Krhki flancati po receptu mame Milke
Print Friendly, PDF & Email

Krhki flancati po receptu moje mame so okusna, hrustljava in ravno prav sladka sladica, ki najbolj tekne za pusta, pa tudi sicer kadarkoli čez leto. Pri nas jih je vedno pripravljala moja stara mama, zdaj pa to tradicijo nadaljujem jaz. Naučila me je postopka in mi zaupala recept. Vedno sem mislila, da je priprava zapletena, a sploh ni, je pa treba paziti pri rokovanju z vročim oljem.

In kakšna je skrivnost za res dobre in krhke domače flancate oz. fancote, kot jim mi rečemo? Testo moramo zvaljati precej na tanko in olje mora biti ravno prave temperature, da se lepo spečejo tudi znotraj, da niso gumijasti, ampak res krhki in da zunaj niso preveč zapečeni. Več o vsem tem pa v postopku. 🙂

krhki flancati po receptu mame Milke

Pripomočki za krhke flancate po receptu mame Milke

 • večja posoda za cvrtje
 • valjar
 • električni mešalnik (kuhinjski robot) ali skleda in kuhalnica
 • vsaj 3 velike posode, kamor bomo med cvrtjem odlagali flancate
 • papirnate brisačke

Sestavine za krhke flancate po receptu mame Milke

Za 2 veliki zvrhani skledi flancatov

 • 500 g bele pšenične moke (tip 500 ali namenska moka za pecivo) + nekaj za valjanje testa
 • 8 rumenjakov
 • 1,5 dl belega vina
 • 1 zravnana žlička soli
 • 20 g sladkorja v prahu + za posipanje
 • približno 0,3 dl hladne vode
 • vsaj 1 l olja za cvrtje

Postopek za krhke flancate po receptu mame Milke

Krhke flancate oz. fancote pripravimo tako, da v posodo ločimo 8 rumenjakov, beljake pa porabimo za kaj drugega, npr. beljakovo torto (na koncu prispevka najdete še več idej). Sama vedno iz jajc odstranim tisto belo vitico in zarodno ploščico, ker se mi tako zdi bolj okusno.

krhki flancati po receptu mame Milke

K rumenjakom dodamo 1,5 dl belega vina in 20 g (2 žlici) sladkorja v prahu. S hitrim tempom premešamo z vilicami ali ročno metlico.

krhki flancati po receptu mame Milke

Nato začnemo dodajati moko. Če bomo v nadaljevanju za mešanje uporabili kuhalnico, lahko sestavine pustimo v tej skledi, sicer pa jih prelijemo v posodo električnega mešalca (moja je nerodna za ročno mešanje, zato sem začela mešati v drugi skledi, sicer seveda lahko že od začetka delamo v posodi mešalca in ne umažemo dveh posod :)).

krhki flancati po receptu mame Milke

Postopno mešamo in dodajamo moko, skupaj 500 g. Testo postaja vedno bolj gosto in trdo. Če mešamo z mešalnikom, uporabljamo nastavek za gnetenje. Med mešanjem dolijemo četrt dl hladne vode in opazujemo testo: če je zelo trdo in gosto, dolijemo še kakšno žlico.

krhki flancati po receptu mame Milke

Ko je testo lepo enotno, mora uro do dve počivati. Z roba posode s spatulo ali kuhalnico postrgamo ostanke testa in ga z mokrimi prsti oblikujemo v hlebček, ki ga pustimo v posodi. Pokrijemo ga s kuhinjsko krpo in pustimo nekje na pultu ali mizi.

krhki flancati po receptu mame Milke

Ko je testo za krhke flancate počivalo, pripravimo vse za cvrtje teh okusnih krofkov. V večjo posodo nalijemo vsaj 1 l olja za cvrtje, še bolje kakšen dl več. Pristavimo jo na štedilnik, a ga še ne vklopimo. Najprej se lotimo valjanja. Na pult ali mizo stresemo malo moke in testo zvrnemo nanjo. Na hitro ga pregnetemo in ga prerežemo na 4 dele. Vsakega posebej razvaljamo na 2 mm debelo.

krhki flancati po receptu mame Milke

Z nožem ali okroglim rezalnikom za pico razrežemo razvaljano testo na pravokotnike. Vsakega po sredini še dvakrat po dolgem zarežemo, a ne do roba.

krhki flancati po receptu mame Milke

Vklopimo štedilnik, da se olje začne segrevati. Medtem pripravimo še posode, v katere bomo zlagali ocvrte flancate – lahko uporabimo večje sklede ali npr. pekač. Na dno sklede lahko položimo narobe obrnjen krožniček, da se bo odvečna maščoba odtekla, še bolje pa je, če uporabimo papirnate brisačke. Potem preverimo, ali je olje že dovolj vroče. Odrežemo košček testa in ga previdno položimo v olje.

krhki flancati po receptu mame Milke

Če olje začne brbotati in cvrčati, testo pa plava in ne potone na dno,  je olje dovolj vroče. Po drugi strani ne sme biti prevroče, saj bi se flancati po zunanji strani preveč zapekli, znotraj pa premalo. Sama ne uporabljam merilnika za temperaturo, zato je dobro speči enega ali dva flancata za preizkus. Peči se morajo slabo minutko na vsaki strani in lepo počasi dobivati barvo, ne prehitro. Ko jih vzamemo iz olja in pustimo kakšno minuto, da se ohladijo, morajo pod pritiskom počiti, se zlomiti – če so gumijasti in jih lahko upognemo, niso dovolj krhki – podaljšati moramo čas cvrtja (govorimo o sekundah, ne minutah) in nekoliko znižati temperaturo olja. Skratka, poskusimo in bomo zelo hitro dobili občutek, tukaj se morda bere zapleteno, a bomo hitro vešči. 😉

krhki flancati po receptu mame Milke

Preden posamezen flancat damo v olje, ga rahlo raztegnemo.

krhki flancati po receptu mame Milke

Nato pa ga moramo še zavozlati oz. zmesti – zato jim rečemo tudi zmedeni krofi. To naredimo tako, da najprej s prsti sežemo skozi obe zarezi.

krhki flancati po receptu mame Milke

En konec testa potegnemo skozi drugo zarezo. Vedno znova nastane nekoliko drugačna oblika, kar je ravno čar priprave te pustne sladice.

krhki flancati po receptu mame Milke

Zmedene flancate drugega za drugim previdno olagamo v vroče olje. Naenkrat jih ne smemo cvreti preveč, ampak le po nekaj hkrati, da imajo dovolj prostora. Po slabi minutki cvrtja, ko se na spodnji strani že lepo obarvajo rjavkasto, jih z vilicami previdno obrnemo.

krhki flancati po receptu mame Milke

In to je to. Ocvrte flancate previdno odstranimo iz posode z oljem in jih odlagamo na prej pripravljeno mesto (torej posoda s krožničkom ali papirnatimi brisačkami – te lahko zlagamo tudi med plasti flancatov, da vpijejo odvečno maščobo). Po tem postopku ocvremo vse flancate. Na koncu jih le še posujemo s sladkorjem v prahu … in se začnemo sladkati z njimi. 🙂 Dober tek!

krhki flancati po receptu mame Milke

Tukaj pa je še nekaj idej, kako porabiti beljake.

Z vami delim še spodnje recepte za sladke stare jedi, ki mi jih je pripravljala moja stara mama:

Ocena:
Skupaj: 11 Povprečno: 4.6]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor