Slastni krofi
Print Friendly, PDF & Email

Krofi nam sicer najbolj teknejo v pustnem času, vendar tudi čez leto, še posebno v hladnejših mesecih, bo krof in skodelica čaja ali kave, nedvomno več kot odlična izbira.

slastni krofi

 

Slastni krofi – pripomočki:

  • robot za gnetenje testa ali ročni električni mešalec (lahko tudi ročno gnetenje)
  • tehtnica
  • skodelica
  • ribeželn
  • penovka
  • večje cedilo
  • par papirnatih serviet
  • nastavek za polnjenje krofov
  • žlica

Slastni krofi – sestavine:

Sestavine zadostujejo za najmanj 24 krofov

  • 1 kg namenske moke za krofe (ali 500 g mehke moke in 500 g ostre moke)
  • 21 g suhega kvasa ali ena in pol kocke svežega kvasa
  • 500 ml mlačnega mleka (po potrebi še kakšen ml več)
  • 120 ml  olja
  • 8 rumenjakov
  • 1 vaniljev sladkor
  • 80 g sladkorja
  • 3 žlice ruma
  • naribana limonina lupinica
  • 4 g soli

Za cvrtje:

  • 600 ml sončničnega olja (oz. odvisno od velikosti posode, krof mora plavati, ne sme se dotikati dna)

In še:

  • marmelada za polnjenje krofov
  • sladkor v prahu za posip

 

Slastni krofi – postopek:

V večjo posodo odmerimo vse suhe sestavine in ji s kuhalnico premešamo, nato dodamo mokre sestavine, ki morajo biti mlačne. Z robotom vse temeljito pregnetemo. Če smo uporabili suhi kvas, smo le tega umešali že med suhimi sestavinami. Če bomo uporabili sveži kvas, pa moramo najprej narediti kvasec in nato enako naprej. Ključnega pomena je, da je kvas uporaben, pomeni da mu še ni potekel rok uporabe ali je morebiti presušen. Testo moramo res temeljito pregnesti, da vidimo in čutimo homogeno, mehko in elastično testo. Dober kvas, dobro pregneteno testo in tople sestavine, so namreč zelo pomembne in če nekaj od tega ne štima, se nam lahko zgodi, da nam testo ne bo hotelo vzhajati.

slastni-krofi-1

Ko pregneteno testo podvoji volumen, lahko nadaljujemo z rokovanjem testa.

slastni-krofi-10

Natrgamo cca. 24 kosov testa in vsak naj tehta 70 do 80 g. Vsi kosi naj tehtajo enako, kajti pečeni bodo dajali estetski videz “vsi enaki”.

slastni-krofi-2

Z rokami med dlanmi oblikujemo kroglice in jih polagamo na prtič. Vsako kroglico z dlanjo rahlo pritisnemo navzdol, da jo rahlo sploščimo. Kroglice pokrijemo in jih pustimo vzhajati cca. 30 minut.

slastni krofi

 

Olje segrejemo na 160 do 170 stopinj Celzija. Temperaturo izmerimo s termometrom, če le tega nimamo, si pomagamo z leseno kuhalnico. Ko mislimo, da je olje dovolj vroče, potisnem ročaj kuhalnice v olje in če se okoli ročaja delajo mehurčki, pomeni da je ravno prava temperatura. Krofe polagamo v olje tako, da damo v olje zgornjo stran vzhajanega krofa. Nato ponev pokrijemo in cvremo 4 minute. Po 4-ih minutah ponev odkrijemo, krofe obrnemo in jih odkrite cvremo še 4 minute. Če pečemo na indukciji, je priporočljiva številka  3/9 – odvisno od štedilnika. Najlepše se cvrejo v fritezi. Če se bodo krofi cvrli v prevročem olju,  bodo zelo temni, zažgani in običajno tudi belih rinkov ne bodo imeli. Če se bodo cvrli v premalo vročem olje, se bodo napili maščobe in bodo izredno mastni ter tudi rinka najverjetneje ne bo.


Pečene krofe s penovko poberemo iz olja in jih odložimo na papirnato servieto, da popivnajo odvečno maščobo. Še vroče napolnimo z izbrano marmelado. Pri nas je pri krofih obvezna klasika – marelična marmelada. Po vrhu jih posipamo s sladkorjem v prahu.

slastni-krofi-11

Naj vam prija!

slastni krofi

 

Ocena:
Skupaj: 45 Povprečno: 4.2]

Dodaj odgovor