Ajdova pita s skuto
Ajdova pita s skuto je rustikalna, preprosta sladica. Hitre in enostavne priprave. Sestavine za testo zmešamo kar vse skupaj. Testo je voljno, ker pa gre za ajdo, je po pečenju rahlo suho. Krema je po dodatku žlice praška za puding ravno prave teksture.
Pripomočki za pripravo ajdove pite s skuto
- okrogel pekač za pite premer 18 cm
Sestavine za pripravo ajdove pite s skuto
za 12 kosov
za testo
- 150 g ajdove moke
- ščep soli
- 1/2 žličke pecilnega praška
- 80 g masla
- 50 g sladkorja
- 1 vanilija
- 1 jajce
za kremo
- 300 g skute
- 2 rumenjaka, 1 celo jajce
- 3 vanilije
- 1 žlica sladkorja
- naribana limonina lupinica
- 1 dl mleka
- 0,5 dl sladke smetane
- 1 zvrhana žlica vanilijevega pudinga
- 7 suhih sliv
- 7 suhih marelic
- 1 žlica ruma
- 20 g rozin, namočenih v rumu
za premaz modela
- košček masla
Postopek priprave ajdove pite s skuto
Ajdovo pito s skuto pričnemo pripravljati z oblikovanjem testa. Maslo vzamemo iz hladilnika nekaj ur prej, da se zmehča na sobni temperaturi. Postopek lahko pospešimo, če maslo za 25 sekund postavimo v mikrovalovno pečico. V večjo posodo odmerimo čisto vse sestavine za testo in premešamo s kavlji ročnega mešalnika.
Ko se testo za ajdovo pito s skuto v hladilniku ohladi, s koščkom masla namastimo model, na grobo testo razvaljamo in poveznemo v model. V modelu s prsti dokončno potlačimo testo ob robove in dno modela.
Pečico ogrejemo na 180 stopinj Celzija in testo za ajdovo pito s skuto pečemo 10 minut.
Medtem na manjše koščke narežemo slive in marelice. Rozine pa namočimo v rumu. Pripravimo si kremo tako, da vse sestavine premešamo skupaj s paličnim mešalnikom. Po desetih minutah vzamemo na pol pečeno testo iz pečice in ga postavimo na primeren podstavek, saj je model vroč.
Nalijemo kremo in posujemo s koščki suhega sadja in namočenimi rozinami. Postavimo nazaj v pečico za 20 minut. Po tem času je pita gotova. Ohladimo jo in že lahko narežemo. Naj tekne!