Sacher piškoti
Omamen vonj in okus po čokoladi, kakavu, marelični marmeladi; krhka struktura, ki se kar topi v ustih – to so božansko dobri Sacher piškoti.
Po želji jih lahko še dodatno prelijemo s čokolado in okrasimo s čokoladnimi mrvicami.
Pripomočki za sacher piškote:
- pečica
- papir za peko
- valjar
- modelčki za izrezovanje
- folija za živila
Sestavine za sacher piškote:
Za približno 60 piškotov:
- 290 g bele moke
- 160 g masla
- 70 g sladkorja v prahu
- 3 vanilin sladkorje (24 g)
- 1 jajce + 1 rumenjak
- 30 g kakava v prahu
- 1/2 pecilnega praška (3,5 g)
- 2 ščepca soli (1/4 žličke)
Preliv:
- 130 g temne čokolade (kapljice)
- 30 g masla
Postopek za sacher piškote:
Sacher piškoti bodo odlično uspeli, če se bomo držali nekaterih navodil za peko piškotov, ki vam jih bom opisala skozi celoten recept. Najprej si na sobno temperaturo pripravimo vse sestavine. Maslo se mora zmehčati, zato ga damo iz hladilnika vsaj pol ure pred peko.
Sladkor v prahu, vanilin sladkor, sol in zmehčano maslo stepamo vsaj 5 minut, da dobimo enotno maso. Dodamo eno celo jajce ter en rumenjak in stepamo še nadaljnih 5 minut.
Med tem časom, ko se stepajo sestavine, mi presejemo moko s pecilnim praškom in kakavom.
Presejane suhe sestavine sedaj počasi, med mešanjem, dodajamo k stepenim sestavinam. Vse dobro zgnetemo (nazadnje lahko še malo na roke) v enotno testo, ki ga zavijemo v folijo za živila in ga damo počivati v hladilnik vsaj za 4 ure – lahko pa ga pustimo v hladilniku tudi do naslednjega dne.
Od sedaj naprej bodimo res pazljivi glede temperatur, da se nam piškoti ne bodo razlezli (da bodo ohranili obliko):
– testo naj bo res dobro ohlajeno.
– pekač / pladenj na katerem bomo pekli, naj bo dobro ohlajen.
– pečica naj bo dobro segreta; na v receptu navedeno temperaturo.
Ko testo vzamemo iz hladilnika, ga razvaljamo med dvema papirjema za peko. Razvaljamo ga na tanko (približno 2 mm debeline). Nato zgornji papir za peko odstranimo in pričnemo z izrezovanjem piškotov.
Izrezane piškote polagamo na dobro ohlajen pekač / pladenj, prekrit s papirjem za peko – ter jih damo takoj peči za 11 do 12 minut v klasično pečico (ne ventilacijsko), ogreto na 180 °C.
Čas peke je zelo odvisen od debeline testa in pečice, zato zadnjih par minut peke opazujemo piškote in po potrebi preverimo, če so pečeni.
Pečene piškote takoj po peki prestavimo na rešetko ali kakšno drugo hladno površino (hladen pladenj) in jih tako popolnoma ohladimo.
Čokolado in maslo stopimo nad paro ali v mikrovalovni pečici, ter zgornje dele piškotov pomakamo v čokoladno raztopino.
Po želji lahko pomakamo v čokolado polovico piškotov, cele piškote ali samo kakšen del.
Prav tako lahko po stopljeni čokoladi posujemo čokoladne mrvice ali druge jedilne okraske.
Prijetno sladkanje 🙂