Drobnjakova potica
Print Friendly, PDF & Email

Drobnjakova potica po tem receptu je rahla, s prefinjenim okusom po drobnjaku, ki vedno paše, še najslajša je, ko je še malo topla, takoj, ko je pečena. Lahko jo jemo za zajtrk, malico, za kosilo ob enolončnici in tudi za večerjo. Recept te potice vsebuje malo maščob in sladkorja in zato je tudi lahek obrok. Kako pa spravim drobnjak za zimo izveste na tej povezavi: drobnjak.

Drobnjakova potica – pripomočki za pripravo:

  • skleda
  • kozica
  • tehtnica
  • merica za tekočino
  • kozarček
  • kavna žlička
  • vilice
  • prt
  • valjar
  • pekač 22 x 35 cm ali 2 x model iz silikona premer 22-25 cm
  • posoda za stepanje beljaka
  • kozarček za rumenjake
  • čopič
  • žlica
  • pečica

Drobnjakova potica – sestavine

Za kvasec:

  • 100 ml mleka
  • 1 kavna žlička sladkorja
  • 1 kavna žlička moke
  • 20 g svežega kvasa

Za testo:

  • 500 ml mleka
  • kavna žlička soli
  • 50 g masla ali margarine
  • žlica sladkorja
  • 1 jajce
  • 750 g bele moke
  • jajc za premaz
  • sladkor v prahu za posip

Za nadev:

  • 4 jajca
  • 4 žlice drobtin
  • 6 žlice narezanega drobnjaka
  • 2 žlici sladkorja

Drobnjakova potica – postopek priprave:

Za kvasec v mleku razpustimo sladkor, kvas in moko, vse skupaj postavimo na toplo, da vzhaja.

V večjo skledo odtehtamo moko, v kozico pa odmerimo mleko, dodamo sol, maslo, sladkor, jajce in vse dobro premešamo. Vse sestavine naj bodo ogrete na približno 30 °C.

V skledi z moko naredimo vdolbino in vanjo najprej zlijemo mleko z vsemi sestavinami in potem še kvasec, ki je vzhajal na dvojni volumen. Vse skupaj z vilicami dobro premešamo, kakor se vidi na fotografiji. Testo ni gosto in ga ne gnetemo z rokami, zgosti se pri vzhajanju.

Skledo pokrijemo in pustimo vzhajati 30 -45 minut, da testo vzhaja na dvojni volumen, potem damo testo na prt.

Ko čakamo, da testo vzhaja, ločimo rumenjake od beljakov in beljake stepamo, da se spenijo v trd sneg, pripravimo še: drobtine sladkor in drobnjak.

Vzhajano testo najprej pomokamo in razvaljamo in najprej namažemo z rumenjakom, potresemo z drobtinami in sladkorjem. Enakomerno razmažemo stepen beljak in potresemo z drobnjakom. Testo pričnemo na tesno zvijati, potem pa zvijamo tako, da dvigujemo prt in se samo zavije ravno prav tesno. Zvito testo dvignemo in položimo v namaščen pekač.


Potico premažemo z razžvrkljanim jajcem in ponovno pustimo v modelu vzhajati od 30 – 45 minut. Vzhajano potico pred peko nekajkrat prebodemo, da ne bo luknjičasta. Potico, damo v ogreto pečico na 200 stopinj Celzija (ventilacijska pečica) in po 10 minutah zmanjšamo temperaturo na 180 stopinj Celzija (ventilacijska pečica) , pečemo 45 minut.

Dober tek vam želi Lučka Glaser.

Ocena:
Skupaj: 11 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor