Najboljši tiramisu, ki se topi v ustih
Za tiramisu lahko najdemo tisoč in en recept. Tudi sama sem poskusila narediti tiramisu po različnih receptih in ga tudi poskusiti pri prijateljih, toda odkar sem naredila tega, smo vsi navdušeni in več ne brskam naprej, saj je ta res najboljši tiramisu! Zares se topi v ustih, saj je kremast, sočen in preprosto božanski. Včasih res ne obstajajo besede, s katerimi bi lahko nekaj dovolj dobro opisal. In to je ravno v tem primeru, saj ta tiramisu očara vsakega. Verjemite mi, da bo tudi vas. 🙂
Pripomočki za tiramisu:
- dve večji posodi
- električni mešalnik
- kuhalnica
- ožji in podolgovat pekač (npr. 36 cm x 20 cm)
- džezva
- manjša posoda za kavo
- majhno sito
Sestavine za tiramisu:
- 3 rumenjaki
- 180 g sladkorja v prahu
- 1 jajce
- 2 dl smetane za stepanje
- (po želji lahko tudi vrečka kremfixa)
- 15 g vanilijevega sladkorja
- 500 sira maskarpone
- 1 jušna žlica limoninega soka
- 200 ml črne kave
- 2 jušni žlici ruma
- 200 g piškotov za tiramisu
- okrog 50 g kakava v prahu
Postopek za pripravo tiramisuja:
V eni posodi najprej stepemo smetano. Če imate težave in se smetana nikakor ne želi stepsti, lahko dodate vrečko kremfixa (seveda pa je bolj zdravo brez).
V drugi posodi združite rumenjake in jajce.
Dodate še sladkor v prahu in vanilijev sladkor ter z električnim mešalnikom mešate.
Mešate toliko časa, dokler ne dobite gladke zmesi.
Nato vanjo vmešate še smetano za stepanje.
V končno zmes iz rumenjakov, sladkorja in stepene smetane dodajte sir maskarpone. Dodajte še limonin sok.
Vse skupaj spet mešajte z električnim mešalnikom, da bo nastala gladka zmes.
Nato skuhajte kavo in jo malo ohladite. Dodajte ji rum ter premešajte.
Vzemite piškote za tiramisu in vsakega posebej na hitro namočite v kavo z ene in druge strani.
Vsak namočen keks za tiramisu zlagajte v pekač, kot je videti spodaj na sliki. Za pekač je dobro, da je daljši in ožji, saj bo tako tiramisu višji.
Ko boste prvo vrsto zložili, nanjo stresite polovico kreme.
Kremo enakomerno razmažite z lopatico.
Zdaj zložite še drugo vrsto keksov. Ne pozabite jih spet namakati v kavo. Tokrat jih zlagajte v obratni smeri oziroma tako, da bodo prišli tam, kjer so bile v prvi vrsti luknje.
Prek razmažite še preostanek kreme. Posujte ga s kakavom v prahu.
Nikar ne varčujte s kakavom, saj je kombinacija kreme in kakava prava sladka fantazija.
Tiramisu spravite v hladilnik in ga pustite počivati vsaj nekaj ur, da se bo čim bolj strdil. Vem, da bo težko čakati, ko pa tako mamljivo diši in komaj čakate, da ga ugriznete, a potrpežljivost se bo obrestovala.
Ko se je tiramisu ohladil, ga razrežite na kocke.
Postrezite ga in uživajte v odlični kremi in res najboljšem tiramisuju doslej.