Domače breskvice
Print Friendly, PDF & Email

Domače breskvice so doma pečeni piškoti, ki jih izdolbemo in napolnimo z okusnim nadevom, nato pa dve polovici z nadevom zalepimo skupaj, da nastane oblika breskvice. Domače breskvice, narejene po tem receptu, imajo krhko lupinico in slastno sočno sredico. Breskvice pomočimo v pripravljen sadni ekstrakt in sladkor, ki se jih oprime, in slastne breskvice so narejene. To je enostavno pecivo, ki zaradi veliko drobnih del lahko pomagajo vsi družinski člani in se tako povezujejo družinske vezi in družina se napolni z veseljem in zadovoljstvom, ko so čudovite, slastne breskvice narejene. Ponudimo jih lahko samostojno ali pa z drugimi piškoti.

Pripomočki za pripravo domačih breskvic:

  • skleda mešalnika
  • metlica za mešanje
  • tehtnica
  • merilna posoda oz. posoda za merjenje tekočine
  • pekač iz štedilnika 35 x 40 cm
  • peki papir
  • pečica
  • skleda
  • sekljalnik
  • žlica
  • 3 krožniki
  • 3 skodelice
  • posoda za shranjevanje narejenih domačih breskvic s pokrovom, ki tesni
  • vrečka za dekoracijo ali kavna žlička za nadevanje breskvic

Sestavine za pripravo domačih breskvic (za 192 kroglic po 10 g, to je za 96 kosov domačih breskvic)

Testo za domače breskvice:

  • 1 kg bele moke tip 500
  • 1 in pol pecilnega praška
  • 5 jajc
  • 500 g sladkorja
  • 370 g svinjskega sala ali pa masla, margarine …

Nadev za domače breskvice:

  • 5 žlic breskove marmelade, lahko tudi marmelade po želji
  • 5 žlic čokolade v prahu
  • 5 žlic mleka
  • 100 ml ruma
  • sladkor po okusu
  • 250 g sesekljanih orehov

Barvilo in sladkor za domače breskvice:

  • 1 malinov ekstrakt
  • 1 hruškov ekstrakt
  • 400 ml vode
  • sladkor za posip

Postopek za pripravo domačih breskvic:

Jajca vbijemo v skledo mešalnika in jih zmešamo, potem dodamo sladkor in svinsko salo, ki ga lahko nadomestimo z maslom ali margarino, ter sestavine dobro premešamo.

Nazadnje dodamo še pecilni prašek in moko ter testo dobro umešamo, da postane svetlo in primerno gosto, da v rokah lahko lepo oblikujemo enakomerne kroglice. Jaz maso testa odtehtam po 10 g in nato naredim enako velike kroglice ter jih polagam na peki papir v pekač.

Ko je pekač poln kroglic, ga damo v predhodno ogreto pečico brez ventilatorja na 180 °C, da kroglice zakrknejo približno za 7-8 minut, potem temperaturo znižamo na 150 °C in pečemo še 7-8 minut in kroglice so pečene. Med pečenjem spodnja stran kroglic postane ploščata. Še tople kroglice na spodnji ploščati strani na sredini izdolbemo, da nastane vdolbina. Drobtinice, ki jih izdolbemo, shranimo, saj so del nadeva za domače breskvice. Če se nam kakšna breskvica pri dolbenju zdrobi, jo damo k drobtinicam za nadev.

Drobtinice damo v sekljalnik in jih zdrobimo na drobno, potem pričnemo dodajati še ostale sestavine za nadev za domače breskvice. Dodamo marmelado,

čokolado v prahu, mleko, rum

sesekljane orehe, sladkor in vse sestavine dobro premešamo v enoten gost nadev.

Nadev naložimo v vrečko za dekoracijo in pričnemo izdolbene piškote polniti z nadevom, lahko pa polnimo s kavno žličko. Ko sta dve polovici izdolbenega piškota nadevani, ju stisnemo skupaj in nastala bo breskvica. Če damo v piškot premalo nadeva, se polovici ne zlepita skupaj in moramo nadev še dodati.

V skodelico damo 200 ml vode in ekstrakt maline, v drugo skodelico ravno tako 200 ml vode in ekstrakt hruške. Ekstrakta z vodo pomešamo in v tretji skodelici pripravimo kristalni sladkor. Sedaj pričnemo breskvice pomakati eno polovico v ekstrakt maline, drugo polovico v ekstrakt hruške in na koncu domače breskvice povaljamo v kristalni sladkor, da se jih ta lepo oprime.

Dokončane domače breskvice nalagamo v pekač in pustimo kakšno uro, da se posušijo, potem jih postrežemo. Domače breskvice so okusne še ves teden, če imamo shranjene na hladnem v posodi iz stekla, jedilne plastike ali kovine. Domače breskvice pa lahko spravimo tudi v zamrzovalnik v posodo, ki dobro tesni in jih jemljemo iz zamrzovalnika po potrebi.

Domače breskvice so slastne same ali z drugimi domačim pecivom. Lučka Glaser

Poglejte še ostale okusne recepte za piškote iz moje kuhinje:

Ocena:
Skupaj: 21 Povprečno: 4.5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor