Odlični kvašeni flancati – štraube
Print Friendly, PDF & Email

Kvašene flancate – štraube pripravim, ko nimam volje ali časa, da bi cvrla krofe. Sam postopek priprave štraub je enostaven in resnično vedno uspejo. Naredim jih iz pol kilograma moke, da jih še isti dan pojemo, kajti sveže gredo najbolje v slast. Štraube po tem receptu so puhaste in rahle. Odlične so!

Odlični kvašeni flancati (štraube) – pripomočki:

  • posoda za cvrtje

Odlični kvašeni flancati (štraube) – sestavine:

  • 300 g mehke bele pšenične moke
  • 200 g ostre bele pšenične moke
  • 7 g pecilnega praška
  • 42 g svežega kvasa (1 kocka)
  • 2,5 dl mleka
  • 50 g sladkorja
  • 3 rumenjaki
  • 1 jajce
  • 0,5 dl olja
  • 0,5 dl ruma
  • limonina lupinica (1 žlička)
  • 1 vaniljev sladkor (13 g)
  • 1 žlička vanilijeve arome
  • 1/2 žličke soli

Za posip:

  • sladkor v prahu

Kvašeni flancati (štraube) – postopek

V mlačno mleko nadrobimo kvas in dodamo 1 žlico sladkorja ter pustimo na toplem, da se naredi kvasec. V posodo damo rumenjake ter dodamo eno celo jajce, preostali sladkor, olje, rum, limonino lupinico, vanilijev sladkor in vanilijevo aromo.

Jajca in ostale sestavine dobro premešamo. V jajčno maso dodamo moko z vmešanim pecilnim praškom in kvasec ter zamesimo testo. Jaz ga mesim s pomočjo električnega mešalnika, lahko ga pa zamesimo tudi ročno. Pomembno je, da ga mesimo tako dolgo, da testo lepo odstopa od stene posode.

Dobro obdelano testo položimo v posodo, katero pokrijemo in postavimo na toplo, da vzhaja. Vzhajati ga pustimo tako dolgo, da podvoji volumen. Čas vzhajanja je odvisen od toplote v prostoru. Če je temperatura v prostoru približno  23 °C, ga pustimo vzhajati 45 minut.

Naraslo testo razdelimo na dva dela in ju razvaljamo.

Nato položimo en del testa na drugega in razvaljamo oba dela skupaj na debelino testa približno 2 cm. Razvaljano testo takoj razrežemo na like različnih oblik in vsakemu naredimo še dve črti ali več, kar nam bo potem olajšalo cvrtje.

Štraube pokrijemo s krpo in jih na toplem pustimo počivati približno pol ure oz. po potrebi še več. Preden pričnemo s cvrtjem, morajo biti štraube rahle in lahke. Olje segrejemo na približno 165 °C.

V segreto olje polagamo štraube tako, da jih obrnemo z zgornjo stranjo v olje ter posodo pokrijemo. Pokrite flancate cvremo približno 3 minute. Nato jih obrnemo in cvremo odkrite še nadaljnje 3 minute.

Ocvrte štraube polagamo na vpojno podlago (npr. papirnato brisačko), da le-ta popivna odvečno maščobo. Malo počakamo, da se ohladijo, potem pa jih posujemo s sladkorjem v prahu.

Prijetno sladkanje!

Poskusite tudi:  super krofe na hitro.

Ker nam pri pripravi štraub in krofov ponavadi ostajajo beljaki, priporočam naslednji recept:

Ocena:
Skupaj: 12 Povprečno: 4.6]

Mojca A

Od malih nog sem bila mamin "asistent" v kuhinji in ta vloga mi je bila všeč. Rada jem in rada pečem, kuham malo manj, zato so tudi moji recepti bolj sladki, se pa najde tudi kakšen recept za lačen želodček, kateremu sladica šele sledi. Najbolj mi je v veselje, ko moje mojstrovine kmalu čudežno izginejo, domači pa se zadovoljno oblizujejo. :)

Dodaj odgovor