Špageti z jurčki in mortadelo ala carbonara
Špageti z jurčki in mortadelo so zelo okusni, zaradi za carbonaro značilne žametno kremaste omake in sira, ki se stopi, se mortadela in jurčki lepo oprimejo špagetov. Tako pripravljeni špageti so odlična izbira za slastno kosilo, pripravljeno v dobrih 15 minutah.
Špageti z jurčki in mortadelo – pripomočki
- ni posebnih pripomočkov
Špageti z jurčki in mortadelo – sestavine
Za 4 obroke:
- 350 g špagetov (ali drugih testenin)
- 100 g svežih ali zamrznjenih česnovih pskov
- 150 g mortadele
- 4 rumenjaki
- 180 ml kisle smetane
- 300 g svežih ali zamrznjenih jurčkov
- 2 žlici olivnega olja
- 100 g čebule
- 4 stroki sesekljanega česna
- 200 g sira gavda
- šopek svežega peteršilja
- morska sol po okusu
- feferon ali čili po želji
- črn poper po želji
Špageti z jurčki in mortadelo – postopek
Ker je to kosilo, ki je hitro pripravljeno, najprej pristavimo vodo, za kuhanje testenin, da zavre in medtem pripravimo vse sestavine za omako. Ko voda zavre, skuhamo testenine po navodilu proizvajalca.
Medtem, ko čakamo,da voda za testenine zavre, ločimo rumenjake od beljakov, narežemo čebulo na drobno, mortadelo narežemo na rezance, sveža stebla česnovih pskov narežemo na drobno, jurčke tudi narežemo na manjše rezine, česen sesekljamo, špagete in sir odtehtamo.
V kozico damo olje in na njem na srednji temperaturi med stalnim mešanjem popražimo čebulo, ki jo rahlo posolimo; to traja okoli 3 minute, da postekleni, nato dodamo narezano mortadelo in jo popražimo za 2 -3 minute.Dodamo še narezane česnove pske in sesekljan česen, vse skupaj med mešanjem popražimo še 2 minuti, nato dodamo narezane jurčke, premešamo in pražimo še 4 – 5 minut.
V skodelici dobro zmešamo, rumenjake s kislo smetano in naribanim sirom, da nastane gladka krema. Testenine, ki so kuhane na zob odcedimo in prestrežemo del škrobne tekočine za uravnavanje gostote omake.
V kozico k praženim sestavinam dodamo kuhane špagete.
Premešamo in dodamo 2 – 4 dl vode od kuhanja testenin in premešamo, nato pa dodamo še mešanico rumenjakov, kisle smetane in sira, po želji, če obožujemo pikantno hrano, dodamo še čili ali feferon.
Vse sestavine dobro umešamo med kuhane špagete, zaradi sestavin v omaki, se jurčki, mortadela in česnovi pski lepo prilepijo na špagete in jed je popolna, na koncu pa jih potrosimo še s sveže narezanim peteršiljem.
Špageti z jurčki in mortadelo ala carbonara so odlična izbira, če želite pripraviti nekaj okusnega na hitro. Lučka Glaser
Zraven špagetov na carbonara z jurčki in mortadelo pa izvrstno paše sezonska solata
- Šopska solata.
- Solata rdeč hrastov list z belim zeljem.
- Motovilec z jajcem v solati.
- Zelena solata z listi rdeče pese in korenčka.
- Regrat v solati s pečenimi jajci.
- Kitajsko zelje s fižolom v solati.
- Endivija z redkvico in fižolom.
- Rdeč radič s fižolom v solati.
- Zelje s krompirjem v solati.
- Buče v solati z olivnim oljem.
- Rdeča pesa vložena v kisu.
- Turšija po moje.