Salovčki – žepki z marmelado
Print Friendly, PDF & Email

Salovčki – žepki z marmelado, so vrsta piškotov, ki so zelo rahli in okusni, da se kar topijo v ustih. Pri pripravi salovčkov – žepkov z marmelado, boste presenečeni, kako okusne piškote so pekle že naše prababice po tem receptu, ki je star preko sto let. Meni osebno so ti piškoti najboljši in sem se zato odločila, da vam zaupam recept, ki je enostaven, piškoti pa hitro pripravljeni.

Pripomočki za peko salovčkov – žepkov z marmelado:

  • skleda
  • kuhalnica
  • žlica
  • žlička
  • vilice
  • merica za tekočino
  • tehtnica
  • nož
  • silikonska podloga za gnetenje in razvaljanje testa
  • valjar
  • okrogel model za izrezovanje primera 6 cm
  • pekač velikosti 35 x 40 cm (pekač iz vaše pečice)
  • peki papir
  • pečica
  • skleda za posipanje salovih žepkov s sladkorjem
  • cedilo za posip sladkorja
  • posoda za shranjevanje piškotov

Sestavine za peko salovčkov – žepkov z marmelado:

In še:

  • 150 – 200 g goste marmelade po okusu
  • 100 – 150 g mletega  sladkorja za posip

Postopek za peko salovčkov – žepkov z marmelado:

V skledo odtehtamo moko, dodamo salo, kvas, vanilin sladkor, mleko in sol.

Iz vseh sestavin najprej s kuhalnico zamešamo testo, ki ga na koncu na silikonski podlogi dobro pregnetemo, po potrebi, če se testo prijema podloge, podlogo posipamo z moko. Testo naj počiva 1 uro na sobni temperaturi in potem lahko nadaljujemo s postopkom priprave salovčkov – žepkov z marmelado.

 

Testo razdelimo na štiri dele in vsak del testa zvaljamo na tanko 2-3 mm, podlogo redno posipavamo z moko, da se nam testo ne prijema silikonske podloge, preko testa damo peki papir, da se tudi valjarja ne prijema testo.

Z modelom izrežemo kroge, odstranimo vmesno testo in ga zgnetemo za ponovno valjanje. Na vsak izrezan krogec damo četrt kavne žličke goste marmelade.

Nato krogec prepognemo, po robu stisnemo žepek s prsti in nato še z vilicami pritiskamo, da nastane vzorček in se tako žepki z marmelado bolje zaprejo, tako pripravljene salovčke – žepke z marmelado naložimo v pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem, pekač damo v segreto pečico na 180°C (klasična pečica) in jih pečemo približno 15 -18 minut.

Pečene salovčke – žepke z marmelado še vroče preložimo v skledo in jih potrosimo z mletim sladkorjem tako, da so vsi žepki z marmelado lepo beli.

Ohlajene salovčke – žepke z marmelado spravimo v posodo za shranjevanje piškotov in jih ponudimo svojim najdražjim in najbližjim za ob kavici, čaju ali …

Salovčke – žepke z marmelado obožujem, verjamem, da jih boste tudi vi, čim jih boste poizkusili narediti po tem receptu. Lučka Glaser

In še moji ostali preverjeni recepti za domače piškote:

Ocena:
Skupaj: 31 Povprečno: 4.5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor