Krhko testo za pito s pecilnim praškom
Testo za sladke pite mora biti krhko, a hkrati rahlo, da se kar topi v ustih. Da dosežemo kar največji učinek krhkosti in hkrati te rahlosti, se poslužimo uporabe pecilnega praška.
Krhko testo za pito s pecilnim praškom lahko uporabimo popolnoma za vse sladke pite, z različnimi sadnimi nadevi – jabolčnim, borovničevim, mareličnim, orehovim, itd.
Pripomočki za krhko testo za pito:
- pekač velikosti 38 x 25 cm
Sestavine za krhko testo za pito s pecilnim praškom:
Za pekač 38 x 25 cm:
- 380 g gladke moke
- 90 g sladkorja v prahu
- 2 ščepca soli
- 2 celi jajci
- 1 rumenjak
- 240 g masla
- 6 g pecilnega praška
Postopek za krhko testo za pito:
Vse sestavine si pripravimo na sobno temperaturo tik pred njihovo uporabo – saj je pomembno, da so čim bolj hladne.
Moko s pecilnim praškom presejemo v posodo ter dodamo sol in sladkor v prahu. Suhe sestavine dobro premešamo.
Suhim sestavinam dodamo na drobne koščke narezano maslo ter ga s prsti vmešamo. Ko dobimo tako grudasto maso dodamo še jajca ter zgnetemo vse skupaj v enotno testo.
Sedaj moramo testo dati počivati v hladilnik za vsaj 30 minut. Seveda je lahko na hladnem tudi dlje časa.
Ker pa večina od nas kasneje to kepo testa težko oblikuje po pekaču, si lahko pomagamo z enim malim trikom 🙂
Pripravimo si desko ter folijo za živila.
2/3 narejenega testa (1/3 si pustimo v hladilniku za zgornje dekoriranje pite) kar z rokami rahlo sploščimo na tej deski, ki smo jo prekrili s folijo. In s to folijo sedaj prekrijemo še testo ter ga damo počivati v hladilnik v takšni sploščeni obliki.
Po vsaj 30. minutnem počivanju testa le tega vzamemo in hladilnika in ga enakomerno razporedimo po vsem pekaču in prav tako njegovih robovih.
Pazimo, da je testo res povsod enakomerne višine ter ga večkrat prebodemo z vilico.
Tako pripravljeno krhko testo za pito s pecilnim praškom lahko uporabimo prav za vse sladke pite, prav tako predhodnje pečenje testa ni potrebno.
Uspešno peko 🙂