Kako porabiti beljake – recepti in predlogi 2. del
Večno vprašanje, ki si ga vsaka gospodinja na vsake toliko zastavi – le kako naj porabim beljake? Idej, načinov in receptov je kar nekaj, nekaj sem jih zbrala v prispevku: Kako porabiti beljake? In, ker se je od takrat receptov nabralo še kar nekaj, danes z vami delim še nekaj idej (in receptov) kako porabiti beljake.
Mimogrede, ker za pripravo kakšne sladice morda potrebujete več beljakov, kot vam jih je ostalo, lahko beljake, ki so ostali zamrznete in jih potem, ko se jih nabere dovolj, enostavno odmrznete in uporabite, kot bi uporabili sveže.
Sladke ideje, kako porabiti beljake
Šamrole so pečene rolice iz listnatega testa, ki jih napolnimo z beljakovo kremo. Recept najdete TUKAJ.
Glazirane palčke (sfogliatine glassate) so italijanski piškoti, za katere potrebujemo zelo malo sestavin; listnato testo, sladkorno glazuro ter marelično marmelado. Morda se vam zdi, da je te slastne hrustljave glazirane palčke težko narediti, vendar je ravno nasprotno. Preverite svoje spretne roke in navdušeni boste. Recept najdete TUKAJ.
Nežni beljakovi poljubčki s čokolado
Beljakovi poljubčki ali španski vetrci so prava poslastica, še posebno za naše najmlajše. Sladkosnedi prstki segajo po njih, vse dokler jih ne zmanjka. So odlična ideja, ko ne vemo kam z beljaki. Recept najdete TUKAJ.
Torta je izredno nežna in krhka – na zunaj hrustljava meringa skorjica, notranjost pa skriva izredno sočno in puhasto sredico. Če boste sledili receptu, bo torta na zunaj ostalo snežno bele barve in s previdnim rokovanjem ne bo počila. Recept najdete TUKAJ.
Čokoladna pena je zelo prefinjena puhasta sladica slastnega okusa. Pripravimo jo povsem enostavno, bomo pa z njo zagotovo navdušili naše goste. Ker vsebuje surova jajca (beljake), je najbolje, da jo postrežemo čim prej. Če jo pripravljamo za odrasle, čokoladni peni lahko dodamo rum in tako dobimo še boljši okus. Recept najdete TUKAJ.
Enostavni krhki vaflji – skodelice
Enostavni krhki vaflji v oblik skodelic so primerni za postrežbo sladoleda, raznih krem ali sadja s smetano. Recept najdete TUKAJ.
Rolada z makom in belo čokolado
Pripravljena brez moke in samo iz beljakov, katerim je dodan koruzni škrob. Kot dodatek sem izbrala mak, lahko pa bi tudi npr. mlete oreščke. Krema je narejena iz dveh sestavin – sladke smetane in bele čokolade, ki jo po želji lahko zamenjate tudi za temno ali mlečno čokolado. Recept najdete TUKAJ.
Čokoladno malinova torta z meringo
Biskvitna podlaga je izrazito čokoladnega okusa in zelo sočna. Na vrhu torte je hrustljavi beljakov sneg oz. meringa, kateremu smo dodali grenki kakav. Meringa je po vrhu prijetno hrustljava, v sredini pa puhasto mehka in nadvse sočna. Na sredini torte je premaz malinove marmelade, kateri zelo lepo dvigne okuse in da prijetno kiselkasto svežino čokoladnemu okusu. Sladica je po videzu in okusu vrhunska, priprava pa je zelo preprosta in primerna tudi za začetnike. Recept najdete TUKAJ.
Kot pove že ime samo “Les Merveilleux” pomeni po francosko čudovito in takšna je tudi ta sladica, ki obljublja mešanico nežne sladke smetane s sladko in hrustljavo meringo. Recept najdete TUKAJ.
Beljakov biskvit s skuto, makom in malinami
Čudovite rezine, katere bodo očarale najprej na oko in nato še z okusom. Recept najdete TUKAJ.
Testo je narejeno iz beljakov in sladkorja, nekaj mletih orehov in žlice Gustina. Krema pa iz smetane in maskarponeja. Testo je mehko in se lepo zavija, krema pa čvrsta, tako da ni bojazni, da bi nam uhajala. Primerna je tudi za ljudi, ki ne smejo uživati glutena. Recept najdete TUKAJ.
Narejena je iz beljakov in sladkorja, katere stepemo v rahlo, kremno, svilnato peno – meringo. Recept najdete TUKAJ.
Beljakovi poljubčki z lešniki so prhki kot oblački, sestavljeni le iz treh sestavin, še bolj enostavna pa je njihova priprava. Vse sestavine zmešamo, z brizgalko ali pa z žličko naredimo kupčke in spečemo. Recept najdete TUKAJ.
Beljakov marmorni kolač je enkratna rešitev kako porabiti beljake, za nameček pa je še zelo okusen, biskvit je izjemno mehak in svež, aromatičen in vizualno zelo lep. Zaradi začimb, ki jih vsebuje, je še posebno dobrodošel v zimskih mesecih, čeprav paše čez vse leto. Recept najdete TUKAJ.
Odlična in enostavna ideja kako porabiti beljake, ki so ostali pri peki. Čokoladni biskvit, obogaten s stepeno sladko smetano. Enostavno okusno. Recept najdete TUKAJ.
Pri peki nam velikokrat ostanejo beljaki, katere porabimo takoj ali jih enostavno zamrznemo in jih nato porabimo kadarkoli kasneje. Božični venčki iz meringe (meringue) je najbolj enostaven recept za sladico, pa še odlična popestritev praznične peke so. Recept najdete TUKAJ.
Beljakovo pecivo je enostavna biskvitna sladica in je pripravljena v relativno kratkem času. Recept najdete TUKAJ.
Ne glede na to, kako se boste odločili, da boste porabili beljake, verjamem, da bo odlično!
V primeru, da pa vam je ostal kakšen rumenjak, si poglejte tudi: Kako porabiti rumenjake.