Domači tortelini
Domači tortelini zahtevajo malenkost več dela in časa, so odlična priloga mesnim jedem. Lahko jih postrežemo z omako iz sira, gorgonzole, pancete oziroma slanine, praženimi drobtinicami….. Testo je klasično za rezance, nadev pa po navdihu. Jaz sem ga pripravila s skuto in z mletimi lešniki.
Pripomočki za pripravo domačih tortelinov
- nazobčano kolesce za razrez testa (ni nujno)
Sestavine za pripravo domačih tortelinov
za tri osebe
za testo
- 230 g moke
- 3 večja jajca
- sol
- 1 žlica oljčnega olja
- voda (po potrebi)
za nadev
- 120 g skute
- 30 g mletih lešnikov
- sol
- bel poper
- 1 jajce
- 1 rumenjak
- začimbe (timijan, majaron…po želji)
Postopek priprave domačih tortelinov
Začnemo s pripravo testa. V primerno skledo odmerimo moko, solimo. V sredino naredimo jamico in vanjo ubijemo jajca in dodamo žličko olja. Vgnetemo mehko testo. Če se nam pod roko zdi, da bi testo potrebovalo še malenkost tekočine, dodamo vodo. Testo pustimo na pultu počivat 15 minut, da se razvije gluten in se v nadaljnji fazi lepo valja. Na pomokanem pultu testo razvaljamo na zelo tanko.
Med tem časom, ko testo za domače torteline počiva, si pripravimo nadev. Lešnike zmeljemo in vse sestavine za nadev zmešamo skupaj. Nadev mora biti še kar kompakten, da ni bojazni, da bi nam pri oblikovanju uhajal ven.
Izrežemo kvadratke s stranico 4 cm. Na sredino položimo žličko nadeva in prepognemo nasprotna vogala. Vogalček rahlo privzdignemo, kot je razvidno iz zadnje fotografije.
Pripravo nadaljujemo tako, da preostala robova primemo in nežno sklenemo na spodnji strani.
Vogalčka stisnemo skupaj, kot kaže zadnja fotografija.
Domače torteline skuhamo v slanem kropu. 5 minut zmernega vrenja je dovolj. Odcedimo in postrežemo z nam ljubo omako. Naj tekne!