Zapečen krompirjev pire s pršutom
Print Friendly, PDF & Email

Krompirjeve jedi so že iz časov naših babic del vsakdanjika na naših mizah. Ena izmed teh je tudi krompirjev pire, ki je ena najpreprostejših krompirjevih jedi. Čeprav je krompirjev pire zelo okusen, pa je morda bolj skromen in preveč običajen za nekoliko bolj posebne priložnosti. Če želimo svojim gostom vseeno ponuditi pire, pa ga lahko z nekaj malega dodatki in nekoliko spretnosti spremenimo v prilogo, ki je fantastičnega okusa. Dodatek sira in pršuta običajen krompirjev pire oplemenitita in povzdigneta v vrhunsko prilogo mesnim jedem oziroma omakam.

Zapečen krompirjev pire s pršutom

Zapečen krompirjev pire s pršutom – pripomočki:

Za pripravo te jedi bomo potrebovali tlačilko za krompir, čopič in manjši pekač – sama sem uporabila lončenega.

Zapečen krompirjev pire s pršutom- sestavine:

  • 500 g krompirja
  • 2 jajci + 1 rumenjak za premaz
  • 50 g masla
  • 50 ml smetane za kuhanje
  • 60 g sira
  • 2 rezini pršuta
  • sol
  • muškatni orešček

Zapečen pire krompir s pršutom- postopek:

Krompir olupimo in narežemo na manjše kocke. V večji lonec damo koščke krompirja, prilijemo vodo, da prekrije krompir in solimo. Kuhamo, dokler krompir ni kuhan.

Zapečen krompirjev pire s pršutom

S kuhanega krompirja odlijemo vodo. Dodamo maslo, ki smo ga narezali na manjše kose, 2 jajci, smetano za kuhanje in začinimo z muškatnim oreščkom. Vse skupaj pretlačimo do gladkega. Krompir lahko pretlačimo tudi preko cedila, da bo zares gladek.

Zapečen krompirjev pire s pršutom

V pire primešamo nariban sir in pršut, ki smo ga narezali na manjše kocke.

Zapečen krompirjev pire s pršutom

Krompirjevo maso naložimo v pekač, ki smo ga pred tem obmazali z maslom. Po vrhu mase ne pogladimo, ravno nasprotno, z žlico naredimo valove oziroma vrhove, ki se bodo v pečici lepo hrustljavo zapekli.

Zapečen krompirjev pire s pršutom

Pred peko krompir nežno premažemo z rumenjakom, ki smo ga pred tem dobro razžvrkljali z vilicami.

Zapečen krompirjev pire s pršutom

Krompirjev pire pečemo približno 20 minut, oziroma toliko časa, da se vrhovi lepo obarvajo v rjavo, v ventilacijski pečici pri 180 °C.

Zapečen krompirjev pire s pršutom

Zapečen pire krompir s pršutom ponudimo še vroč. Odlično se poda kot priloga k mesnim jedem z omako, kot na primer piščančji zrezki v mascarpone omaki ali svinjski zrezki v omaki z brusnicami.

Brbončice vam bodo hvaležne.

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4]

sladkosnedka

Sem ljubiteljica sladkega, še posebej čokolade. Rada se sučem po kuhinji in nikoli ne skuham jedi večkrat po istem receptu, saj rada eksperimentiram.

Dodaj odgovor