Krhko testo za pito s pecilnim praškom
Print Friendly, PDF & Email

Testo za sladke pite mora biti krhko, a hkrati rahlo, da se kar topi v ustih. Da dosežemo kar največji učinek krhkosti in hkrati te rahlosti, se poslužimo uporabe pecilnega praška.
Krhko testo za pito s pecilnim praškom lahko uporabimo popolnoma za vse sladke pite, z različnimi sadnimi nadevi – jabolčnim, borovničevim, mareličnim, orehovim, itd.

Krhko testo za pito s pecilnim praškom

Pripomočki za krhko testo za pito:

  • pekač velikosti 38 x 25 cm

Sestavine za krhko testo za pito s pecilnim praškom:

Za pekač 38 x 25 cm:

  • 380 g gladke moke
  • 90 g sladkorja v prahu
  • 2 ščepca soli
  • 2 jajca cela
  • 1 rumenjak
  • 240 g masla
  • 6 g pecilnega praška

Postopek za krhko testo za pito:

Vse sestavine si pripravimo na sobno temperaturo tik pred njihovo uporabo – saj je pomembno, da so čim bolj hladne.
Moko s pecilnim praškom presejemo v posodo ter dodamo sol in sladkor v prahu. Suhe sestavine dobro premešamo.

Krhko testo za pito s pecilnim praškom

Suhim sestavinam dodamo na drobne koščke narezano maslo ter ga s prsti vmešamo. Ko dobimo tako grudasto maso dodamo še jajca ter zgnetemo vse skupaj v enotno testo.

Krhko testo za pito s pecilnim praškom

Sedaj moramo testo dati počivati v hladilnik za vsaj 30 minut. Seveda je lahko na hladnem tudi dlje časa.
Ker pa večina od nas kasneje to kepo testa težko oblikuje po pekaču, si lahko pomagamo z enim malim trikom 🙂
Pripravimo si desko ter folijo za živila.

Krhko testo za pito s pecilnim praškom

2/3 narejenega testa (1/3 si pustimo v hladilniku za zgornje dekoriranje pite) kar z rokami rahlo sploščimo na tej deski, ki smo jo prekrili s folijo. In s to folijo sedaj prekrijemo še testo ter ga damo počivati v hladilnik v takšni sploščeni obliki.

Krhko testo za pito s pecilnim praškom

Po vsaj 30. minutnem počivanju testa le tega vzamemo in hladilnika in ga enakomerno razporedimo po vsem pekaču in prav tako njegovih robovih.

Krhko testo za pito s pecilnim praškom

Pazimo, da je testo res povsod enakomerne višine ter ga večkrat prebodemo z vilico.
Tako pripravljeno krhko testo za pito s pecilnim praškom lahko uporabimo prav za vse sladke pite, prav tako predhodnje pečenje testa ni potrebno.

Krhko testo za pito s pecilnim praškom

Uspešno peko 🙂

Ocena:
Skupaj: 9 Povprečno: 4.7]

Dodaj odgovor