Lemon curd
Iščete izvrstno kremo za nadev vaših sladic? Tako, ki je lahko tudi samostojna sladica v kozarčku? Tukaj je recept za ”Lemon curd” oziroma limonino kremo. Krema, angleškega izvora, katere osnova so limone, je zelo lepo odišavljena in žametna. Idealna je tako kot nadev za torte, drobno pecivo kot tudi za namaz na opečencu ali pa preprosto za posladkati se kar z žličko.
Pripomočki za pripravo lemon curda
- ožemalnik in ribežen
- deska za rezanje in nož
- manjši lonec
- električni mešalnik in skleda
Sestavine za pripravo lemon curda
Za približno 450 g
- 3 jajca + 2 rumenjaka
- 3 limone, če je možno neškropljene
- 150 g sladkorja
- 100 g masla
Postopek za pripravo lemon curda
V skledo ubijemo jajca, dodamo rumenjaka in sladkor ter vse skupaj s električnim mešalnikom stepemo.
Limone, ki če se le da, naj bodo neškropljene, dobro operemo in obrišemo. Nato naribamo lupinico in stisnemo limonin sok. Pri ribanju moramo biti zelo previdni, da zribamo le rumeni del lupinice in ne tudi belega, kajti zaradi belega dela lupinice lahko krema zagreni.
V manjši lonec damo maslo in ga na nizkem ognju stopimo.
Stopljenemu maslu primešamo predhodno dobljeno jajčno zmes, limonin sok in naribano limonino lupinico.
Konstantno mešamo, še vedno pri nizkem ognju, dokler se krema ne zgosti. V primeru, da bi želeli bolj dobiti bolj gost lemon curd, moramo med pripravo limoninemu soku dodati 20-30 g gustina in dobro premešati, da ne nastanejo grudice.
Ko je lemon curd pripravljen, ga odstavimo z ognja in preložimo v stekleno posodo, ki smo jo predhodno sterilizirali, za konzervacijo ali pa v skledo za takojšnjo uporabo. Pomembno je, da kreme ne pustimo v toplem loncu saj bi se kuhala še naprej in lahko spremenila.
Lemon curd pustimo, da se ohladi na sobni temperaturi. Hranimo ga lahko v hladilniku največ dva tedna.
Tako pripravljen lemon curd je nared za uporabo. Z njim lahko nadevamo torte in ostala peciva. Primeren je kot namaz, saj je na popečenem kruhu krasen zajtrk.
Paziti moramo samo na zasvojenost, ki jo lahko te kreme povzročijo.
Dober tek!