Slastni profiteroli
Print Friendly, PDF & Email

Že nekaj časa se poigravam z mislijo, da naredim svoje prve profiterole. In ta trenutek je prišel. Kljub nekaj strahu, saj deluje precej komplicirano, sem s samozavestjo pripravila vse sestavine in pripomočke ter skozi samo pripravo ugotovila, da je to zelo lahko narediti in speči. Najboljše pa je, da imate sestavine že doma in se jih lahko lotite kadar želite.

Slastni-profiteroli-13

Slastni profiteroli – pripomočki:

  • 2 večji in 2 manjši plastični posodi
  • kuhalnica in metlica
  • ročni mešalnik (po želji)
  • ena večja kozica
  • brizgalna vrečka (1x brez nastavka, 1x z ozkim nastavkom)
  • tehtnica
  • pekač
  • peki papir in folija
  • pečica
  • hladilnik

Slastni profiteroli – sestavine:

Testo za 40 mini profiterolov:

  • 250 ml vode
  • 80 g masla
  • ščep soli
  • 2 žlici sladkorja
  • 150 g moke
  • 3 jajca

Krema:

  • 450 ml mleka
  • 1 vanilin strok / 1 vanilin sladkor / par kapljic vanilinega ekstrata
  • 3 rumenjaki
  • 70 g sladkorja
  • 50 g moke

Slastni profiteroli – postopek:

v kozico dajte vodo, maslo, sol in sladkor ter kuhajte tako dolgo dokler malenkost zavre.

Slastni-profiteroli-1

Kozico odstavite iz ognja ter dodajte moko in s kuhalnico mešajte. Vrnite na minimalni ogenj in mešajte dokler ne nastane taka zmes:

Slastni-profiteroli-2

Ohladite za 5 minut. Sedaj dodajate 1 po 1 jajce in mešajte. Če želite si lahko pomagate z ročnim mešalnikom. Dobiti morate tako testo:

Slastni-profiteroli-3

Pečico prižgite na 190°C in pekač obložite s peki papirjem. Testo preložite v dresirno vrečko in z višine brizgajte na peki papir. Med njimi naj bo približno 1, 5 cm prostora (ne rastejo toliko v širino, kakor v višino).

Slastni-profiteroli-5

V posodico dajte malo tople vode, namočite prst in zgladite špičke.

Slastni-profiteroli-6

Vstavite v pečico in pecite 30 – 35 minut. Medtem, ko se profiteroli pečejo, skuhamo vanilijevo kremo. Mleko in vanilijev ekstrat malenkost segrejemo.

Slastni-profiteroli-7

Z mešalcem penasto zmešamo rumenjake in sladkor.

Slastni-profiteroli-8

Masi dodamo moko, na koncu pa še mleko. Vse skupaj vrnemo na zmerni ogenj in z metlico mešamo in kuhamo dokler se ne zgosti (približno 5 minut).

Skuhano kremo preložimo v plastično posodo in pokrijemo s folijo ter položimo v hladilnik za vsaj 20 minut.

Slastni-profiteroli-10

Ko so profiteroli pečeni jih vzamemo iz pečice ter z ozkim nastavkom, s katerim bomo polnili kremo preluknjamo vsak profiterol. Najbolje kar v tistem delu, ki je najbolj mehek oziroma na prepogibu. Pečico izklopimo, pekač pa vrnemo nazaj noter ter pustimo vrata pečice odprta, saj se bodo na tak način profiteroli posušili v notranjosti.

Slastni-profiteroli-11

Kremo napolnimo v dresirno vrečko in profiterole bogato napolnimo.

Slastni-profiteroli-12

Profiterole posipamo s sladkorjem v prahu ali prelijemo s stopljeno belo ali temno čokolado. Okrasitev je na vaši strani.

Nam so bili odlični in najbolje je, da niso preveč sladki. Super za kakšne zabave, saj ga lahko poješ v enem grizu. Prijetno sladkanje! 😉

Ocena:
Skupaj: 7 Povprečno: 4.4]

Martina

Po poklicu sem grafična oblikovalka in mamica dveh punčk. Rada kuham za svoje najbližje ter fotografiram, kar združujem v eno strast - pisanje receptov.

Dodaj odgovor