Vanilijeva krema s karamelo
Print Friendly, PDF & Email

Ni je boljše od domače vanilijeve kreme. Bogata kuhana jajčna krema z vanilijo nas s svojo žametno strukturo in božanskim okusom poboža po brbončicah. Za preliv sem sama uporabila karamelo, po želji pa jo lahko zamenjate z drugim prelivom: sadni pire, čokoladni preliv ipd.

Priprava je dokaj hitra in ne preveč zahtevna – le pozorno sledite opisanim korakom v postopku in gotovo vam bo odlično uspela.

Pripomočki – vanilijeva krema:

 • palični mešalnik
 • metlica
 • živilska folija

Sestavine – vanilijeva krema:

Za 5 kozarčkov volumna cca. 150 ml.

 • 5 rumenjakov
 • 65 g sladkorja
 • 45 g koruznega škroba (gustina)
 • 400 g mleka
 • 100 g sladke smetane
 • vanilija (pasta, strok, vanilin sladkor – več kot je vanilije v kremi, bolj izrazit okus bo imela krema)
 • po želji: 1 žlica ruma/pomarančnega likerja/karamelnega likerja …
 • 30 g masla
 • 150 g stepene sladke smetane (po želji izpustimo)
 • karamelni preliv ali preliv po želji

Postopek – vanilijeva krema:

Iz vanilijevega stroka izdolbemo semena in jih damo v posodo skupaj z rumenjaki in sladkorjem.

vanilijeva krema s karamelo

Vse skupaj stepemo z metlico, nato dodamo še koruzni škrob in še enkrat premešamo.

vanilijeva krema s karamelo

V kozici segrejemo mleko in smetano (do vretja) ter dodamo tudi izdolben vanilijev strok, saj lahko tako iz njega pridobimo še več okusa. Po želji dodamo tudi rum ali liker po želji. Ko mleko s smetano skoraj zavre, kozico odstavimo in 2/3 tekočine počasi vlivamo k mešanici z rumenjaki. Vmes mešamo, da se temperatura postopoma izenači (da jajca ne zakrknejo).

Nato damo kozico nazaj na srednji ogenj ter v kozico vlivamo mešanico z rumenjaki. Kremo kuhamo še 5 do 10 minut, da se zgosti (in da doseže vsaj 78 °C). Vmes ves čas mešamo (jaz izmenjujem metlico in lopatko, da dosežem tudi robove kozice). Ko je krema kuhana, jo takoj odstavimo in prelijemo v drugo posodo (saj bi se sicer krema še naprej kuhala v vroči kozici). V kremo vmešamo še maslo.

vanilijeva krema s karamelo

Mešamo, dokler se ne raztopi in dobimo spet enotno kremo.

Kremo pokrijemo z živilsko folijo na dotik in jo damo v hladilnik. Sicer pa se krema najhitreje ohladi če jo v posodi z velikim volumnom mešamo v ledeni vodni kopeli. Kremo pred uporabo zmiksamo s paličnim mešalnikom. Če nam je pregosta, po želji dodamo še stepeno sladko smetano. Kremo nadevamo v kozarce in damo v hladilnik. Nato si pripravimo še karamelo – najlažje jo bomo nadevali v kozarce, če jo nekoliko segrejemo. Karamelo nato prelijemo na kozarčke z dobro ohlajeno vanilijevo kremo. Lahko postrežemo kar takoj ali pa do postrežbe hranimo v hladilniku. Po želji dekoriramo z nastrgano belo čokolado ali belimi čokoladnimi krispiji.

Veliko užitkov pri ustvarjanju in sladkanju!

Uporaben nasvet: Če se vam v kremi slučajno začnejo delati grudice med kuhanjem, jo takoj odstavite, prestavite v drugo posodo in zmiksajte s paličnim mešalnikom. Če krema ni res že fino grudičasta, jo boste tako rešili in dobili nazaj svilnato kremo.

vanilijeva krema s karamelo

 

 

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Manca Rudolf

Hej! Sem Manca Rudolf, avtorica kulinaričnega bloga Rudolfova malca (http://www.rudolfovamalca.com/), kamor objavljam recepte, priporočila in druga (kulinarična) doživetja. Sem zagovornica sezonske, lokalne, doma pridelane hrane. Rada imam preproste recepte, hkrati pa se izogibam uporabe vnaprej pripravljenih polizdelkov – raje čim več pripravim sama. Sem tudi ljubiteljica glasbe, zborovskega petja, slovenskih narečij, dobrih knjig, francoskega jezika, našega planeta, (ročno izdelanega) nakita, prikupnih kuharskih pripomočkov in dobre hrane.

Dodaj odgovor