Krompirjeve princeske
Print Friendly, PDF & Email

Krompirjev pire je sicer okusna priloga, a dokaj preprosta. Če želimo svojim gostom vseeno ponuditi pire, pa ga lahko z nekaj malega dodatki in nekoliko spretnosti spremenimo v prilogo, ki ni le zelo okusna, temveč tudi čudovita na pogled. Krompirjeve princeske nekateri poznajo pod imenom vojvodinjin ali vojvodski krompir, mi pa smo mu dodali še kanček sira in pršuta, ter jed tako še oplemenitili. Priprava te priloge bo morda terjala nekoliko več časa, a vam zagotavljamo, da bodo princeske iz krompirja kraljevale na obloženi mizi.

Krompirjeve princeske

 

Krompirjeve princeske – pripomočki:

Za pripravo te jedi bomo potrebovali tlačilko za krompir, dresirno vrečko z zvezdastim nastavkom, čopič, papir za peko in pekač.

Krompirjeve princeske – sestavine:

  • 1 kg krompirja
  • 2 jajci + 1 rumenjak (lahko tudi manjše celo jajce) za premaz
  • 100 g masla
  • 100 ml smetane za kuhanje
  • sol
  • muškatni orešček
  • 2 rezini pršuta
  • žlica naribanega sira

Krompirjeve princeske – postopek:

Krompir olupimo in narežemo na manjše kocke. V večji lonec damo koščke krompirja, nalijemo vodo, da prekrije krompir in solimo. Kuhamo, dokler krompir ni kuhan.

Krompirjeve princeske

S kuhanega krompirja odlijemo vodo. Dodamo maslo, 2 jajci, smetano za kuhanje in začinimo z muškatnim oreščkom. Vse skupaj pretlačimo do gladkega. V kolikor ne bomo dovolj pretlačili krompirja, se nam lahko primeri, da se bo dresirna vrečka zamašila. Krompir lahko pretlačimo tudi preko cedila, da bo zares gladek.

Krompirjeve princeske

Pekač obložimo s papirjem za peko, ventilacijsko pečico pa ogrejemo na 180 °C. V dresirno vrečko vstavimo zvezdasti nastavek, nato pa jo nadevamo s pirejem. Pomagamo si lahko tako, da vrečko postavimo v visoko posodo ali kozarec in jo tako lažje napolnimo.

Krompirjeve princeske

Na pekač nabrizgamo okrogle spirale oziroma kupčke v obliki princesk.

Krompirjeve princeske

V manjši posodi razžvrkljamo rumenjak in s čopičem nežno premažemo krompirjeve princeske. Posujemo z ribanim sirom in s pršutom, ki smo ga predhodno narezali na manjše koščke. Namesto pršuta lahko uporabimo tudi druge mesnine. Krompirjeve princeske pa bodo okusne tudi brez mesnih dodatkov.

Krompirjeve princeske

Krompirjeve princeske pečemo približno 20 minut, oziroma toliko časa, da dobijo lepo zlato rjavo barvo. Ponudimo jih še tople. Odlično se priležejo k zrezkom ali različnim omakam.

Krompirjeve princeske

Potrebujete idejo za jed, h kateri ponuditi krompirjeve princeske? Odlična priloga bodo, na primer piščančjim zrezkom v mascarpone omaki ali svinjskim zrezkom v omaki z brusnicami.

Brbončice vam bodo hvaležne.

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4.3]

sladkosnedka

Sem ljubiteljica sladkega, še posebej čokolade. Rada se sučem po kuhinji in nikoli ne skuham jedi večkrat po istem receptu, saj rada eksperimentiram.

Dodaj odgovor