo na 180 °C (klasična) in damo piškote peči v pečico za 15 minut.

 

Če si želimo piškote obarvati, v maso dodamo kakav in salo, vključimo električni mešalnik in dobro ponovno premešamo in postopek izdelave piškotov ponovimo.

 

Pri menjavi barve testa, lahko zamenjamo tudi model piškota in dodatke za okrasitev, tako si napečemo piškote, ki bodo tako še lepši in že na videz bolj privlačni.

Če si želimo speči tudi piškote, ki bodo dvobarvni, testomat napolnimo s svetlo maso in maso, ki smo ji dodali kakav, tako bomo dobili dvobarvne piškote.

Pečene piškote ohladimo pred shranjevanjem.

Piškote, ki smo jih napekli, shranimo v posodi, ki je primerna za shranjevanje živil. Pri oblikovanju in okrasitvi piškotov lahko uporabimo vso svojo umetniško žilico in si pripravimo piškote, ki bodo nam v ponos in zadovoljstvo tako, da jih bomo ponosno postavili na mizo. Uporabnost piškotov pečenih po tem receptu in shranjenih v primerni embalaži je najmanj dva meseca.

Tudi prazniki so zelo dobrodošli za vse tiste, ki imajo vzrok, da uživajo v pripravi kuhinjskih dobrot. Lučka Glaser

Tudi ostali moji recepti za peko piškotov so zanimivi in vas vabim na ogled:

Ocena:
Skupaj: 16 Povprečno: 4.4]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor