Super krofi na hitro
Super krofi na hitro so odlični, enostavni, ne prebogati s holesterolom (vsebujejo samo tri rumenjake in eno celo jajce) in nam ne vzamejo veliko časa, saj testa ne pustimo vzhajati.
Super krofi na hitro – pripomočki:
- tehtnica
- posoda za cvrenje
- posoda za mešanje
- mešalnik
- skodelica
- velika jušna žlica
- majhna čajna žlička
- penovka
- deska
- 3 tekstilne kuhinjske krpe
- papirnate serviete
- nastavek za polnjenje
Super krofi na hitro – sestavine:
- 1 kg bele mehke moke (po možnosti namenska moka za krofe)
- 3 rumenjaki
- 1 celo jajce
- 2 veliki žlici kristalnega sladkorja
- 0,5 dcl ruma
- 1,5 dcl sončničnega olja
- 9 dag kvasa
- 1 zavojček vanilijevega sladkorja
- 1/2 zavojčka pecilnega praška
- 6 dcl mleka
- 1 majhna žlička soli
Dodatno še:
- 7 dcl olja za cvrenje
- marmelada za polnjenje
- sladkor v prahu za posip
Super krofi na hitro – postopek:
V posodico nadrobimo kvas, posujemo z malo sladkorja in dolijemo pribl. 1 dcl mlačnega mleka. Pustimo na toplem, da kvas naraste.
Medtem, ko kvas vzhaja, v posodo za mešanje damo celo jajce, rumenjake, preostali sladkor, vanilijev sladkor in penasto zmešamo. V drugo posodo stresemo moko, vmešamo sol in pecilni prašek.
Ko kvas naraste in je jajčna masa penasta, v le to dodamo olje, rum ter dolijemo mlačno mleko. Nato v maso stresemo približno tretjino moke z dodatki in narasel kvas. Preostalo moko dodajamo postopoma med gnetenjem.
Maso gnetemo tako dolgo, da postane gladka in testo lepo odstopa od posode.
Po gnetenju, takoj pričnemo z oblikovanjem kroglic. Z žlico iz posode zajemamo približno enake velike kepe testa (60 g do 70 g) in jih s pomokanima rokama oblikujemo v kroglice ter jih odlagamo na pomokano tekstilno podlago (prt). Med tem vlijemo olje v posodo za cvrenje in ga počasi segrevamo.
Ko porabimo testo in imamo vse kroglice izoblikovane (pribl. 25), jih pokrijemo s krpo. Pustimo jih počivati toliko časa, da malo narastejo, vendar ne predolgo. Če je prostor, v katerem delamo, topel, potem zadostuje pribl. 10 minut.
Preverimo ali je olje dovolj segreto (pribl. 170 stopinj Celzija), tako, da ročaj lesene žlice potisnemo v olje in če se okoli ročaja delajo mehurčki , ima olje pravšnjo temperaturo za cvrenje. Olje premešamo in krofe polagamo v olje tako, da zgornjo stran obrnemo navzdol v olje. Posodo pokrijemo in cvremo pri srednji temperaturi pribl. 3 – 4 minute.
Po 3 – 4 minutah posodo odkrijemo in krofe obrnemo ter jih cvremo spet 3 – 4 minute.
Ko so krofi ocvrti, jih s penovko poberemo in jih odlagamo na papirnate serviete, da le ti popivnajo odvečno maščobo. Krofe napolnimo z marmelado (marelično ali katero drugo) in posujemo s sladkorjem v prahu.
Res so super!