Kako porabiti rumenjake – recepti in predlogi 2. del
Pri kuhi in peki se velikokrat zgodi, da nam neka sestavina ostane in jo moramo nekako porabiti. Najpogosteje je to pri jajcih, ko nam ostanejo beljaki ali rumenjaki. In prav za slednje, rumenjake, si bomo danes pogledali kako jih uporabiti oziroma porabiti pri pripravi sladic, pa tudi jedi.
Kako porabiti rumenjake – recepti in predlogi 2. del
Hrustljave cimetove kitke, pri pripravi katerih nam lahko pomagajo tudi najmlajši. Naj vas poboža vonj in okus po cimetu v teh kvašenih zvitih cimetovih kitkah. Recept najdete TUKAJ.
Ni je boljše od domače vanilijeve kreme. Bogata kuhana jajčna krema z vanilijo nas s svojo žametno strukturo in božanskim okusom poboža po brbončicah. Za preliv sem sama uporabila karamelo, po želji pa jo lahko zamenjate z drugim prelivom: sadni pire, čokoladni preliv ipd. Recept najdete TUKAJ.
Vaniljev sladoled je eden od okusov, ki obstaja že od nekdaj in je dobra podlaga, da vanj primešamo različne okuse: maline, jagode, mango, borovnice, čokolado, lešnike … Recept za kremni vaniljev sladoled vam obljublja resnično kremni in nadvse okusni sladoled. Pripravite ga lahko z aparatom za sladoled ali brez. Recept najdete TUKAJ.
Berlinski krofi z vaniljevo kremo
Konec 17. stoletja je prve kvašene kroglice polnjene s sadjem, spekla Dunajčanka Cecilia Krapf. Krofi so torej dobili ime po gospe Ceciliji. Pri nas najraje in najpogosteje uporabimo recept krofov z marelično marmelado. Vendar najbolj znani so berlinski krofi polnjeni z vaniljevo kremo in v Berlinu veljajo za avtohtono sladico. Recept najdete TUKAJ.
Omamen vonj in okus po čokoladi, kakavi in marelični marmeladi; krhka struktura, ki se kar topi v ustih – to so božansko dobri Sacher piškoti. Po želji jih lahko še dodatno prelijemo s čokolado in okrasimo s čokoladnimi mrvicami. Recept najdete TUKAJ.
Krhki flancati po receptu mame Milke
Krhki flancati po receptu moje mame so okusna, hrustljava in ravno prav sladka sladica, ki najbolj tekne za pusta, pa tudi sicer kadarkoli čez leto. Recept najdete TUKAJ.
Ajdovi piškoti z masleno kremo
Ajdovi piškoti z masleno kremo so poslastica za ljubitelje ajde. V kombinaciji s kakavom in bogato masleno kremo, pa bodo prepričali tudi marsikaterega dvomljivca. Piškoti so ob ugrizu krhki, v ustih pa se kar stopijo. Prava harmonija tekstur in okusov. Recept najdete TUKAJ.
Rudarska kava je zagotovo ena izmed boljših kavnih specialitet. Zato predlagam da sledite temu receptu in presenetite ljubljeno osebo. Recept najdete TUKAJ.
Super krofi na hitro so odlični, enostavni, ne prebogati s holesterolom (vsebujejo samo tri rumenjake in eno celo jajce) in nam ne vzamejo veliko časa, saj testa ne pustimo vzhajati. Recept najdete TUKAJ.
Sladica v kozarcu: vanilija-malina-čokolada
Z vami delim res slasten recept za odlično čokoladno-sadno kombinacijo. Sladica v kozarcu je pripravljena brez peke. Sama sem jo priprvila s prazničnim pridihom (spekulas piškoti), lahko pa seveda uporabite piškote po izbiri. Recept najdete TUKAJ.
Krofi nam sicer najbolj teknejo v pustnem času, vendar tudi čez leto, še posebno v hladnejših mesecih, bo krof in skodelica čaja ali kave, nedvomno več kot odlična izbira. Recept najdete TUKAJ.
Krhko testo za pito s pecilnim praškom
Testo za sladke pite mora biti krhko, a hkrati rahlo, da se kar topi v ustih. Da dosežemo kar največji učinek krhkosti in hkrati te rahlosti, se poslužimo uporabe pecilnega praška.
Krhko testo za pito s pecilnim praškom lahko uporabimo popolnoma za vse sladke pite, z različnimi sadnimi nadevi – jabolčnim, borovničevim, mareličnim, orehovim, itd. Recept najdete TUKAJ.
Piškoti z makom in belo čokolado
Piškoti z makom in belo čokolado so drugačni. Prvič zato, ker vsebujejo mak in drugič zato, ker v masi ni nič masla oziroma maščobe. To pomeni, da je tekstura drugačna, ampak zelo prijetna za brbončice. Velja poskusiti. Recept najdete TUKAJ.
Čokoladni piškoti z lešnikovim namazom
Za čokoholike! Čokolada v prahu, kakav ter še lešnikov ali po želji čokoladni namaz. Recept najdete TUKAJ.
Torta je ne le da brez peke, ampak tudi brez kuhanja, samo samo zmešamo sestavine in uživamo v sladko kislem okusu. Recept najdete TUKAJ.
Sam postopek priprave štraub je enostaven in resnično vedno uspejo. Naredim jih iz pol kilograma moke, da jih še isti dan pojemo, kajti sveže gredo najbolje v slast. Štraube po tem receptu so puhaste in rahle. Recept najdete TUKAJ.
Pita s češnjami, s klasično slaščičarsko kremo. Recept najdete TUKAJ.
Kvašeni šarkelj z rozinami in kandirano pomarančno
Kvašeni šarkelj z rozinami in kandirano pomarančno lupinico bo razveselil ljubitelje rozin, kandirana pomarančna lupinica pa zelo lepo popestri okus. Recept najdete TUKAJ.
Vanilijevi žličniki z malinovim likerjem in jagodičjem
Nežna sladica, kjer se združita sladkost žličnikov ter svežina in kislost malin, borovnic in jagod. Ko zajamemo z žlico oboje, dobimo popolno kombinacijo okusa, ki navdušuje. Recept najdete TUKAJ.
Čokoladni trikotniki brez peke
Njihov okus spominja na Bajadero, priprava je je enostavna in brez peke. Recept najdete TUKAJ.
Zares se topi v ustih, saj je kremast, sočen in preprosto božanski. Recept najdete TUKAJ.
S svojo obliko navdušijo vsakega sladkosneda ter prav tako z božanskim okusom po kavi, kakavu in čokoladi. Recept najdete TUKAJ.
Rogljički z mandljevo moko in lešniki
So zelo rahli in v ustih se kar topijo. Vsebujejo veliko masla , mandljevo moko in mlete lešnike. Ko so pečeni se lepo okuša tako mandlje, kot lešnike. Recept najdete TUKAJ.
Njihova priprava sploh ni tako težavna, kot bi morda mislili. Recept najdete TUKAJ.
Okusna in osvežujoča sladica. Ravno prav kisla in sladka, čudovit posladek! Recept najdete TUKAJ.
Ajdova pita s skuto je rustikalna, preprosta sladica. Hitre in enostavne priprave. Sestavine za testo zmešamo kar vse skupaj. Testo je voljno, ker pa gre za ajdo, je po pečenju rahlo suho. Krema je po dodatku žlice praška za puding ravno prave teksture. Recept najdete TUKAJ.
Odličen okus manga se lepo čuti v biskvitu, glazura, oziroma preliv z limono pa doda svežino in sočnost. Recept najdete TUKAJ.
Košarice z jogurtom so svež, slasten grižljaj iz krhkega testa, ki ga napolnimo z jogurtovo kremo. Recept najdete TUKAJ.
Preprost domač puding
Priprava ne vzame nič več časa in spretnosti, kot kupljena varianta, zato le pripravite domač puding.Recept najdete TUKAJ.
Lemon curd oziroma limonina krema, katere osnova so limone, je zelo lepo odišavljena in žametna. Idealna je tako kot nadev za torte, drobno pecivo kot tudi za namaz na opečencu ali pa preprosto za posladkati se kar z žličko oziroma v obliki sladice v kozarčku. Recept najdete TUKAJ.
Krostata z jagodno marmelado je preprost posladek. Njena priprava je drugačna v tem, da ne vsebuje masla in ob okušanju ni tako voljna. Je pa zato bolj “človeku prijazna”. Namesto masla je v receptu vanilijev jogurt. Za osvežitev poskrbi limonina lupinica, sicer pa je to to. Preprosto in enostavno. Recept najdete TUKAJ.
Okusni in krhki piškoti, ki jih lahko z majhnimi spremembami v sestavinah spremenimo in tako vsakič pripravimo malo drugačne. Recept najdete TUKAJ.
Čokoladni piškoti s pisanim posipom
S čokoladnimi piškoti s pisanim posipom in s premazom marmelade, boste mnoge očarali. Recept najdete TUKAJ.
Jedi, pri katerih boste porabili rumenjake
Rumenjake pa lahko uspešno porabimo tudi pri pripravi jedi. Tu je nekaj idej.
Krompirjeve princeske nekateri poznajo pod imenom vojvodinjin ali vojvodski krompir, mi pa smo mu dodali še kanček sira in pršuta, ter jed tako še oplemenitili. Priprava te priloge bo morda terjala nekoliko več časa, a vam zagotavljamo, da bodo princeske iz krompirja kraljevale na obloženi mizi. Recept najdete TUKAJ.
Mini skutni cmočki so zelo hitro pripravljeni, hkrati pa zelo okusni, še posebej za vse ljubitelje skute in sladkih cmočkov. So odlična večerja ali del kosila po kakšni bolj obilni juhi ali enolončnici. Priprava je tako preprosta, da vam lahko pri tej pomagajo tudi otroci. Recept najdete TUKAJ.
Ravioli z jurčki in celim rumenjakom
Ravioli z jurčki in celim jajčnim rumenjakom … to je pa nekaj, česar verjetno še niste poskusili. Videli že, videli. Na televiziji, ko so to pripravljali pravi kuharski mojstri. Ampak to lahko pripravite tudi sami. Enostaven recept za jed po kateri se vam bodo sline cedile še dolgo. Recept najdete TUKAJ.
Cvetača je izredno bogata s hranilnimi snovmi in sodi med lahko in lažje prebavljivo hrano. Snežne bele glavice cvetače so v kulinariki vsestransko uporabne. Odlična kremna cvetačna juha predstavlja lahek obrok in dopušča možnost, da juho podkrepimo in ji dodamo popečene piščančje prsi, kos kruha in tako postane samostojen, krepek obrok. Recept najdete TUKAJ.
Jed je izredno hitro pripravljena, sestavine enostavne in velikokrat jih imamo pri roki. Naša naloga je le, da kupimo listnato testo, nanj pa nanizamo pršut, pražene bučke in sir. Zavijemo in zapečemo. Recept najdete TUKAJ.
Tako pripravljeni špageti so odlična izbira za slastno kosilo, pripravljeno v dobrih 15 minutah. Recept najdete TUKAJ.
Zelo preprosto in dokaj hitro lahko naredimo okusno domačo majonezo. Recept najdete TUKAJ.
Dodatek sira in pršuta običajen krompirjev pire oplemenitita in povzdigneta v vrhunsko prilogo mesnim jedem oziroma omakam. Recept najdete TUKAJ.
Domači tortelini zahtevajo malenkost več dela in časa, so odlična priloga mesnim jedem. Lahko jih postrežemo z omako iz sira, gorgonzole, pancete oziroma slanine, praženimi drobtinicami, … Testo je klasično za rezance, nadev pa po navdihu. Jaz sem ga pripravila s skuto in z mletimi lešniki. Recept najdete TUKAJ.
Odličen dodatek ali preliv tako k mesnim kot tudi zelenjavnim jedem. Z gorčično omako lahko odlično popestrimo skoraj vsako jed. Recept najdete TUKAJ.
Za več idej poglejte tudi: Kako porabiti rumenjake- recepti in predlogi 1.del.
V kolikor pa imate za porabiti beljake, za idejami pobrskajte: