Huzarski krapi
Huzarski krapi so okusni in krhki piškoti, ki jih lahko z majhnimi spremembami v sestavinah spremenimo in tako vsakič pripravimo malo drugačne huzarske krape. Okus lahko spremenimo z zamenjavo marmelade ali pa mandlje zamenjamo z lešniki ali orehi. Lično zapakirani huzarski krapi so lahko tudi lepo in okusno darilo ob različnih priložnostih.
Pripomočki za pripravo huzarskih krapov:
- posoda za mešanje
- 2 manjši posodici
- manjša kozica
- žlica
- pekač
- peki papir
- vilice
- kuhalnica
Sestavine za pripravo huzarskih krapov:
- 140 g masla
- 2 rumenjaka
- 20 dag moke
- 7 dag sladkorja
- 2 beljaka
- približno 100 g mletih (grobo ali fino) mandljev (lahko tudi lešnikov ali orehov)
- slivova marmelada (po okusu lahko tudi druga)
Postopek priprave huzarskih krapov:
V kozici stopimo maslo. V posodo za mešanje damo moko, sladkor, rumenjaka in stopljeno maslo ter dobro pregnetemo. Testo damo v hladilnik za približno pol ure. V eno manjšo posodico damo beljaka in ju z vilico malce premešamo. V drugo posodico damo mlete mandlje. Iz ohlajenega testa naredimo manjše (v velikosti manjšega oreha) kroglice in jih najprej povaljamo v beljaku ter nato še v mletih mandljih.
Kroglice damo na pekač obložen s peki papirjem in v vsako kroglico naredimo luknjico (skoraj do dna). Sama luknjice najlažje naredim z ročajem kuhalnice.
Pečemo približno 10 minut v klasični pečici, ki smo ko prej ogreli na 180 °C. Še vročim huzarskim krapom luknjice napolnimo s slivovo marmelado in jih nato ohladimo.
Pa prijetno sladkanje.