Lemon curd
Print Friendly, PDF & Email

Iščete izvrstno kremo za nadev vaših sladic? Tako, ki je lahko tudi samostojna sladica v kozarčku? Tukaj je recept za ”Lemon curd” oziroma limonino kremo. Krema, angleškega izvora, katere osnova so limone, je zelo lepo odišavljena in žametna. Idealna je tako kot nadev za torte, drobno pecivo kot tudi za namaz na opečencu ali pa preprosto za posladkati se kar z žličko.

lemon curd_8

Pripomočki za pripravo lemon curda

  • ožemalnik in ribežen
  • deska za rezanje in nož
  • manjši lonec
  • električni mešalnik in skleda

Sestavine za pripravo lemon curda

lemon curd

Za približno 450 g

  • 3 jajca + 2 rumenjaka
  • 3 limone, če je možno neškropljene
  • 150 g sladkorja
  • 100 g masla

Postopek za pripravo lemon curda

V skledo ubijemo jajca, dodamo rumenjaka in sladkor ter vse skupaj s električnim mešalnikom stepemo.

lemon curd_2

Limone, ki če se le da, naj bodo neškropljene, dobro operemo in obrišemo. Nato naribamo lupinico in stisnemo limonin sok. Pri ribanju moramo biti zelo previdni, da zribamo le rumeni del lupinice in ne tudi belega, kajti zaradi belega dela lupinice lahko krema zagreni.

lemon curd_1

V manjši lonec damo maslo in ga na nizkem ognju stopimo.

lemon curd_3

Stopljenemu maslu primešamo predhodno dobljeno jajčno zmes, limonin sok in naribano limonino lupinico.

lemon curd_4

Konstantno mešamo, še vedno pri nizkem ognju, dokler se krema ne zgosti. V primeru, da bi želeli bolj dobiti bolj gost lemon curd, moramo med pripravo limoninemu soku dodati 20-30 g gustina in dobro premešati, da ne nastanejo grudice.

lemon curd_6

Ko je lemon curd pripravljen, ga odstavimo z ognja in preložimo v stekleno posodo, ki smo jo predhodno sterilizirali, za konzervacijo ali pa v skledo za takojšnjo uporabo. Pomembno je, da kreme ne pustimo v toplem loncu saj bi se kuhala še naprej in lahko spremenila.

lemon curd_9

Lemon curd pustimo, da se ohladi na sobni temperaturi. Hranimo ga lahko v hladilniku največ dva tedna.

Tako pripravljen lemon curd je nared za uporabo. Z njim lahko nadevamo torte in ostala peciva. Primeren je kot namaz, saj je na popečenem kruhu krasen zajtrk.

Namig
Isti recept lahko uporabimo za pripravo krem iz drugih agrumov kot so pomaranče, limete in mandarine. Verjemite mi, vse te kreme vas bodo navdušile. Enkratna krema po tem receptu nastane tudi z marakujo.

Paziti moramo samo na zasvojenost, ki jo lahko te kreme povzročijo.

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 15 Povprečno: 4.5]

Dodaj odgovor