Ajdovi piškoti z masleno kremo
Print Friendly, PDF & Email

Ajdovi piškoti z masleno kremo so poslastica za ljubitelje ajde. V kombinaciji s kakavom in bogato masleno kremo, pa bodo prepričali tudi marsikaterega dvomljivca. Piškoti so ob ugrizu krhki, v ustih pa se kar stopijo. Prava harmonija tekstur in okusov.

Ajdovi piškoti z masleno kremo

Pripomočki – Ajdovi piškoti z masleno kremo:

 • modelčki za piškote (lahko uporabimo modelčke za linške piškote ali kaj podobnega)
 • valjar
 • pekač (navaden)
 • peki papir
 • vrečka za brizganje (ni nujno)

Sestavine – Ajdovi piškoti z masleno kremo:

Za ajdove piškote:

 • 220 g masla (na sobni temperaturi)
 • 300 g ajdove moke
 • 280 g pirine moke
 • 3 rumenjaki
 • 1 celo jajce
 • 120 g sladkorja v prahu
 • 10 g vanili sladkorja
 • 4 žlice kakava
 • 5-7 žlic mleka
 • 1/2 žličke sode bikarbone

Za masleno kremo:

 • 250 g masla (na sobni temperaturi)
 • 150 g sladkorja v prahu
 • 2 žlici mleka
 • vanilija (pasta ali semena iz stroka ali domač ekstrakt ali vanilijev sladkor)

 

Postopek – Ajdovi piškoti z masleno kremo:

Najprej se lotimo priprave testa za ajdove piškote. Testo lahko pripravimo s pomočjo robota (planetarnega mešalca) ali s pomočjo električnega mikserja. Seveda pa ga lahko vgnetemo tudi na roke. Pripravimo si vse sestavine, ki naj bodo na sobni temperaturi (še posebej je to pomembno pri maslu).

Ajdovi piškoti z masleno kremo

V eno posodo presejemo in zmešamo suhe sestavine: kakav, pirino in ajdovo moko ter sodo bikarbono.

Ajdovi piškoti z masleno kremo

V drugo posodo damo maslo (na sobni temp.) in ga nekoliko premiksamo z nastavkom za krhko testo. Dodamo sladkor v prahu in še enkrat miksamo, da nastane enotna bleda zmes.

Ajdovi piškoti z masleno kremo

Dodamo rumenjake in jajce ter vanilin sladkor in zmiksamo. Dodamo še mleko in še enkrat zmiksamo.

Ajdovi piškoti z masleno kremo

Počasi vmešamo suhe sestavine (ne mešamo predolgo). Po potrebi dodamo še kakšno žlico mleka, da dobimo gladko zmes, ki se ne drobi. Testo zavijemo z živilsko folijo in ga damo v hladilnik za vsaj 2 uri (še bolje čez noč), da ga bomo potem lažje razvaljali.

Ajdovi piškoti z masleno kremo

Ohlajeno testo za piškote na tanko razvaljamo (lahko ga damo med 2 plasti peki papirja za lažje valjanje). Za lažje valjanje lahko na delovno površino dodamo moko – vendar minimalno količino. Testo razvaljamo na cca. 3-4 mm debelo. Iz testa izrežemo piškote (okrogle – polovico z luknjami, polovico brez lukenj). Preostanek testa zmešamo z novim in ponovimo postopek, dokler nam ne zmanjka testa.

Piškote do peke hranimo v hladilniku. Seveda jih lahko takoj damo v pečico. Pečemo jih na 165 °C (ventilacija) cca. 8 do 11 minut. Na ventilacijskem načinu lahko pečemo več pekačev naenkrat. Če uporabljamo navaden način peke, pa pečemo le po 1 pekač naenkrat in stopinje nekoliko povečamo (na cca. 180 °C). Ko piškote vzamemo iz pečice, bodo delovali še mehki, a se bodo normalno ”strdili”, ko se ohladijo.

Ko se piškoti pečejo ali hladijo, lahko pripravimo masleno kremo za nadev. Pripravimo si vse sestavine – tudi tukaj je zelo pomembno, da je maslo na sobni temperaturi.

Ajdovi piškoti z masleno kremo

Maslo stepamo na najvišji hitrosti vsaj 5 do 10 minut, da postane bledo. V treh delih dodamo sladkor v prahu in vmes miksamo. Ko smo dodali ves sladkor v prahu ponovno miksamo vsaj 10 minut na najvišji hitrosti, da dobimo bledo in puhasto kremo. Na koncu dodamo še mleko in vanilijo. Še enkrat premešamo. Slastna puhasta maslena krema za ajdove piškote je nared.

Nasvet: Če masleno kremo pripravimo vnaprej (npr. 1 dan preden bomo z njo nadevali piškote), jo hranimo na sobni temperaturi, ne v hladilniku, saj bi se tam preveč strdila in je ne bi mogli več lepo namazati na piškote.

Ajdovi piškoti z masleno kremo

Kremo na piškote nadevamo, ko so ti popolnoma ohlajeni. Najlažje jo nadevamo z vrečko za brizganje (kar brez nastavka, le vrečko nekoliko odrežemo). Lahko pa piškote namažemo tudi s pomočjo noža (za maslo). Namažemo piškote brez luknje in jih pokrijemo s piškoti z luknjo.

Ajdovi piškoti z masleno kremo

Slastni ajdovi piškoti z masleno kremo so nared. Njami!

Piškote shranjujemo v zaprti škatli na sobni temperaturi (do 1 tedna) oz. v hladilniku (do 3 tednov). Pred postrežbo naj bodo vsaj 1 uro na sobni temperaturi, da se krema spet zmehča.

Ajdovi piškoti z masleno kremo

Želim vam veliko užitkov ob ustvarjanju in sladkanju.

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Manca Rudolf

Hej! Sem Manca Rudolf, avtorica kulinaričnega bloga Rudolfova malca (http://www.rudolfovamalca.com/), kamor objavljam recepte, priporočila in druga (kulinarična) doživetja. Sem zagovornica sezonske, lokalne, doma pridelane hrane. Rada imam preproste recepte, hkrati pa se izogibam uporabe vnaprej pripravljenih polizdelkov – raje čim več pripravim sama. Sem tudi ljubiteljica glasbe, zborovskega petja, slovenskih narečij, dobrih knjig, francoskega jezika, našega planeta, (ročno izdelanega) nakita, prikupnih kuharskih pripomočkov in dobre hrane.

Dodaj odgovor