Lahka jabolčna pita
Lahka jabolčna pita je okusna in hitro pripravljena nizkokalorična sladica za ljudi, ki imajo diabetes, ki želijo uživati maj sladkorja ali shujšati. Za to pito uporabimo bolj kisla jabolka, da se občuti svežina sadja. V primeru, da jabolka niso dovolj kisla, dodamo sok limone. Sladico lahko postrežemo ob čaju, kavi lahko pa tudi za kosilo ali ob enolončnici.
Lahka jabolčna pita – pripomočki:
- mešalnik
- nož
- kuhalnica
- strgalo
- skleda
- lonec
- prtiček
- pekač mere 22 x 35 centimetrov
Lahka jabolčna pita – sestavine:
Testo:
- 2 jajci
- 1 vanilin sladkor
- 1 pecilni prašek
- 2 jogurtna lončka črne moke tip 1100
- 1 jogurten lonček mleka 1,5 mm (mlečne maščobe )
- 1 jogurt lahki
- olje za namaz pekača
Nadev:
- 1 kg jabolk
- stevia
- cimet
- limonina lupinca
- voda po potrebi
Lahka jabolčna pita – priprava:
Najprej jabolka narežemo na štiri dele, olupimo, izrežemo pečke in vse slabe dele. Jabolka damo v hladno vodo, da ne potemnijo, medtem, ko lupimo in strgamo vsa jabolka.
Jabolka damo v lonec, dolijemo pol jogurtnega lončka vode in pražimo ob stalnem mešanju, da se jabolka razpustijo potem dodamo stevio, cimet, naribano limonino lupino. Vse sestavine dobro premešamo in prepražimo. Če so jabolka zelo sočna (ponavadi mlada), pri praženju dodamo drobtine.
Pripravimo sestavine za biskvit. V posodo mešalnika najprej ubijemo jajčka, dodamo vanilin sladkor in dobro premešamo. Nato damo še ostale sestavine in ponovno dobro premešamo. Pekač namažemo z oljem in vanj nalijemo polovico testa za biskvit. Testo damo v ogreto pečico na 180 stopinj Celzija (ventilacijska pečica) za 10 minut, da se lepo zapeče.
Po 10 minutah pekač vzamemo iz pečice in naložimo vsa prepražena jabolka na biskvit ter prelijemo z ostalim biskvitnim testom. Ponovno pečemo pri 180 stopinjah Celzija (ventilacijska pečica) še 30 minut. Ko se lahka jabolčna pita speče, jo vzamemo iz pečice, ohladimo in narežemo na koščke iz pekača jemljemo po potrebi.
Pekač prekrijem s streč folijo in shlajeno narezano pito postavim v hladilnik in uporabljam po želji.
Veliko zdravih grižljajev vam želim, Lučka Glaser.