Sladica v kozarcu: vanilija-malina-čokolada
Z vami delim res slasten recept za odlično čokoladno-sadno kombinacijo. Sladica v kozarcu je pripravljena brez peke. Sama sem jo priprvila s prazničnim pridihom (spekulas piškoti), lahko pa seveda uporabite piškote po izbiri.
Pripomočki – Sladica v kozarcu: vanilija-malina-čokolada:
- kozarci po izbiri (sama sem uporabila steklene kozarce, volumna 1,5-2 dl)
- dresirna vrečka (ni nujno)
- metlica
- palični mešalnik
Sestavine – Sladica v kozarcu: vanilija-malina-čokolada:
(za cca. 10 kozarčkov po 1-2 dl)
Za vanilijevo kremo:
- 3 rumenjaki
- 40 g sladkorja
- 10 g vanilijevega sladkorja
- vanilijev ekstrakt ali pasta ali semena iz vanilijevega stroka
- 25 g koruznega škroba (gustina)
- 240 g mleka
- 60 g sladke smetane
- po želji: 1 žlica ruma/pomarančnega likerja/ …
- 30 g masla
Za malinov nadev:
- 300 g malin (svežih ali zamrznjenih)
- 1 žlička sladkorja (ali po okusu)
- 1 zvrhana žlica koruznega škroba (gustina)
- 2 žlici vode
Za čokoladno kremo:
- 200 g temne čokolade (vsaj 45 %)
- 200 g sladke smetane
- 75 g mleka
- po želji: 1 žlica čokoladnega likerja
- 180 g stepene sladke smetane
Drugo:
- piškoti (lahko spekulaas ali drugi piškoti po izbiri) – cca. 200 g
- sveže ali liofilizirane maline (za dekoracijo)
- mandljevi lističi (za dekoracijo)
- dekoracija po želji
Postopek – Sladica v kozarcu: vanilija-malina-čokolada:
Najprej si pripravimo vse elemente. Začnemo z vanilijevo kremo, ki potrebuje največ hlajenja.
Za vanilijevo kremo v posodi z metlico razžvrkljamo rumenjake, vanilijo (pasto/ekstrakt/semena) in sladkor. Dodamo še koruzni škrob in še enkrat premešamo.
V kozici segrejemo mleko in smetano (do vretja) ter dodamo tudi izdolben vanilijev strok, saj lahko tako iz njega pridobimo še več okusa. Po želji dodamo tudi rum ali liker po želji. Ko mleko s smetano skoraj zavre, kozico odstavimo in 2/3 tekočine počasi vlivamo k mešanici z rumenjaki. Vmes mešamo, da se temperatura postopoma izenači (da jajca ne zakrknejo).
Nato damo kozico nazaj na srednji ogenj ter v kozico vlivamo mešanico z rumenjaki. Kremo kuhamo še 5 do 10 minut, da se zgosti (in da doseže vsaj 78 °C). Vmes ves čas mešamo (jaz izmenjujem metlico in lopatko, da dosežem tudi robove kozice). Ko je krema kuhana, jo takoj odstavimo in prelijemo v drugo posodo (saj bi se sicer krema še naprej kuhala v vroči kozici). V kremo vmešamo še maslo. Mešamo, dokler se ne raztopi in dobimo spet enotno kremo.
Kremo pokrijemo z živilsko folijo na dotik in jo damo v hladilnik. Sicer pa se krema najhitreje ohladi če jo v posodi z velikim volumnom mešamo v ledeni vodni kopeli. Kremo pred uporabo zmiksamo s paličnim mešalnikom, da dobimo gladko svilnato kremo.
Nato se lotimo priprave malinovega nadeva. Maline pokuhamo s sladkorjem. Posebej zmešamo vodo in koruzni škrob, da se znebimo grudic. Ko se maline razpustijo, jih zmiksamo s paličnim mešalnikom. Nato v vroč malinov pire vmešamo še mešanico s koruznim škrobom in kuhamo še 3 minute, da se pire nekoliko zgosti. Po želji pire precedimo, da se znebimo pikic (semen) malin. Pripravljen malinov pire damo kar v dresirno vrečko ali pa v drugo posodo ter pokrijemo s folijo na dotik in damo v hladilnik, da se ohladi.
Nato se lotimo še priprave čokoladne kreme. Čokolado nasekljamo (ali uporabimo čokolado v kapljicah). V kozici segrejemo sladko smetano (200 g), mleko in po želji liker. Ko tekočina skoraj zavre (se ob strani pojavijo mehurčki), jo prelijemo čez čokolado.
Premešamo, da dobimo enotno zmes. Za še boljši rezultat zmes zmiksamo s paličnim mešalnikom. Pripravljen čokoladni ganaš pokrijemo s folijo na dotik in damo v hladilnik za cca. 1 uro. Ko je ohlajen, pripravimo še stepeno smetano in jo z lopatko nežno vmešamo v pripravljen čokoladni ganaš. Čokoladna krema je pripravljena. Za lažje brizganje jo lahko predhodno še malo ohladimo, lahko pa jo uporabimo že zdaj (ko je nekoliko bolj redka). Damo jo v dresirno vrečko.
Lotimo se sestavljanja sladice. Piškote zdrobimo (lahko v multipraktiku ali pa z valjarjem). Damo jih na dno kozarčkov.
Nato dodamo plast vanilijeve kreme, nato ponovno dodamo zdrobljene piškote.
Nato dodamo malinov nadev in za konec še čokoladno kremo. Če je krema še redka (tekoča), kozarčke postavimo v hladilnik, da se dobro ohladijo in jih nato še dekoriramo.
Za dekoracijo lahko uporabimo elemente po želji: maline (sveže ali liofilizirane), piškote (drobljene ali cele), mandljeve lističe, čokoladne ostružke ipd.
Želim vam veliko užitkov ob ustvarjanju in dober tek!