Ravioli z jurčki in celim rumenjakom, kot v gostilni
Ravioli z jurčki in celim jajčnim rumenjakom … to je pa nekaj, česar verjetno še niste poskusili. Videli že, videli. Na televiziji, ko so to pripravljali pravi kuharski mojstri. Ampak to lahko pripravite tudi sami. Enostaven recept za jed po kateri se vam bodo sline cedile še dolgo.
Ravioli z jurčki in celim jajčnim rumenjakom – pripomočki:
- večja posoda za kuhanje
- vilice
- mašina za valjanje testenin
- okrogel modelček s premerom 7,5 cm
- čopič za mazanje
- ponev
- kuhalnica
- nož in rezalna deska
Ravioli z jurčki in celim jajčnim rumenjakom – sestavine:
za 2 osebi potrebujemo:
- 250 g testa za domače testenine
- 100 g svežih ali zmrznjenih jurčkov
- 1/2 čebule
- 2 stroka česna
- 4 rumenjaki
- 2 žlici oljčnega olja
- 2 žlici mladega belega vina (malvazija)
- sol, poper
Ravioli z jurčki in celim jajčnim rumenjakom – priprava:
Jurčke očistimo in narežemo na drobne koščke. Česen olupimo in stisnemo. Čebulo drobno nasekljamo.
V ponvi segrejemo olje in na njem prepražimo česen, da porumeni (česen NE SME porjaveti!). Nato ga vzamemo iz ponve ter na olju prepražimo najprej čebulo in nato dodamo narezane jurčke, ki jih po okusu začinimo s soljo in poprom. Prepražene gobe zalijemo z vinom ter na močnem ognju pretresemo, da vino povsem izpari. Ponev nato odstavimo z ognja in gobe ohladimo.
pražena čebula
Med tem časom odležano testo za testenine razvaljamo. Razvaljano testo mora biti debeline papirja, resnično tanko.
Zdaj se lotimo zlaganja raviolov: delavno površino dobro pomokamo in nanjo položimo plast razvaljanega testa. Nanjo položimo za 2 čajni žlički gobovega nadeva ter ga razporedimo tako, da je v sredini manjša jamica, v katero previdno položimo cel rumenjak. Rumenjak mora biti cel!
Okoli jurčkov in rumenjaka premažemo z vodo, nato vzamemo drugo plast testa in polnilo previdno pokrijemo. Ko delamo te raviole prvič, je boljše, če zgornjo plast razrežemo na krpice in naredimo vsak raviol posebej.
Raviole zapremo tako, da nežno pritiskamo ob robove polnila in tako iztisnemo ves zrak. Če slučajno ostane ob polnilu kaj zraka (kot lahko vidimo na spodnji sliki), si pomagamo s tanko šivanko. Testo previdno prebodemo in pazimo, da ne počimo rumenjaka, spustimo ujeti zračni mehurček in luknjico nežno zgladimo. S pomokanimi prsti nato dobro pritisnemo skupaj obe plasti testa.
Z modelčkom izrežemo okrogel raviol tako, da je rumenjak točno na sredini. Tako pripravljene raviole previdno premaknemo iz podlage.
Za jurčkovo omako preostale jurčke v ponvi segrejemo, še nekoliko popražimo, zalijemo z 2 žlicama belega vina in 2 žlicama vode ter malo pokuhamo.
Pripravljene raviole skuhamo v osoljenem kropu. Kuhamo jih samo 2 minuti in nič več, saj bo v nasprotnem primeru rumenjak zakrknil. Kuhane raviole s penovko vzamemo iz kropa ter jih takoj postrežemo kot prilogo k mesu. Najbolje se poda k rostbifu “medium rare” in žlici jurčkove omake.
Pravilno skuhan raviol bo vseboval žameten rumenjak, ki bo zaradi kuhanja pasteriziran, vendar še tekoč. Tak raviol ne potrebuje dodatne omake, saj samo polnilo ustvari omako.