Berlinski krofi z vaniljevo kremo
Print Friendly, PDF & Email

Konec 17. stoletja je prve kvašene kroglice polnjene s sadjem, spekla Dunajčanka Cecilia Krapf. Krofi so torej dobili ime po gospe Ceciliji. Pri nas najraje in najpogosteje uporabimo recept krofov z marelično marmelado. Vendar najbolj znani so berlinski krofi polnjeni z vaniljevo kremo in v Berlinu veljajo za avtohtono sladico.

Berlinski krofi z vaniljevo kremo – pripomočki:

  • tehtnica
  • električno robot za gnetenje testa
  • valjar
  • model za izrezovanje testa krog premera 6 cm
  • cvrtnik
  • lonec za kuhanje (volumen 1 liter)
  • skodelica
  • metlica za mešanje
  • pvc folija
  • zvezdasti nastavek za brizganje kreme
  • slaščičarska dresirna večka

Berlinski krofi z vaniljevo kremo – sestavine:

Za približno 30 krofov

Testo za berlinske krofe:

  • 400 g namenske moke za kvašeno testo
  • 7 g suhega kvasa (1 vrečica) ali 30 g svežega
  • 180 ml mlačnega mleka
  • ščep soli
  • 40 g sladkorja
  • 60 g masla
  • 4 rumenjaki

Vaniljeva krema:

  • 500 ml mleka
  • 1 vaniljev sladkor
  • 6 rumenjakov
  • 50 g jedilnega škroba za peko
  • 50 g masla
  • 45 g pripravljene zmesi v prahu za vaniljevo kremo za torte

In še:

  • 400 ml sladke smetane za stepanje
  • sladkor po želji
  • 2 žlici jagodne ali malinove marmelade (ni obvezno)
  • 1 do 2 žlički sladkorja v prahu za posip
  • olje za cvrtje krofov (krofi naj plavajo v olju)

Berlinski krofi z vaniljevo kremo – postopek:

V posodo v kateri bomo gnetli testo, odmerimo vse sestavine za testo in z električnim mešalcem za gnetenje testa temeljito premešamo sestavine. Mešamo vsaj 5 minut, testo mora biti res temeljito pregneteno.

Sama najraje uporabim suhi kvas. Če boste uporabili svežega, najprej naredite kvasec, nato vse enako naprej.

Posodo s testom pokrijemo s krpo in jo postavimo na toplo in mirno mesto. Testo naj počiva tako dolgo, dokler ne podvoji volumna. To bo trajalo kakšno uro do uro in pol. Nikar vam se naj ne mudi, vmes si najdite drugo delo, kajti samo dobro pregneteno in naraslo testo, bo dalo lepe krofe.

Delovno površino rahlo pomokamo in testo zvaljamo na debelino 5 mm. Z okroglim modelčkom premera 6 cm izrežemo kroge. Velikost krofov ni predpisana, če želite, so lahko tudi večji. Obrezano testo ponovno pregnetemo in zvaljamo ter izrežemo kroge. Izrezane kroge pokrijemo s krpo in jih pustimo počivati, da narastejo.

Med tem, ko izrezani krofi počivajo, se lotimo kuhanja kreme. V lonec nalijemo 450 ml mleka in ga postavimo na štedilnik, da zavre – pazimo, da se nam ne prismodi, zato kuhajmo na nizki temperaturi. Jaz uporabim trik in že kar v mleko dodam ves sladkor, kateri je namenjen za kremo in tako se mleko nikoli ne prismodi. Enako naredim, ko kuham puding. V skodelici stepemo rumenjake, vaniljev sladkor in škrob. Prilijemo 50 ml mleka, da lažje mešamo. Ko mleko zavre, lonec odstavimo iz štedilnika in primešamo rumenjake s škrobom in kuhamo podobno kot puding. Lonec postavimo nazaj na štedilnik in ves čas mešamo. Ker je krema sedaj postala gosta, res pazimo, da se nam ne prismodi.

V kuhano vaniljevo kremo sedaj primešamo maslo. Maslo se mora enakomerno razporediti v kremo. Kremo pustimo v loncu in jo prekrijemo s pvc folijo, da se med ohlajanjem po vrhu ne naredi kožica.

Ko se je krema ohladila, je bila gosta, vendar ne tako kot sem želela. Želela sem tako gosto kremo, da bi ob brizganju imela zvezdast vzorec in da bi stala na mestu.  V omari sem poiskala rešitev in tako direkt v kremo z mikserjem primešala zmes v prahu od Dr.Oetker za vaniljevo kremo. Sedaj kremo pustimo počivati, da pridobi na kompaktnosti.

V bistvu za berlinske krofe z vaniljevo kremo lahko uporabite katerokoli vaniljevo kremo. Lahko je to enaka krema kot jo uporabite pri polnjenju princesk, lahko je krema za kremšnite, lahko je kupljena instant krema za kremšnite, tudi puding se da uporabiti.

Sedaj, ko je krema rešena, se lotimo peke krofov. Če bomo pekli v cvrtniku, segrejemo olje na 170 stopinj Celzija. Krofe cvremo 2 minuti na vsaki strani.

Ohlajene krofe vodoravno prerežemo.

Dresirno vrečko napolnimo s kremo in s pomočjo zvezdastega nastavka, nabrizgamo kremo na spodnji del prerezanega krofa.

Stepeno sladko smetano nabrizgamo čez vaniljevo kremo.

Če hočemo še več okusa in svežine, po vrhu smetane pokapljamo nekaj jagodne ali malinove marmelade. Zgornje dele, pokrovčke krofov, potrosimo s sladkorjem v prahu in jih položimo na vrh polnjenega berlinskega krofa.

Prijetno sladkanje!

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 5]

Dodaj odgovor