Čokoladni piškoti s pisanim posipom
Print Friendly, PDF & Email

Peka domačih piškotov zahteva kar nekaj časa in truda, vendar ko imamo na krožniku končni izdelek in ko se nam piškoti topijo v ustih, pozabimo na ves čas in trud. S čokoladnimi piškoti s pisanim posipom in s premazom marmelade, boste mnoge očarali.

Čokoladni piškoti s pisanim posipom – pripomočki:

  • tehtnica
  • posoda za mešanje
  • valjar
  • pvc folija
  • modelček za izrezovanje piškotov (kvadrat 5 x 5 cm)
  • peki papir
  • pekač
  • 2 kozici
  • 2 žlici

Čokoladni piškoti s pisanim posipom – sestavine:

Za cca. 30 piškotov mere 5 x 5 cm

Testo:

  • 320 g gladke moke
  • 40 g vaniljevega pudinga v prahu
  • 130 g sladkorja v prahu
  • 10 g vinski kamen (lahko tudi pecilni prašek)
  • 25 g črnega grenkega kakava
  • 230 g masla
  • 2 rumenjaka

Premaz:

  • 3 do 4 žlice marelične marmelade

Obliv:

  • 100 g čokolade za kuhanje
  • 1/2 žlice kokosovega masla

Posip:

  • cca. 1 žlica barvnega posipa v granulah

In še:

  • malo ostre moke za posip delovnega pulta in za pomoč pri izrezovanju piškotov

Čokoladni piškoti s pisanim posipom – postopek:

V posodo najprej nasujemo vse suhe sestavine za testo in premešamo, da se sestavine med seboj enakomerno porazdelijo.

Nato dodamo maslo in jajčna rumenjaka ter z rokami gnetemo. Najprej se bo naredil drobljenec in nato se bo maslo pod rokami začelo topiti in sestavine bomo z lahkoto povezali v kepo testa.

Testo zavijemo v pvc folijo in ga vsaj za pol ure hranimo v hladilnik.

Jaz najraje testo razdelim na dva ali tri dele, ga že malo sploščim in nato hranim v hladilnik. Tako preprečimo, da bi se vso testo naenkrat med nadaljnjim obdelovanjem zmehčalo. Delovni pult rahlo pomokamo z ostro moko in nanj položimo kos testa in s pomočjo pvc folije zvaljamo testo na 5 mm debeline.

Modelček za piškote pomočimo v ostro moko in izrezujemo piškote. Iz polovice testa naj bodo izrezani piškoti brez odprtine, iz druge polovice izrežemo na sredini še krogec. Jaz sem si pomagala z aluminijastim zamaškom. Iz te mase dobimo približno 60 piškotov (30, 30).

Pekač obložimo s peki papirjem in najprej spečemo spodnje dele in nato še zgornje dele z odprtino. Pečemo v predhodno ogreti pečici na 180 stopinj Celzija klasične peke, cca. 8 do 10 minut. Piškoti se ne smejo prepeči, ko jih vzamemo iz pečice, so še rahlo mehko. Takoj jih previdno predenemo iz pekača in pustimo, da se ohladijo. Med hlajenjem se bodo strdili.

Nad parno kopeljo stopimo čokolado s kokosovim maslom. Kozico pustimo nad kopeljo, vendar temperaturo zmanjšamo na minimum. V drugi kozici segrejemo marmelado, tako jo bomo lažje nanašali na piškote.

Zgornje dele piškotov z odprtino pomakamo v stopljeno čokolado in takoj, po še nestrjeni čokoladi posujemo pisani posip in jih odložimo na peki papir.

Ko se je čokolada na piškotih strdila, spodnje dele piškotov premažemo z marmelado in združimo zgornji in spodnji del piškota. Ker je zgornja odprtina piškota kar velika, jo lahko še dodatno napolnite z marmelado.

Želim vam prijetno sladkanje!

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 4.4]

Dodaj odgovor